Author Topic: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2  (Read 14812 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #100 on: April 13, 2010, 12:15:10 pm »
biasa la tu broo...bile xhuru hara jasa dan pergobanan tentera xkan dikenang...tu la org kita...abis madu sepah dibuang hahahhah....tentera tu penting bagi sesebuah negara..tanpa tentera senang2 je pihak penjajah nk jajah....biar sekecil mana pon tentera kita punya kekuatan,biar gah dimata dunia xda org berani nk campur tangan urusan negara...black hawk down askar mana yg selamatkan tentera amerika tu hahaha...cerita dlm filem tu tipu belaka...peristiwa black hawk down menunjukan tentera malaysia cukup berani....betoi tak abg2 tentera...aku bkn tentera tapi tau la jgk pasal tentera ni.... ;D ;D ;D....

Offline BJB2836

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 562
  • Motor aku sudah laju,kur kur kur...
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #101 on: April 13, 2010, 02:29:59 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
nmpk spt xde topik je skrg nih....hehehe

mari bincangkn satu isu yg dah lama bertapak dlm pemikirn rakyat mesia...

ak slalu je dgr suara2 sumbang ckp tentera ni abeskn boreh kerajaan jek..askar xde keje....sejauh mana kebenarannya...mari bincang2 kan...
Itulah suara2 org.yg.x mengenang budi.Mungkin mereka2 inilah berketurunan pengampu@talibarut@anjing penjajah kafir laknatullah!!!

012-6151140 / 016-2804777

Bentang tikar 3 helai,
Berlapik berlantai,
Seorang cerdik seorang pandai,
Menjadi jaguh di tengah balai.

Offline adioz88

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4550
  • Butterworth-Alor Star-Kangar
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #102 on: April 13, 2010, 11:58:18 pm »
Siapa tahu cerita mengenai Insiden Gubir?
Rasanya, tak ramai tahu.
Maaf kalau macam keterlaluan tapi pernah seorang pegawai di kolej tentera pun tak tahu apa yang terjadi.Cuma tahu pada nama aja.Tak tahu kisah sebenar. Sepatutnya, hal macam tu kena ambik tahu, kena jadikan iktibar.

Berlaku pada 26 April 1976
Kesemua 11 anggota keselamatan gugur apabila Nuri ditembak jatuh pengganas komunis.
Kesemua rentung kecuali seorang yang jasadnya ditemui di banir pokok.
Sebelum tu, buat pertama kali juga, operasi tersebut melibatkan pesawat pejuang F5E dan Tebuan selain helikopter Alouette 111 Gunship, melaksanakan peranan mereka iaitu menyerang kem pengganas komunis.





Al- Fatihah kepada wira2 negara yang gugur.

26 April 2010 , kita pakat tunggu tengok di tv1.
Insyaallah ada slot khas mengenai Insiden Gubir.
lebih kurang macam HARI INI DALAM SEJARAH.

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline musbiaggi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2456
  • BIKES THAT RARELY GET EXERCISE MAY BE PROBLEMATIC
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #103 on: April 14, 2010, 12:25:37 am »
ex boss aku merupakan salah sorang juruterbang nuri dan juruterbang yang terkorban tu merupakan sahabat beliau..dari cerita boss aku ..memang ngeri masa operasi mengambil dan menhantar anggota keselamatan ke kawasan operasi..tu baru juruterbang..belom lagi anggota yang dok kat kawasan operasi tu... .. cuma yang aku pelik..takdo langsung cerita pasal askar nih..kalau ado pon cerita jiwang..mcm "di balik cawan" lah menerjah cawan lah"   paling best pon cerita bukit kepong dgn prebet lapok jer....kalau cerita pasal doktor" House" boleh buat ..tak kan ceerita pasal askar tak boleh...

kalau berita buruk pasal askar cepat je kuar media.." pegawai TUDM di tangkap khalwat dgn bini org"..huh...
Dont walk infront of me, I may not follow... Dont walk behind me, I may not lead.. Just walk beside me and be my friend...

