Author Topic: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)  (Read 38922 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline chuki2

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 314
  • Technician Wiring Motor & Computer
DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« on: June 04, 2010, 05:13:46 pm »
Selamat datang ke rumah baru
:angel:


Version 1:You are not allowed to view links. Register or Login

Sedikit Info tentang HID:

     Lampu High Intensity Discharge (HID) atau dikenali sebagai lampu Xenon boleh dikatakan sebagai penganti lampu Halogen dimana lampu HID ini dikata lebih cerah,kurang panas,jimat tenaga elektrik dan tahan lebih lama. Lampu ini dihidupkan oleh GAS yang terdapat dalam mentol tersebut. Tidak seperti lampu halogen dimana mengunakan filamen dan mempunyai gas untuk melindungi filamen tersebut untuk jangka hayat yang lebih panjang.

Contoh mentol HID:

Jenis2 tapak mentol HID

p/s:Mentol motor cubchai pakai H6..dalam gmbr nie takdak~


Mentol HID


HID bulb H4 High/Low(High Halogen,Low HID)

     Lampu HID mempunyai rating cahaya mengunakan unit kelvin daripada 3000k sehingga 30000k. Dari warna kuning sehingga menjadi keungguan. Disini ada beberapa contoh jenis-jenis cahaya yang dihasilkan oleh HID ini:

Ukuran pada unit kelvin


Gambar rajah pada unit kelvin

     Anda faham? Ini bermakna...semakin tinggi unit Kelvin,semakin cerah cahaya yang dihasilkan. Tetapi bukan bermakna semakin panas. Oleh itu,kelvin yang sesuai digunakan untuk semua keadaan cuaca dimalaysia ini dari 3000k sehingga la 5000k. Boleh nampak jalan ketika hujan dan juga kabus.

    Apabila anda mengunakan mentol HID boleh menyebabkan bahaya kepada penguna jalan raya lain. Ini kerana,lampu tersebut boleh menyebabkan sakit mata,silau yang ketara dan boleh menyebabkan kemalangan. Oleh itu,Pengunaan lampu HID ini telah diharamkan oleh JPJ pada disember 2008 kecuali pada kenderaan dari kilang siap dengan lampu HID. Tetapi pada pendapat saya,penggunaan lampu HID ini tidak patut diharamkan kerana memberi banyak faedah ketika berhadapan jalan gelap. Pelbagai cara telah diatasi untuk menghilangkan silau:

1)Memasang projektor=Lampu HID ini diletakkan dalam projektor. Cahaya yang dihasilkan oleh HID sebahagianya akan disekat oleh projektor supaya tidak tersebar dan tertumpu pada suatu tempat.Dipasaran terdapat projektor untuk single beam dan juga dual beam.
Gambar:

Projektor High/Low


Contoh cahaya yang dikeluarkan oleh projektor.Tidak terserbar.

2)HID dengan Glare Shield=Glare Shield,pelindungan silau digunakan untuk memastikan cahaya pada sebelah atas disekat
Gambar:

Besi yang digunakan untuk menyekat cahaya dari silau..


Contoh cahaya yang dikeluarkan oleh HID dengan Glare Sheild

      Dengan langkah ini cahaya HID tersebut tidak la silau. Negara lain telah mengalakkan pemasangan lampu HID tetapi tidak boleh melebihi unit-unit kelvin yang telah ditetapkan oleh negara tersebut. Lihat kereta daripada jepun seperti Toyota Estima,Nissan 350z, dan kereta lain2, adakah mereka masih lagi mengunakan mentol Halogen? Sepatutnya pihak JPJ memberi saman keatas penguna jalan raya:

1)Memasang mentol sahaja,tidak ejas kedudukan lampu hadapan pada tahap paling rendah(Sengaja carik pasal) ;)
2)Memasang mentol pada unit kelvin melebihi 8000k,sedangkan pengeluar HID berjenama philips mengeluarkan tidak lebih dari 8000k

      Jadi saya berpendapat bahawa HID tidak patut diharamkan sekiranya mengunakan projektor,pelindungan silau dan unit kelvin yang terhad.

