Author Topic: Yamaha FZ150i : V14  (Read 44535 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline arelane

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 1623
  • yo yo all jer~
    • Fesbuk...
Yamaha FZ150i : V14
« on: July 30, 2010, 04:19:41 pm »
umah lama

v13 You are not allowed to view links. Register or Login
v12 You are not allowed to view links. Register or Login
   
umah baru

Jom cuci mata...

iklan dari YAMAHA


FZ150i yg telah dimodifikasi di Malaysia:

R15



Yamaha M1
sumber: You are not allowed to view links. Register or Login


Yamaha R15
Sumber: You are not allowed to view links. Register or Login












just copy paste dari forum sebelah...
You are not allowed to view links. Register or Login

Original
- Air Filter - Rm25
- Oil Filter - RM12-Rm17
                 RM10.00 original HYL sama ngan LC135 (Setiawangsa)...Abah
- Bateri Fz - Rm200 lebih..
- Coil Starter - Rm171.20
- Gasket Cover engine (sebelah magnet) - Rm20
- Rectifier - Rm130
- Cluth Lever - Rm25
- Front Fender - Rm57
- Headlight - Rm134.80
- Meter - Rm279.90
- Fork - Rm876.60
- Side mirror  - Rm23
- End grip - Rm20.90
- Gear shift pedal - Rm14.50
- Signal front - Rm32
- Signal rear - Rm32
- Side stand - Rm12.50
- Bracket side - Rm7.70 x 2
- Front bracket lamp - Rm29.50
- Brake lever - Rm28
- Coolent Yamaha - Rm23
- break shoe (depan) - Rm20 - sumber dr zhafir..
- mentol belakang brand stainly RM3. yg biasa RM1...  from frenchy
- cable cluth - RM18 - universel - from afiqorb
- rantai O ring ori- RM129.80 - from daisy
- sprocket ori - RM32.80 - from daisy
- front fender - rm57.50 - from aak
- monoshock - rm272.20 - from aak
- startor assy@charging coil - rm181.70 - from aak
- rectifier - rm122.30 - from aak
- ecu - rm460.30 - from aak
- radiator - rm400.40 - from aak
- muffler assy - rm338.70 - from aak
- rear fender  rm26.50 - from aak
- Fuel Pump - RM544.00 - from keyroll
- Block - RM244.00 - from keyroll
- ori brake pad beli dari hly sungai buloh - RM67.70 - from neo rider
- 29B-F1731-00-PO coverside rear left - RM40 - from zaman80
- kick startor anchor - rm70 - tajul
- inner tube only for fork - rm189
- Cover ekzos - rm55 - enchik hasrul
- bateri - rm231 - Corteza
- ECU/cdi - rm460.30 - Corteza
- ECU - rm320 - special price from tajul akb motorshop..
- piston rm250.30, piston rings rm144.30 - from chor mior
- injector assy - rm552.00 (lebih kurang)
- petrol pipe from fuelpump to injector - rm252.00 (lebih kurang)
- tanki petrol - rm450 - from hafiizd
- skru engine - rm8.50 per pcs - from hafiizd
- cable clucth fz - rm17.90 - from mzaini
- harga set kunci fz...main suis, tank cap dan seat - rm160 - from taj
- cover krom ekjos - rm86 - from Mior senapang

Costum
- superbike style ekzoz.. RM550 piping skali..
- superbike ekzoz(carbon) muffler.. Rm550 jugak..
- sampan cam keyroll - RM95 siap pasang, RM75 pasang sndiri.


POSTING DENGAN BERHEMAH
KURANGKAN KUANTITI
TINGKATKAN KUALITI...
« Last Edit: August 25, 2010, 10:07:11 am by arelane »



Offline Gu3

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 180
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #1 on: July 30, 2010, 04:22:19 pm »
parking fz stendet HDEO + XADO.. semuuuttt!!!!  ;D
dok cari tayar ni.. mechelin 100/80 - rm150.. mahal tak eh?

Offline ~bOc3T~

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 39
  • ~i cAme, i sAw, i cOnqUer~
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #2 on: July 30, 2010, 05:19:22 pm »
>..parking sat hehe  ;D eh, awat gambaq motor aku xdak??..

Offline heavencloud

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 7
  • Meh...
    • www.heavencloud.net
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #3 on: July 30, 2010, 05:39:12 pm »
kene start menabung untuk beli fairing r15 nih...  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
Feel free to visit my blog at: You are not allowed to view links. Register or Login =)

Offline arelane

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 1623
  • yo yo all jer~
    • Fesbuk...
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #4 on: July 30, 2010, 05:56:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
parking fz stendet HDEO + XADO.. semuuuttt!!!!  ;D
dok cari tayar ni.. mechelin 100/80 - rm150.. mahal tak eh?