Offline adioz88

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4550
  • Butterworth-Alor Star-Kangar
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #104 on: April 14, 2010, 12:51:09 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ex boss aku merupakan salah sorang juruterbang nuri dan juruterbang yang terkorban tu merupakan sahabat beliau..dari cerita boss aku ..memang ngeri masa operasi mengambil dan menhantar anggota keselamatan ke kawasan operasi..tu baru juruterbang..belom lagi anggota yang dok kat kawasan operasi tu... .. cuma yang aku pelik..takdo langsung cerita pasal askar nih..kalau ado pon cerita jiwang..mcm "di balik cawan" lah menerjah cawan lah"   paling best pon cerita bukit kepong dgn prebet lapok jer....kalau cerita pasal doktor" House" boleh buat ..tak kan ceerita pasal askar tak boleh...

kalau berita buruk pasal askar cepat je kuar media.." pegawai TUDM di tangkap khalwat dgn bini org"..huh...
ha...kalau yang buruk tu la cepat bau kata orang..
yang wangi orang tak kisah sangat...orang senyum gitu ja..kalau busuk sikit, macam nak gegar 1 kampung..

Ada kenal sorang ex pilot nuri
Mejar (B) Nor Ibrahim. Yang terkorban tu pun, ada yang pernah tag flight dengan dia sebulan dia sebelum tu. Kalau tak salah, anggota chinese tu...
Dia pun terlibat cuma tak secara langsung masa operasi gubir.
Ada satu ketika, masa di LP, dia baca map nak tengok checkpoint seterusnya.Stick kawalan dia serah pada co-pilot. Tiba2 komunis lancar grenad dan meletup betul2 depan heli yang masih  idup engine.Dia tak sedar sampailah co-pilot bagitahu. kuartermaster dok belakang dia sampai kaku terkejut dengan serangan tak dijangka. ground troops take cover dan balas serangan. Dia pulak, capai stick dan segera tinggalkan kawasan panas tu. Dalam tengah nak lepaskan diri, sebiji lagi meletup betul2 bawah heli...kali ni heli bergoyang macam kena goncang..Allah bagi peluang idup lama katanya...heli selamat lepaskan diri dan ada minor defect. Tapi tak lama lepas tu, ke udara semula dalam keadaan baru lepas kena serang... ;D Memang berani depa dulu2...Itu belum yang kena tembak berlubang2 heli tapi dok terbang macam tu jugak...Katanya, Nuri sasaran utama komunis, bukan ground troops...Dan yang komunis paling takut juga, helikopter juga.. Allouette  Gunship...Sebab ketepatan tembakan dan boleh stay lama kat satu2 lokasi, boleh tembus kawasan sukar..
Dalam satu insiden, sebuah NURI telah ditembak. Sebanyak 49 butir peluru telah mengenai tangki minyak. Laluan penerbangan NURI dihujani dengan bahan api avtur. Dalam masa 30 minit sahaja tangki minyak kosong. Walaubagaimanapun, NURI sempat mendarat di kem Gubir. Bayangkan apa akan terjadi sekira tiada kawasan untuk mendarat! ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline musbiaggi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2456
  • BIKES THAT RARELY GET EXERCISE MAY BE PROBLEMATIC
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #105 on: April 14, 2010, 01:01:51 am »
NURI.....pesawat tua yang berjasa...  dari bapak jadi pilot ..pencen pastu anak pulak masuk tudm..jadi pilot nuri gak....kalau sampai cucu tu..mustahil la kot ;D..

tak kurang juga anggota TD kita semasa operasi Gubir... yang anak hilang ayah ..isteri hilang suami..

tapi  yang bagus nya..anggota komunis yang serah diri dapat tanah apa semua..siap ada kampung(lokasi cari sendiri)..anggota keselamatan kita dapat  :'(...... tapi takde yg lebih penting selain dari jasa mereka dikenang..
Dont walk infront of me, I may not follow... Dont walk behind me, I may not lead.. Just walk beside me and be my friend...