      Ballast ialah sebuah alat yang menukarkan 12V kepada 23KV. Kerana untuk menghidupkan lampu HID ini memerlukan sumber kuasa elektrik yang tinggi masa permulaan untuk menghidupkan lampu tersebut. Gas yang terdapat dalam bola HID tersebut perlulah disatukan sehingga menjadi cahaya pada tahap kelvin tersebut. Selain itu,tugas ballast juga ialah untuk menstabilkan arus elektrik kepada mentol HID supaya berada pada tahap yang stabil untuk jangka hayat lampu HID yang lebih lama. Ballast adalah kalis air. Saiz ballast terdapat dua jenis iaitu besar sedikit dari kotak rokok 20 dan juga slim ballast. Slim ballast dikatakan lebih menjimatkan pengunaan tenaga elektrik.

Gambar:

Ballast besar


Slim ballast


Perbezaan Ballast slim dan Ballast saiz standard


Perbezaan jarak yang dihasilkan oleh Lampu HALOGEN dan juga HID


Perbezaan cahaya HID dan juga HALOGEN

     Setiap kenderaan berbeza jenis tapak mentol. Harga juga memainkan peranan dan jadilah penguna yang bijak supaya anda tidak tertipu dengan membandignkan harga ditempat lain. Jangan tanya pada satu kedai sahaja. Jadi saya mencadangkan agar mengunakan HID untuk keselamatan anda dan penumpang. Tetapi anda perlu juga mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan silau supaya anda tidak kena maki hamun,sumpah seranah dan mendapat saman dari pihak JPJ dan juga POLIS. Kalau ada salah silap,maaf dipinta. Sesiapa yang terasa dengan saya juga harap maaf dipinta. Jadi itulah serba sedikit ilmu asasc dan juga pandangan dari saya.


Info ANGEL EYES:
       NAnti kasi edit...:D


Antara ahli-ahli MBC yang telah mengubahsuai lampu HID/Projector/Angle Eyes/HALOGEN

===Nick----------HID/Projector/Halogen----Kevlin/Watt------------Motor===
1)Cyber                   HID                        6000K/35watt           Yamaha LC135
2)William Shogun       HID                        6000K/35watt           Suzuki Shogun SP
3)Pun_R1                 Projector+Halogen     None/55watt            Modenas Kriss 110
4)Chuki2                  Projector+HID          4300K/35watt           Yamaha LC135
5)Cik Belang Cust      HID                        Berapa K?/35watt      Suzuki Belang 150
6)KanRyu                 Projector+Halogen     None/55watt            Kawasaki KR150        
7)Tetikus                 Projector+Halogen     None/55watt            Yamaha SSTwo
8)Iwae405               Projector+Halogen      None/55watt            Suzuki FXR150              
9)Pomen_GTR           Projector+Halogen     None/55watt             Honda Wave 125
10)Ono                    Projector+Halogen     None/55watt             Honda EX5

Nanti gambar akan diupload...:D

Kepada member2 yang nak upload gmbr bgtahu erk..kena minta izin dulu... :angel:

Rujukan:
1)http://www.articlesbase.com/classics-articles/how-important-is-the-hid-ballast-for-the-hid-conversion-kits-xenon-lights-516365.html
2)http://plasmagarage.com
3)http://www.mercedesmanuals.com
4)http://solusimobil.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1106:cara-pintar-pilih-lampu-hid&catid=76:tips-a-trik&Itemid=218
5)http://www.essortment.com/hobbies/highintensityd_siyc.
« Last Edit: July 06, 2010, 06:42:13 pm by chuki2 »


You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline chuki2

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 314
  • Technician Wiring Motor & Computer
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #1 on: June 04, 2010, 05:19:03 pm »
Quote dari rumah lama:
You are not allowed to view links. Register or Login
ooohh..
tadi ada pegi hafkat.. nak seketul projektor.. dia tak ada yang ada sepasang pojektor siap HID 4300k = RM250..
nak beli 1 dia tak kasi.. huhuhu..
bro iwae beli projektor kat hafkat mana ?
Uit...Kat hafkat mane ko jumpa 2???dual beam ke??

