Author Topic: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7 MOD LEH KUNCI  (Read 29584 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7 MOD LEH KUNCI
« on: July 28, 2010, 03:07:05 pm »
versi 1 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 2 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 3 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 4 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 5 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 6 - You are not allowed to view links. Register or Login
 
Salam sejahtera, para pemilik nouvo leh kumpul sini borak2 yg ilmiah dan memupuk semangat kemasyarakatan. Lepak sekali skale kat port mbc pun baek, suai kenal campur gaul.

Lau leh, sile tinggal kan no fon lam ni mane tau panjang langkah sampai tempat korang ke arn? Setakat ni acare sume klaka2 je!

mereka ni aktif lau nak ajak lepak minum borak2 atau nak tau lebey lanjut mengenai nouvo2 ni.
raizo@nlc - 0136610363
fazly - 0172599565
zahar@sajen - 0172298030
budak sekolah - 0122577269
nyum - 0127386647
doz86 - 0193005790
ANF125 - 0173029220
azrin - 0132029260

You are not allowed to view links. Register or Login

Uploaded with You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

Uploaded with You are not allowed to view links. Register or Login



-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Care2 buat 1st service

First saya keluarkan/keringkan minyak hitam. Cam biasa, buka bolt A yang biasa tu.

Next,
menyelam ke bawah motor, cari bolt B..
You are not allowed to view links. Register or Login

Then buka pakai spana size 15mm
 
Ni la rupanya, ada tiga, bolt B, spring, strainer. Dalam gambar ni, spring terpacak atas strainer. Kalau perhatikan, dalam boltB ada bende2 ape ntah tak tau la.

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login



Kemudian saya cuci pakai petrol... baru clear:

You are not allowed to view links. Register or Login


Lepas hunggah motor tu sket2, kiri kanan, bagi kuar semua minyak hitam habis2, baru pasang balik bolt2 tu, then tuang minyak hitam baru..

sekian

*Credit to Zulis
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

tukar coolant

tools
1-T8
2-T10
3-spanar muncung tirus

kaedah
1-bukak cover radiator
2-buang coolant lame melalui drain plug
3-keluarkan radiator dr motor
4-ketatkan kipas radiator, lau tak bunyi takpe.
5-pasang balik dan tambah coolant sampai penuh.

cost? max rm30
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
care2 bukak tayar belakang

ok secara rambangnya lebih kurg mcm nie
1-longgarkan skru allen key yg myambungkan manifold exzos+exzos
2-amek spanar 14 utk bukak 3 skru yg mengikat exzos dgn arm
3-cabut exzos
4-spanar 22 utk bukak nut yg mengikat sportrim n arm
5-spanar 12 utk bukak 2 skru pada arm depan
6-cabut arm
7-cabut tayar(xsilap lepas tayar ada satu washer(wasir)
8-spray sportrim mengikut citarasa anda ;)



rumusan
1-1 skru allen key bersaiz 6/8(xingat)
2-3 skru bersaiz 14
3-2 skru bersaiz 12
4-1 nut bersaiz 22

so sediakn tools yg berkaitan
-[color="red"]gunakan spanar ring/O[/color]
-sbb aku dah kena skru jadi bulat,leceh nk kena grind.


*Credit to nYum
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
« Last Edit: October 06, 2010, 01:00:55 am by -fazly- »


Mat Rempit tp Takde Motor

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #1 on: July 28, 2010, 03:09:44 pm »
dah ade umah baru, jom sesah!
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline semuut

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 57
  • bike lover..
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #2 on: July 28, 2010, 04:15:56 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
versi 1 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 2 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 3 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 4 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 5 - You are not allowed to view links. Register or Login
versi 6 - You are not allowed to view links. Register or Login
 
Salam sejahtera, para pemilik nouvo leh kumpul sini borak2 yg ilmiah dan memupuk semangat kemasyarakatan. Lepak sekali skale kat port mbc pun baek, suai kenal campur gaul.