Offline cikgufaizal

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #106 on: April 14, 2010, 10:19:12 am »
syok dapaat berborak tentang pengalaman penugasan geng2 8 RAMD di lebanon,...........terasa semangat nak berbakti dan turut serta,apakan daya aku cuma anggota sukarela je,....
salute 4 our soldiers............ :police:

Offline adioz88

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4550
  • Butterworth-Alor Star-Kangar
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #107 on: April 18, 2010, 07:58:16 am »
Dapatkan Perajurit keluaran April 2010 untuk lebih mengetahui kisah Insiden Gubir.
Edisi khas..cerita yang amat tak ramai tahu.
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #108 on: April 18, 2010, 12:21:09 pm »
gubir sempadan siam tu...port bapak aku lepak dulu2... ;D

Offline mimalif

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 455
  • kosong satu duo duo onam2 ompek2 sombilan ompek
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #109 on: May 12, 2010, 03:49:05 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
syok dapaat berborak tentang pengalaman penugasan geng2 8 RAMD di lebanon,...........terasa semangat nak berbakti dan turut serta,apakan daya aku cuma anggota sukarela je,....
salute 4 our soldiers............ :police:

adik ipar aku gang ni agaknya sbb baru balik jer 2 minggu lepas..
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline adioz88

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4550
  • Butterworth-Alor Star-Kangar
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #110 on: May 12, 2010, 11:51:16 pm »
Esok ada mesyuarat GPMS dan seorang bekas anggota keselamatan yang terlibat secara agresif melawan komunis satu ketika dulu, dijemput untuk menceritakan pengalaman beliau.
semoga golongan generasi baru, lebih menghargai dan memahami susah payah satu ketika dulu.

*kepada yang terpilih ke pemilihan akhir TUDM, selamat maju jaya  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline shagohod

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 106
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #111 on: May 16, 2010, 02:26:41 pm »
tu la malaysia en.mus.. :( :( :( komunis surrender dapt tnh...tentera ni yg mnyabung nyawa hanya dpt pencen yg tk seberapa je,kene anak dah mlpasi umor 18 thun kmdian anggota tu mnggal dunia..trus abis pncen tu stop trus..patut kah badan2 yg sedia ade memperjuangkan hak2 yg septutnya mereka perolehi lbh baik dari komnis yg dpt tnh tu?
through the fire and flame!!

Offline Encik Taro Aso

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 14
  • Marilah Meroket Di Kala Subuh
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #112 on: May 18, 2010, 12:45:07 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tu la malaysia en.mus.. :( :( :( komunis surrender dapt tnh...tentera ni yg mnyabung nyawa hanya dpt pencen yg tk seberapa je,kene anak dah mlpasi umor 18 thun kmdian anggota tu mnggal dunia..trus abis pncen tu stop trus..patut kah badan2 yg sedia ade memperjuangkan hak2 yg septutnya mereka perolehi lbh baik dari komnis yg dpt tnh tu?


betul tu.masalahnya,kerajaan kadang-kadang pun spesis kacang lupakan kulit. bangsat dibagi banyak benda, tapi org yg berjuang mati-matian, tak dapat apa2.badan2 yg sedia ada dah banyak memperjuangkan hak-hak untuk veteran, tapi mcm biasalah.kerajaan terlampau banyak sangat politik.

tapi,aku bangga dengan pasukan keselamatan kita (ATM & PDRM).Malaysia adalah satu-satunya negara di dunia yang berjaya mengalahkan komunis 100%.

tapi,kalau tiba-tiba kerajaan benarkan Chin Peng celaka tu balik,memang ada la yang kena "coup-de-etat" lepas ni..tapi,harap-harap benda ni tak berlaku..
Dari Harimau Kumbang Ke Harimau Belang..Harimau Suzuki Tetap Di Hatiku..

Offline bopiang

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #113 on: May 18, 2010, 03:21:18 pm »
betul ker dah kalahkan komunis 100%.
gantung senjata tak semestinya mengaku kalah.
rilek jer tycoon besar rosakkan anak melayu dengan dadah.

Offline Encik Taro Aso

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 14
  • Marilah Meroket Di Kala Subuh
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #114 on: May 18, 2010, 05:05:16 pm »
memang kalah la,bro..chin peng malu la nak kata dia dah kalah..dia cakap la menggantung senjata..haha ;D..pasal dadah tu, eden tak boleh nak cakap apa la..salah anak melayu jugak..senang nak kena cucuk supaya ambik benda jahanam tu..yg miskin, sang penagih, yang kaya, si tokan.. >:(
Dari Harimau Kumbang Ke Harimau Belang..Harimau Suzuki Tetap Di Hatiku..

