Author Topic: Yamaha FJR 1300  (Read 18351 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pulis

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 10
  • Ride sampai penat
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #80 on: November 25, 2010, 01:06:27 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Mcm mana nak bgi test dlm mode maya ni? Kalu benar bagai di kata utk mengetest moto ni, silalah munculkan diri anda yg sebenar (statement ni juga dituju khas buat Sarjantulang)... hehehe..

p/s: Terms and condition applied...

bila aku gi KL besok2.. aku bagi tau arr

Offline BakaYaro

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 61
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #81 on: November 27, 2010, 02:59:44 am »
kalau la dapat pilih antara FJR dan GTR  ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)

ku akan pilih RT  ;D ;D ;D ;D ;D

jgn marah ye tuan tanah


Offline de @t

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 146
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #82 on: November 30, 2010, 08:50:15 am »
tak de buat ride ker. RT , FJR dan GT

Offline rz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #83 on: November 30, 2010, 06:35:45 pm »
Perghhh.. Bertmbah lgi sorang ahli yg pkai unta besi ni klau en yaroo pkai pkai rt ni.. Maka buleh ikut abg gtr nnti gi Laos taun dopan..

Utk en D@et, bebudak yg pkai moto ada box ni mmg route dio internasional.. Klau ajk ride dlm negori kita ni rugi tayar katanya.. Mcm tulah adanya..

Offline 03haris

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #84 on: December 10, 2010, 09:44:25 pm »
Salam Semua...
Saya Haris...baru nak belajar main motor ni....Insyallah FJR saya akan keluar minggu depan...tunggu AP lulus je....Terima kasih pada en. RZ yg menolong saya menbuat keputusan ini...

Offline de @t

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 146
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #85 on: December 11, 2010, 05:57:56 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Perghhh.. Bertmbah lgi sorang ahli yg pkai unta besi ni klau en yaroo pkai pkai rt ni.. Maka buleh ikut abg gtr nnti gi Laos taun dopan..

Utk en D@et, bebudak yg pkai moto ada box ni mmg route dio internasional.. Klau ajk ride dlm negori kita ni rugi tayar katanya.. Mcm tulah adanya..
ha ha ha  ape boleh buat. tapi kalau rz ajak mesti mereka mau main dalam  negeri jer.

Offline de @t

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 146
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #86 on: December 11, 2010, 05:59:16 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam Semua...
Saya Haris...baru nak belajar main motor ni....Insyallah FJR saya akan keluar minggu depan...tunggu AP lulus je....Terima kasih pada en. RZ yg menolong saya menbuat keputusan ini...
tahniah. semoga boleh bergumbira .nanti jgn lupa bagitau tentang performance die

Offline rz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #87 on: December 13, 2010, 08:27:09 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam Semua...
Saya Haris...baru nak belajar main motor ni....Insyallah FJR saya akan keluar minggu depan...tunggu AP lulus je....Terima kasih pada en. RZ yg menolong saya menbuat keputusan ini...

Alhamdulillah.. En Haris bila dah kluar muto tu buleh la koling2 saya.. buleh la kita tts.. Tuan En Haris ni yang koll saya baru ni ke?

Offline 03haris

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #88 on: December 16, 2010, 10:02:08 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Alhamdulillah.. En Haris bila dah kluar muto tu buleh la koling2 saya.. buleh la kita tts.. Tuan En Haris ni yang koll saya baru ni ke?
Saya le tu..yg cal en RZ.. Saya tunggu tahun depan le baru register..alang2 tinggal 15 hari lagi..Motor boleh ambik di kedai tu, tapi saya takut le kalau jadi apa2 nanti..biar le..sabar je lah..

Offline rz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #89 on: December 18, 2010, 12:20:16 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Saya le tu..yg cal en RZ.. Saya tunggu tahun depan le baru register..alang2 tinggal 15 hari lagi..Motor boleh ambik di kedai tu, tapi saya takut le kalau jadi apa2 nanti..biar le..sabar je lah..