Lau leh, sile tinggal kan no fon lam ni mane tau panjang langkah sampai tempat korang ke arn? Setakat ni acare sume klaka2 je!

mereka ni aktif lau nak ajak lepak minum borak2 atau nak tau lebey lanjut mengenai nouvo2 ni.
raizo@nlc - 0136610363
fazly - 0172599565
zahar@sajen - 0172298030
budak sekolah - 0122577269
nyum - 0127386647
doz86 - 0193005790
ANF125 - 0173029220
azrin - 0132029260

You are not allowed to view links. Register or Login

Uploaded with You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

Uploaded with You are not allowed to view links. Register or Login



pehal name phone aku x de...ade sape2 cuti khamis nie..aku nk bantai MBF...jom teman..atot..
ILUVYAMAHA

Offline Kamen Rider Decade

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 354
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #3 on: July 28, 2010, 04:49:09 pm »
parking jap  ;D

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #4 on: July 28, 2010, 05:11:48 pm »
MBF ni ape? hahaha

parking jew? kasik la info sket.
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline semuut

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 57
  • bike lover..
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #5 on: July 28, 2010, 05:30:57 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
MBF ni ape? hahaha

parking jew? kasik la info sket.

ade info kt forum..crdt card
ILUVYAMAHA

Offline hasixteen

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 280
  • Taaaaannniiikkkkkk Gedegaaaa!!~~
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #6 on: July 28, 2010, 05:34:19 pm »
baru2 ni jumpe raizo, sarjen zahar n awal....kat penang...nlc smua mahsyuk2.....tp...ak je ns... :'( :'( :'(
~yamaha lagenda 110~yamaha nouvo mx~yamaha tzm~hyosung gt250r/blade~
HX/16

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #7 on: July 28, 2010, 05:40:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
baru2 ni jumpe raizo, sarjen zahar n awal....kat penang...nlc smua mahsyuk2.....tp...ak je ns... :'( :'( :'(

sedey la plak? hahaha tak kesah la nek pe pon, yg penting 1malaysia
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline jai_24

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
  • vroom... vroom..vroom...
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #8 on: July 28, 2010, 05:51:05 pm »


hallo3...
 hr tu ada geng kita ride dari JB-Shah Alam amik masa 4 jam, pastu nak tanya geng2 kat sini yang da ride gi penang...., bape jam perjalanan dari KL-Penang? tak sabar nak ride JB-Penang. rekod solo dulu2 Muar-Penang 7 jam (termasuk makan + minum + rehat + buang ai....)

geng2 please reply...
HONDA>>>>KAWASAKI>>>>YAMAHA>>>>SUZUKI>>>>YAMAHA>>>>YAMAHA>>>>YAMAHA>>>>HONDA>>>>>HONDA>>>>>KAWASAKI?????

Offline jai_24

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
  • vroom... vroom..vroom...
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #9 on: July 28, 2010, 06:06:27 pm »
sambung skit.... tadi kuo minum ngan supervisor aku, dia bawak kawasaki 1500cc..., nak dijadikan cita aku ride sebelah2 pastu dia tanya meter motor aku..., sekali sama laa.... aku bawak 80 km/h dia punya meter pun 80 km/h.... apalagi yang nak diragui ke'best'an nouvo lc..... power... aku penah 'tapau' lagenda 110 yang didakwa oleh pemilik boleh lari 130 km/h.... padahal masa tu aku bawak 115 km/h je... jgn mare rider2 lagenda 110.kita feng yu.  FAKTA!
HONDA>>>>KAWASAKI>>>>YAMAHA>>>>SUZUKI>>>>YAMAHA>>>>YAMAHA>>>>YAMAHA>>>>HONDA>>>>>HONDA>>>>>KAWASAKI?????

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #10 on: July 28, 2010, 07:07:32 pm »
uiks? Erm pekate ko try nan dak2 wave125 or shogun125 lak n tgk cane hasilnye
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline slambek

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #11 on: July 28, 2010, 10:05:32 pm »
tq everybody... hehehe...

aku dah ambik nouvo lc, tapi second la... hehehe... jadi la... tp xtau la... motor ni macam meragam jek... nak start pakai starter xleh (munkin bateri la) tp pakai kaki pn macam nak patah kaki aku... pastuh motor ni bau hangit... adei, baru nak try pakai motor ni... huhuhuhu... sku rasa macam kena tipu lak...

ada idea apa masalah aku???