MELICHIN!!!

Offline puden

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #5 on: July 30, 2010, 09:56:59 pm »
Bro otai2 smua.

ape tip n trick klu nk ride long distance?
contohnye macam speed, brape jauh atau brape lama ride kna restkn moto bape lame pastu..
dah jln jauh klu henti boleh offkn trus enjin or bg idle dlu.. dll.. ade yg ckp ride 2 jam restkn motor 10mnit dll..
pasal restkn bontot xpela, depend kt rider. pasal MOTOR je ye..

harap dpt mmbantu dgn tips n tricks yg berguna..

TQ.

Offline tajul_akb

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 53
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #6 on: July 30, 2010, 10:21:12 pm »
aku nak share pengalaman...dulu aku selalu ride dari alor setar-kl..berenti sekali jer kat tapah ..total ride dalam 4jam 30 minit...kira boleh tahan lama jugak la...cuma bro kena pelbagaikan kelajuan untuk jaga silinder...mcm heat saya rasa tak kan ada masalah sebab dgn bantuan angin dan radiator tahap kepanasan silinder maintain dalam keadaan yg baik dan sesuai untuk jarak yg jauh dan lama...

tips kalau dah bawak lama tanpa henti masa nak stop enjin selepas berenti jugak bro kena make sure idling yg agak lama untuk cool down engine...jgn terus stop engine bila berenti..nanti silinder tak tahan..hehehe...

kalau jaga benda2 basic rasanya terpelihara la enjin bro untuk jangkamasa yg agak lama...

rantai pun main peranan make sure rantai cukup smooth untuk perjalanan jauh..kalau tak nanti tak sedap pulak sebab akan efek handle bro..vibrate kuat sggt pun tak selesa ride...so kalau jaga rantai insyallah smooth ride tu

yg paling penting cek la level minyak enjin ..ni la punca utama kalau jalan jauh tak cek minyak enjin....kurang dari sepatutnya akan sebabkan enjin cepat jahanam..silap enjin jadi panas sebab kurang minyak enjin dan boleh jem....

so kalau ride jauh2 tu sek dulu level minyak enjin...

Offline sagih sparrow

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 70
  • girlfriend?hahahhaahah... ride my fz is better!
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #7 on: July 30, 2010, 10:32:54 pm »
park jap!
You are not allowed to view links. Register or Login
Sepasang original Rim Fz150i dan Diskbreak depan untuk dijual
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline rikef

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #8 on: July 30, 2010, 10:50:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
berat aku 85kg gak....motor stended...tambah wife 60kg..enjin stended....leh je cecah 140kmj...

ni nak bagi tahu.......

motor ko baru lagi....masih dalam kesesuaian...tunggu 5000km baru betul smooth..baru kuar tanduknya...

ko ni byk kene belaja lagi... kene byk kenal member datang fnf ke... lepak ke... byk cara lagi ko buleh kutip ilmu....

n jangan segan bertanya.....


"fnf" tu mende? hahaha.. sori la bro.. mmg byk lg kene blajar.. korang biasa lepak kat mane?
My Bike History :

Honda C70 -> 125Zr -> Modenas Elite -> MZ Moskito -> Naza GTR -> Yamaha FZ150i ->> ??

Offline JoeRyzeq

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 51
  • Setiap Lelaki Yang Berbini Itu Hensem
    • Rahsia Penjimatan Minyak Petrol
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #9 on: July 30, 2010, 11:19:56 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
"fnf" tu mende? hahaha.. sori la bro.. mmg byk lg kene blajar.. korang biasa lepak kat mane?

Friday Night Fever
HP: 014-8422783
Like : You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nobodymmm

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 13
  • Forever Young, Forever Cursed
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #10 on: July 31, 2010, 09:18:03 am »
melepak sini jap
otai2 sekalian, utk moto standart, leh tak pkai sporket 15-40..ak slalu jalan jauh n slalu lalu kawasan berbukit..or 15-41 lg ok..
apakah pilihan anda..14-40 ok tak..hehehe
Rules are mean to be broken

Offline heavencloud

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 7
  • Meh...
    • www.heavencloud.net
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #11 on: July 31, 2010, 10:43:45 am »
adeh... tengah sedap melayan riding kat plus/elite area subang, tetiba ternampak satu polis tercegat dengan kameranya kat tengah2 highway. Time tu rasanya meter tengah 100 - 110kmh... dan rasanya speed limit kat situ 90kmh je.... so.... aku bakal kene saman.....?  :-\
You are not allowed to view links. Register or Login
Feel free to visit my blog at: You are not allowed to view links. Register or Login =)