Alamak, ini buleh menyiksa jiwa.. siang akn terbayng2, mlm termimpi2.. siksa tu abe haris.. hehhe.. minggu lpas ambo ada balik kota bharu klate, jengok org tua dah mula tak sihat.. lps ni akn lagi kerap balik klate.. buleh la kita bjupa minum deh..

buleh bui sms/email no telepon? no yg abe haris koll dulu hilng dah eh...

Offline 03haris

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #90 on: December 24, 2010, 02:40:33 pm »
NO saya 019 8820448.....nanti balik KB cal/sms ke..byk benda kena belajar dari otai FJR ni

Offline rz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #91 on: December 24, 2010, 05:51:57 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
NO saya 019 8820448.....nanti balik KB cal/sms ke..byk benda kena belajar dari otai FJR ni

beres..

Offline Shidee1

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 341
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #92 on: January 18, 2011, 01:13:29 am »
moto saya telah selamat berada diatas jalanraya pada minggu lepas dan sessi me"run-in" telah pun selesai, ada beebrapa soklan yang ingin ditanya dari mereka2 yang dah lama pakai moto ni,

1. Minyak engin apa yang sesuai dengan moto ni, motul, sikolene atau yang lain2
2. Betul ke moto yang dibeli dari NAZA perlu ditukar tayarnya kerana agak lama tersimpan, mfg date pada tayar motor saya ialah 41/07
    bermakna tayar tersebut adalah keluaran minggu 41 tahun 2007, agak lama tu...tayar memang nampak baru tetapi adakah
    compoundnya begitu juga. Ada tak antara kita yang pakai tayar ni sampai habis.
3.  Dimana ada Foreman yang mahir tentang  fjr ini untuk rujukan masa hadapan

segala jawapan saya dahului dengan ucapan terimakasih, sekiranya ada soklan akan ditanya lagi...

Offline rz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #93 on: January 26, 2011, 01:37:04 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
moto saya telah selamat berada diatas jalanraya pada minggu lepas dan sessi me"run-in" telah pun selesai, ada beebrapa soklan yang ingin ditanya dari mereka2 yang dah lama pakai moto ni,

1. Minyak engin apa yang sesuai dengan moto ni, motul, sikolene atau yang lain2
2. Betul ke moto yang dibeli dari NAZA perlu ditukar tayarnya kerana agak lama tersimpan, mfg date pada tayar motor saya ialah 41/07
    bermakna tayar tersebut adalah keluaran minggu 41 tahun 2007, agak lama tu...tayar memang nampak baru tetapi adakah
    compoundnya begitu juga. Ada tak antara kita yang pakai tayar ni sampai habis.
3.  Dimana ada Foreman yang mahir tentang  fjr ini untuk rujukan masa hadapan

segala jawapan saya dahului dengan ucapan terimakasih, sekiranya ada soklan akan ditanya lagi...

Saya tlg jwb walaupun bukan pakar. Ini jg base on pengalaman. Betulkan jika saya silap ek.

1. Minyak enjin apa yg sesuai? saya dah cuba silkoline (fully synthetic), motul (fully synthtic), petronas sprinta (semy synthetic) n castrol (semy synthetic).. semuanya ok masa mula2 tukar.. cuma akan rasa gear kasar selepas guna 1500batu.. jadi moralnya, rajin2lah tukar minyak itam.

2. Pasal tayar.. model saya juga buatan 2008, beli bulan jun 2010 kat naza PJ. Tayar tu cap metzeler (made in german).. so dah belasah smpai habis bunga tengah.. ptg ni kalu ada masa nak g tukarlah.. jadinya bagi saya walaupun tayar tu lama, dio telah dibuat dgn mengambilkira semua condition, termasuklah jengkamasa tertentu dalam showroom. Maka gunakanlah seadanya.. kecuali ada tanda2 rekahan/keretakan pada thread tayar tsbt.. tapi kalau betul2 tayar rosak sblm kluar showroom, elok claim masa awal2 dulu.

3. Pasal foreman, cuba sdra rujuk forum ini di page2 sblm ni.. siap ada kwn kita bagi kontek nombornya sekali..

Harap2 membantu.. klau nak tts buleh koling2 saya d nombor yg telah saya bagi dalam page2 terdahulu. Chow dulu..