You are not allowed to view links. Register or Login
stakat ni ok lagi ke bateri? ballast gna jenis ape ek? slim ballast kew?
Aku pakai ballast standard...slim x jumpa lagi..tapi teringin jugak nak pakai...:D

You are not allowed to view links. Register or Login
meter lc 2 pkai buld pe......terang la.......klu bleh n k bt mcm 2 jgk
Aku pakai lampu LED je...terang jugak la..
« Last Edit: June 04, 2010, 05:25:15 pm by chuki2 »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline xpaso

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 367
  • keep it up !
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #2 on: June 04, 2010, 06:26:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Quote dari rumah lama:Uit...Kat hafkat mane ko jumpa 2???dual beam ke??

ini single beam je bang..
tapi kene sepasang la pulak belinya..
dekat hafkat cheras selangor ni har..
Huh.....
Y80 > Kriss 110 > Kriss 120 > RXZ>Kriss 100 [ untuk penjimatan minyak yang berganda !]

You are not allowed to view links. Register or Login
-Projektor + 35watt 4300k HID kit, Pencucuh Rokok.

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #3 on: June 04, 2010, 06:29:44 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ooohh..
tadi ada pegi hafkat.. nak seketul projektor.. dia tak ada yang ada sepasang pojektor siap HID 4300k = RM250..
nak beli 1 dia tak kasi.. huhuhu..

bro iwae beli projektor kat hafkat mana ?


spasang brape rege?
spotlite 5" ke atas hi lo ade tak?

aku beli kat KB ;D
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline chuki2

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 314
  • Technician Wiring Motor & Computer
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #4 on: June 04, 2010, 06:38:38 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ini single beam je bang..
tapi kene sepasang la pulak belinya..
dekat hafkat cheras selangor ni har..
Owh...single beam toksah pakai la..mmg x puas...cahaya nampak selari je...
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline xpaso

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 367
  • keep it up !
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #5 on: June 04, 2010, 06:50:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
spasang brape rege?
spotlite 5" ke atas hi lo ade tak?

aku beli kat KB ;D

sepasang td dia ckp RM250.. dia siap suh test dlu HID tu dlu.. tp saya bukan nak beli jadi tak test pon..
spotlite ada tapi tak tanya pulak..

ooohh.. byk lagi tak stok projektor RM20 kat sana ?


You are not allowed to view links. Register or Login
Owh...single beam toksah pakai la..mmg x puas...cahaya nampak selari je...

ouh ? tak usah ye ? huhuh..
tapi ok juga kan tuk pencahayaan dalam gelap gelita ?
Huh.....
Y80 > Kriss 110 > Kriss 120 > RXZ>Kriss 100 [ untuk penjimatan minyak yang berganda !]

You are not allowed to view links. Register or Login
-Projektor + 35watt 4300k HID kit, Pencucuh Rokok.

Offline myms

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 257
  • motor semput ku
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #6 on: June 04, 2010, 06:53:34 pm »
tumpang parking...motor std...
Updated!!! 8/10/2011
Jaket Mesh IZ2 size M = beli RM250 nk tolak RM130 je!!!

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #7 on: June 04, 2010, 06:57:10 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
sepasang td dia ckp RM250.. dia siap suh test dlu HID tu dlu.. tp saya bukan nak beli jadi tak test pon..
spotlite ada tapi tak tanya pulak..

ooohh.. byk lagi tak stok projektor RM20 kat sana ?


mase raya tahun lepas byk lagi..
dah lame aku tak pg sane..
aku kat trganu..

spotlite yg aku nk tu ade hi ngan lo beam..kalo ade,rege dlm area seratus bgtau aku... ;D
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline chuki2

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 314
  • Technician Wiring Motor & Computer
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #8 on: June 04, 2010, 06:58:42 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
sepasang td dia ckp RM250.. dia siap suh test dlu HID tu dlu.. tp saya bukan nak beli jadi tak test pon..
spotlite ada tapi tak tanya pulak..

ooohh.. byk lagi tak stok projektor RM20 kat sana ?


ouh ? tak usah ye ? huhuh..
tapi ok juga kan tuk pencahayaan dalam gelap gelita ?

Contoh la nie utk single beam..