Offline shagohod

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 106
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #115 on: May 19, 2010, 10:05:45 pm »
kalau kmnis ade lagi ape yg dia bleh wat skrg utk mnntg malaysia? kite jgn persoalkan tu..kiter persoalkan apa perwira2 ngara kita yg dh trkorban dn yg masih idup ni dpt dari malaysia...ape penghargaan nya?...setimpalkah dgn ape yg dialami nya? berbaloikah melihat peluru 7.62mm lalu tepi bahu?apakah memadai hanya dgn skeping logam bulat yg diikat dgn kain berwarna warni? wajarkah gelaran gagah berani itu sahaja?
through the fire and flame!!

Offline musbiaggi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2456
  • BIKES THAT RARELY GET EXERCISE MAY BE PROBLEMATIC
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #116 on: May 20, 2010, 09:03:22 am »
cukuplah sekadar dikenang dan di kenali :'(
Dont walk infront of me, I may not follow... Dont walk behind me, I may not lead.. Just walk beside me and be my friend...

Offline Encik Taro Aso

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 14
  • Marilah Meroket Di Kala Subuh
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #117 on: May 20, 2010, 10:10:59 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau kmnis ade lagi ape yg dia bleh wat skrg utk mnntg malaysia? kite jgn persoalkan tu..kiter persoalkan apa perwira2 ngara kita yg dh trkorban dn yg masih idup ni dpt dari malaysia...ape penghargaan nya?...setimpalkah dgn ape yg dialami nya? berbaloikah melihat peluru 7.62mm lalu tepi bahu?apakah memadai hanya dgn skeping logam bulat yg diikat dgn kain berwarna warni? wajarkah gelaran gagah berani itu sahaja?

Apa boleh buat..bak kata bro mus, cukuplah sekadar dikenang dan dikenali :'(..tapi,yang paling lawaknya di malaysia ni, masa ATM nak minta naikkan pencen dan ganjaran dan imbuhan kepada para veteran yang cacat akibat jasa mereka mempertahankan negara, mereka wajib minta kelulusan dari JPA..aku tau la yg JPA kontrol gaji, tp takkan la nak bagi sedikit imbuhan untuk membantu veteran yang cacat akibat jasa mereka mempertahankan negara pun nak kena minta kelulusan JPA. WTF!!..confirm la susah nak diluluskan JPA..orang2 JPA ni hanya tau duduk dalam bilik air-cond aja.Kena plak banyak di antara mereka spesis yang tak pandai kenang jasa.mesti mereka tak mau bagi punya..alasan bangang mereka: kalau nak bagi imbuhan mcm tu, kena bagi imbuhan kepada semua.baru adil...bangang punya alasan..yang lain tu ada ke pegi hutan siang malam lawan musuh negara sampai cacat?

yang paling aku tak tahan, ada orang besar kerajaan sendiri sokong chin peng balik malaysia. aku rasa nak aja aku lempang n suruh dia side-roll turun bukit bagi otak dia waras balik >:(
Dari Harimau Kumbang Ke Harimau Belang..Harimau Suzuki Tetap Di Hatiku..

Offline bopiang

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #118 on: May 20, 2010, 02:49:56 pm »
hurmp.. :'(
jasa dan pengorbanan.
biasa yang merungut star ke bawah.
terasa macam kurang pembelaan.
macam2 kursus dan insentif telah disediakan.
agar mereka yang pencen awal mampu berdikari
dan memajukan ekonomi.
mengapa gian memikul senjata pak guard matlamatnya.

Offline shagohod

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 106
Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #119 on: May 20, 2010, 09:25:23 pm »
malaysia ni sok jadi mcm amerika...veteran2 perang hidup terbiar dan melarat!!! tnpa pembelaan...bagi je la imbuhan pada meraka yg bnyk brjasa..naik kan pencen..wat pe nk melalui jpa..mangkuk btul..jgn lupa..kalau mlaysia ni kene attack siapa yang memula turun ke first line? siapa yg berjaga 24 jam untuk keselamatan?..kerajaan malaysia tk perasan kot ape yg atm telah dan mmpu lakukan..yg nmpak hanya geng harimau biru je berjasa..las2 depa yg dpt imbuhan lebih...ni ade maklumat nk kongsi skit...musim mngundi koperasi kmbali lagi ;D ;D ;D 27 jun...0700h hingga 1130h..rm50..faham2 je la 50 tu ape :D :D
through the fire and flame!!

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Kerjaya Sebagai Askar-TLDM-TUDM-ATM Platun 2
« Reply #119 on: May 20, 2010, 09:25:23 pm »