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #12 on: July 29, 2010, 12:25:58 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
tq everybody... hehehe...

aku dah ambik nouvo lc, tapi second la... hehehe... jadi la... tp xtau la... motor ni macam meragam jek... nak start pakai starter xleh (munkin bateri la) tp pakai kaki pn macam nak patah kaki aku... pastuh motor ni bau hangit... adei, baru nak try pakai motor ni... huhuhuhu... sku rasa macam kena tipu lak...

ada idea apa masalah aku???

payoh! starter kene check 1 by 1, mule2 battery, switch starter, starter motor etc...
pasti ade yg sangkut!

sal bau hangit tuh, aku kene bau aaa. dr mane dtg nye bau hangit tuh.

bro ko duk mane? meh la bawak jumpe aku moto ko tuh. leh aku suggest ape yg patut ko patut wat. ok?
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline doz86

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 7
  • Press N Go!!
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #13 on: July 29, 2010, 12:31:39 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
payoh! starter kene check 1 by 1, mule2 battery, switch starter, starter motor etc...
pasti ade yg sangkut!

sal bau hangit tuh, aku kene bau aaa. dr mane dtg nye bau hangit tuh.

bro ko duk mane? meh la bawak jumpe aku moto ko tuh. leh aku suggest ape yg patut ko patut wat. ok?
eh ko pndai ek bab bau2...hehe
xpect da unxpected...

Offline Kamen Rider Decade

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 354
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #14 on: July 29, 2010, 12:32:12 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
sambung skit.... tadi kuo minum ngan supervisor aku, dia bawak kawasaki 1500cc..., nak dijadikan cita aku ride sebelah2 pastu dia tanya meter motor aku..., sekali sama laa.... aku bawak 80 km/h dia punya meter pun 80 km/h.... apalagi yang nak diragui ke'best'an nouvo lc..... power... aku penah 'tapau' lagenda 110 yang didakwa oleh pemilik boleh lari 130 km/h.... padahal masa tu aku bawak 115 km/h je... jgn mare rider2 lagenda 110.kita feng yu.  FAKTA!

fuiiyoo...

You are not allowed to view links. Register or Login
tq everybody... hehehe...

aku dah ambik nouvo lc, tapi second la... hehehe... jadi la... tp xtau la... motor ni macam meragam jek... nak start pakai starter xleh (munkin bateri la) tp pakai kaki pn macam nak patah kaki aku... pastuh motor ni bau hangit... adei, baru nak try pakai motor ni... huhuhuhu... sku rasa macam kena tipu lak...

ada idea apa masalah aku???

payah nak start? yang tu takut spark plug kot...

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #15 on: July 29, 2010, 12:34:44 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
eh ko pndai ek bab bau2...hehe

hahaha! siot je en? kene la bau tuh dtg dr mane? lau dtg dr tayar, sama ada kucing atau anjing nye najiz la! hahaha

kamen rider, ko ade facebook?
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline Kamen Rider Decade

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 354
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #16 on: July 29, 2010, 12:43:23 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
hahaha! siot je en? kene la bau tuh dtg dr mane? lau dtg dr tayar, sama ada kucing atau anjing nye najiz la! hahaha

kamen rider, ko ade facebook?

tak...saya tak tahu bersosial bang  :(

 ;D

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #17 on: July 29, 2010, 12:50:26 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
tak...saya tak tahu bersosial bang  :(

 ;D

jom lepak? hehehe
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline -fazly-

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 697
  • mysterious
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #18 on: July 29, 2010, 05:42:33 pm »
aku da update info ilmiah kat 1st page, sile tgk ;D
Mat Rempit tp Takde Motor

Offline hasixteen

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 280
  • Taaaaannniiikkkkkk Gedegaaaa!!~~
Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #19 on: July 29, 2010, 08:50:17 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
sedey la plak? hahaha tak kesah la nek pe pon, yg penting 1malaysia

haah ade la sedey sket2 pling laju pn 120..tu pun lambat...x pe NS tu NOUVO Superbike...hehehehe ;D ;D ;D ;D
~yamaha lagenda 110~yamaha nouvo mx~yamaha tzm~hyosung gt250r/blade~
HX/16

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Yamaha Nouvo/Nouvo S/Nouvo LC :: V7
« Reply #19 on: July 29, 2010, 08:50:17 pm »