Offline PIEDOIH

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • motor.. janji ada tayar dua..hehhe
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #12 on: July 31, 2010, 03:13:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
hahaha..sokong2..tapi nak masukkan headlamp FZ16 tu adalah 1 dugaan dan cabaran ye~  ;)

..agak mudah untuk pasang headlamp FZ16.. plug and play...
kalau ada enjin,tayar dua,chasis,hendal, seat...bla3... motor la tuh..

hehehehehe~

Offline antusiang

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 1177
  • "Anda buat, anda dapat"
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #13 on: July 31, 2010, 05:50:43 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
..agak mudah untuk pasang headlamp FZ16.. plug and play...
salam...
baper hengget lampu tuh......
kt sentul ader jual? braket mmg ngam2 ho a?

Offline fuulthrottle

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2949
  • Huaaarrgghh~
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #14 on: July 31, 2010, 06:02:17 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam...
baper hengget lampu tuh......
kt sentul ader jual? braket mmg ngam2 ho a?

kasi tepek la gamba moto baru ::)
Silence is the best.............

Offline SyaffeqZain

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 154
  • HePi jEr RiDe moToR ni..
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #15 on: July 31, 2010, 06:17:54 pm »
ade sesape yang teringin nak join ride x? ride pada esok hari. ride ke teluk kemang PD.

You are not allowed to view links. Register or Login


Perah Sebaik Mungkin..Biar Merdu Bunyi Ekzos tu..

Offline heavencloud

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 7
  • Meh...
    • www.heavencloud.net
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #16 on: August 01, 2010, 05:31:19 pm »
tumpang tanye taiko2 fz sekalian,

aku baru je servis moto buat 1k, dan itu jugak la aku punye first time dalam hidup servis moto.

1) mech tu recommend aku guna Q8 SBK Racing 10-50w, harge rm58, pastu next servis tunggu sampai 4k. Kalo nak ambik yamalube, rm15 kot kalo tak silap, tapi kene servis setiap 1k je. So in the end, aku ambik Q8 tu. Adekah pilihan aku betul, atau aku kena main?  ???

2) Actually masa baru dapat moto, aku tengok coolant container cuma separuh. Pastu masa servis, dah nak dekat tanda Low. Jadi terpaksa la topup. So nak tanya, adakah itu normal? Kalo ikut pengalaman aku bawak kete, kalo kete baru, dia punya coolant tank memang susah nak habis.

Maap la ye, hambe masih baru nak belajar
You are not allowed to view links. Register or Login
Feel free to visit my blog at: You are not allowed to view links. Register or Login =)

Offline ska_blur

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 310
  • :D
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #17 on: August 01, 2010, 05:50:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tumpang tanye taiko2 fz sekalian,

aku baru je servis moto buat 1k, dan itu jugak la aku punye first time dalam hidup servis moto.

1) mech tu recommend aku guna Q8 SBK Racing 10-50w, harge rm58, pastu next servis tunggu sampai 4k. Kalo nak ambik yamalube, rm15 kot kalo tak silap, tapi kene servis setiap 1k je. So in the end, aku ambik Q8 tu. Adekah pilihan aku betul, atau aku kena main?  ???

2) Actually masa baru dapat moto, aku tengok coolant container cuma separuh. Pastu masa servis, dah nak dekat tanda Low. Jadi terpaksa la topup. So nak tanya, adakah itu normal? Kalo ikut pengalaman aku bawak kete, kalo kete baru, dia punya coolant tank memang susah nak habis.

Maap la ye, hambe masih baru nak belajar

cmner nk tgk paras coolant tuh aku baru jerk amik moto jumaat kemarin
bawak laju hendel gegar la
try speed dapat 120-130 jerk berat 85 kenape yer,mcm mengerang je enjin
0173367741 -

Offline heavencloud

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 7
  • Meh...
    • www.heavencloud.net
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #18 on: August 01, 2010, 06:07:13 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
cmner nk tgk paras coolant tuh aku baru jerk amik moto jumaat kemarin
bawak laju hendel gegar la
try speed dapat 120-130 jerk berat 85 kenape yer,mcm mengerang je enjin
duduk belah kiri, pastu tengok dari bawah, dia betul2 kat sebelah perkataan deltabox kat body frame tu
You are not allowed to view links. Register or Login
Feel free to visit my blog at: You are not allowed to view links. Register or Login =)

Offline SomethingWild

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #19 on: August 02, 2010, 02:52:42 am »
coolant kurang adalah perkara biasa pada motor baru
mmg nak kena tambah

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Yamaha FZ150i : V14
« Reply #19 on: August 02, 2010, 02:52:42 am »