Jadi ko bayangkan la kalau utk gelap gelita..ko tunggang motor,lampu 2 suluh x jauh,kawasan depan gelap dan tertiba cerah.....agk2 sempat x mengelak lubang atau elak lembu???belum lagi ko kira amik corner lagi...ko amik corner lagi dekat cahaya disuluh...

Jadi caranye ko kena tinggikn skit lampu 2...biar dia suluh jauh ke depan...cuma silau la penguna hadapan...(Sebab aku dah buat dan dah kena high beam keta lain)...kesian penguna jalan raya lain...jadi aku memutuskan utk pakai high/low beam..hehe..HID punya cahaya mmg silau... :police:

You are not allowed to view links. Register or Login
mase raya tahun lepas byk lagi..
dah lame aku tak pg sane..
aku kat trganu..

spotlite yg aku nk tu ade hi ngan lo beam..kalo ade,rege dlm area seratus bgtau aku... ;D
Aku musykil dgn ko...ada projek baru ke???

You are not allowed to view links. Register or Login
tumpang parking...motor std...
Yeke moto standard???
« Last Edit: June 04, 2010, 07:01:42 pm by chuki2 »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline swissdec

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 215
  • cukuplah sekadar besederhana...
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #9 on: June 04, 2010, 06:59:22 pm »
paarking juagk..




Offline xpaso

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 367
  • keep it up !
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #10 on: June 04, 2010, 07:04:22 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
mase raya tahun lepas byk lagi..
dah lame aku tak pg sane..
aku kat trganu..

spotlite yg aku nk tu ade hi ngan lo beam..kalo ade,rege dlm area seratus bgtau aku... ;D

ooo.. mcm tu kah..
huhuh... takpe2..

har.. baik2.. tapi nak sepasang ke kalo ada yang lo n hi beam ? utk projek pasang dimotor juga ke bang ? hehe...


You are not allowed to view links. Register or Login
Contoh la nie utk single beam..


Jadi ko bayangkan la kalau utk gelap gelita..ko tunggang motor,lampu 2 suluh x jauh,kawasan depan gelap dan tertiba cerah.....agk2 sempat x mengelak lubang atau elak lembu???belum lagi ko kira amik corner lagi...ko amik corner lagi dekat cahaya disuluh...

Jadi caranye ko kena tinggikn skit lampu 2...biar dia suluh jauh ke depan...cuma silau la penguna hadapan...(Sebab aku dah buat dan dah kena high beam keta lain)...kesian penguna jalan raya lain...jadi aku memutuskan utk pakai high/low beam..hehe..HID punya cahaya mmg silau... :police:
Aku musykil dgn ko...ada projek baru ke???
Yeke moto standard???

ouh.. ok2.. faham sudah abg chuki2..
tapi apekan daya bang.. saya tak mampu nak beli dual beam.. hehehe...
single beam je yang mampu sekarang ni..
thnx utk info berguna bang..
Huh.....
Y80 > Kriss 110 > Kriss 120 > RXZ>Kriss 100 [ untuk penjimatan minyak yang berganda !]

You are not allowed to view links. Register or Login
-Projektor + 35watt 4300k HID kit, Pencucuh Rokok.

Offline chuki2

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 314
  • Technician Wiring Motor & Computer
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #11 on: June 04, 2010, 07:17:31 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ouh.. ok2.. faham sudah abg chuki2..
tapi apekan daya bang.. saya tak mampu nak beli dual beam.. hehehe...
single beam je yang mampu sekarang ni..
thnx utk info berguna bang..
Bukan apa bro...nyawa lagi penting dari wang...aku kumpul duit nak dekat 3 bulan baru dpt merasa...:D
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline onii

  • Licensed Seller
  • ****
  • Posts: 1269
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #12 on: June 04, 2010, 08:15:28 pm »
salam

macam mane cara2 nak DIY lampu ni abang chuki2?  ;D ;D ;D

info2 diatas sangat berguna..terima kasih kerana sudi berkongsi  ;) ;)

p/s - mentol led putih dalam meter motor bro chuki2 tu beli kat kedai acc keta ke?size sama asal

atau besar sikit?
« Last Edit: June 04, 2010, 08:21:01 pm by onii »

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline chuki2

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 314
  • Technician Wiring Motor & Computer
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #13 on: June 04, 2010, 08:39:26 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam

macam mane cara2 nak DIY lampu ni abang chuki2?  ;D ;D ;D

info2 diatas sangat berguna..terima kasih kerana sudi berkongsi  ;) ;)

p/s - mentol led putih dalam meter motor bro chuki2 tu beli kat kedai acc keta ke?size sama asal

atau besar sikit?
ceit panggil aku abang pulak...