Offline Shidee1

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 341
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #94 on: January 27, 2011, 04:55:43 pm »
bro rz, tenqiu diatas penjelasan yang telah dibuat...memang berminat untuk join tt...akan diusahakan satu hari nanti...apa pun moto memang ni memang best dan lazat...nampak je besar dan berat tp penggunaan minyak lebih kurang sama dengan moto lama versys yang bercc 650..

Offline rz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #95 on: January 28, 2011, 08:19:45 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
bro rz, tenqiu diatas penjelasan yang telah dibuat...memang berminat untuk join tt...akan diusahakan satu hari nanti...apa pun moto memang ni memang best dan lazat...nampak je besar dan berat tp penggunaan minyak lebih kurang sama dengan moto lama versys yang bercc 650..

betul tu.. berat masa blum bawa.. dah bawa perghhh.. layan lap pun sodap.. kdang2 x yah turun gear sbb engine breaking power (itulah kelebihan 5peed).. pasal minyak, mmg jimat.. lebih jimat dari dari z750 saya dulu.. lebih kurang er6n saya dulu jugak.. hehehe

Offline zalijepun

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #96 on: February 02, 2011, 11:25:44 pm »
As Salam..

Seronok baca tread nie...Dari tulus , FJR memang unik dan menarik

Sy nie baru start balik dengan motor CC besar ni selepas  hampir 17 tahun ..Mastautin di KKB ...La ni most of the time solo riding  ( nak dapat paste dulu )  and sebab rasa kalu ramai2 gerenti kena tinggal le...

Walaupun tak bawak FJR mungkin boleh join sekali TTS and berkenalan dengan FJRian dan menimba pengalaman ...and boleh plan project..

So kalu ade sessi boleh lah PM saya di

019-2262287..zali

Offline rz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #97 on: February 11, 2011, 11:53:46 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
As Salam..

Seronok baca tread nie...Dari tulus , FJR memang unik dan menarik

Sy nie baru start balik dengan motor CC besar ni selepas  hampir 17 tahun ..Mastautin di KKB ...La ni most of the time solo riding  ( nak dapat paste dulu )  and sebab rasa kalu ramai2 gerenti kena tinggal le...

Walaupun tak bawak FJR mungkin boleh join sekali TTS and berkenalan dengan FJRian dan menimba pengalaman ...and boleh plan project..

So kalu ade sessi boleh lah PM saya di

019-2262287..zali

Insyallah.. tapi masaelahnya tidak pernah lagi fjrien ni togather-gather dalam tts.. sy pun plan nak ajak2.. cuma masa belum time lg.. asyik cbuk.. klau ada kwn2 fjr buat gathering memang saya sudi join..

Offline de @t

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 146
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #98 on: February 17, 2011, 03:00:19 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
moto saya telah selamat berada diatas jalanraya pada minggu lepas dan sessi me"run-in" telah pun selesai, ada beebrapa soklan yang ingin ditanya dari mereka2 yang dah lama pakai moto ni,

1. Minyak engin apa yang sesuai dengan moto ni, motul, sikolene atau yang lain2
2. Betul ke moto yang dibeli dari NAZA perlu ditukar tayarnya kerana agak lama tersimpan, mfg date pada tayar motor saya ialah 41/07
    bermakna tayar tersebut adalah keluaran minggu 41 tahun 2007, agak lama tu...tayar memang nampak baru tetapi adakah
    compoundnya begitu juga. Ada tak antara kita yang pakai tayar ni sampai habis.
3.  Dimana ada Foreman yang mahir tentang  fjr ini untuk rujukan masa hadapan

segala jawapan saya dahului dengan ucapan terimakasih, sekiranya ada soklan akan ditanya lagi...
salam dan tahniah kerana dah menggunakan FJR
cheers

Offline 03haris

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #99 on: February 19, 2011, 11:37:53 am »
 :police:

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Yamaha FJR 1300
« Reply #99 on: February 19, 2011, 11:37:53 am »