Nie mentol LED nye...saiz sama je...Hehe..

Pasal projector tu nanti aku tunjukkan gmbr....huhu...
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline onii

  • Licensed Seller
  • ****
  • Posts: 1269
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #14 on: June 04, 2010, 10:07:32 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ceit panggil aku abang pulak...


Nie mentol LED nye...saiz sama je...Hehe..

Pasal projector tu nanti aku tunjukkan gmbr....huhu...

hehehe abang la..hormat~~bang..ni ada kawan kita post kat topik LC..menarik juga ni..penah nampak tak?

You are not allowed to view links. Register or Login
nk mintak pendapat..ade sape2 pernah pakai lampu ni?

You are not allowed to view links. Register or Login

aku mcm brminat.tapi takot kang lampu cair ke, motor rosak ke..
mintak tolong ye....

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tokmat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 18
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #15 on: June 04, 2010, 10:31:20 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

kpd yg berminat la..........slim ballast tu.
untuk fast charging dan ketahanan bateri boleh gunakan adjustable regulator.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline onii

  • Licensed Seller
  • ****
  • Posts: 1269
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #16 on: June 04, 2010, 10:58:31 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

kpd yg berminat la..........slim ballast tu.
untuk fast charging dan ketahanan bateri boleh gunakan adjustable regulator.

You are not allowed to view links. Register or Login

mmg dalam linkungan harga tu ke?

guna usd tu  ;D ;D

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline chuki2

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 314
  • Technician Wiring Motor & Computer
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #17 on: June 04, 2010, 11:43:57 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
untuk fast charging dan ketahanan bateri boleh gunakan adjustable regulator.
You are not allowed to view links. Register or Login

Wow..yang nie x silap aku ada orang jual...nie thread dia...semua cheetah punya jenama...:D

You are not allowed to view links. Register or Login

p/s:T-AiRWinD,tolong promote nieh...:D

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
kpd yg berminat la..........slim ballast tu.

Owh...bro HAEN yang jual nie....memang bagus jugak pakai slim ballast nie..

You are not allowed to view links. Register or Login
hehehe abang la..hormat~~bang..ni ada kawan kita post kat topik LC..menarik juga ni..penah nampak tak?

Erk~...aku da jemput masuk umah kita dah...:D
« Last Edit: June 04, 2010, 11:47:52 pm by chuki2 »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline onii

  • Licensed Seller
  • ****
  • Posts: 1269
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #18 on: June 05, 2010, 12:07:04 am »
yang link dalam mudah tu..

ok ke lampunya dgn harga sebegitu?nampak mcm meyakinkan je.. ;D ;D

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline xpaso

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 367
  • keep it up !
Re: DIY LAMPU HID/PROJECTOR/ANGEL EYES/HALOGEN (Version 2)
« Reply #19 on: June 05, 2010, 12:32:46 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Bukan apa bro...nyawa lagi penting dari wang...aku kumpul duit nak dekat 3 bulan baru dpt merasa...:D

huhu.. ok bro.. urm.. bgus la gtu.. ape2 pon bro mmg caiyok !!


You are not allowed to view links. Register or Login
ceit panggil aku abang pulak...


Nie mentol LED nye...saiz sama je...Hehe..

Pasal projector tu nanti aku tunjukkan gmbr....huhu...

berapa rege ni bang kat jalan pasar ?
Huh.....
Y80 > Kriss 110 > Kriss 120 > RXZ>Kriss 100 [ untuk penjimatan minyak yang berganda !]

You are not allowed to view links. Register or Login
-Projektor + 35watt 4300k HID kit, Pencucuh Rokok.