Author Topic: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i  (Read 28794 times)

Harith Zahrullaili and 1 Guest are viewing this topic.

Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« on: November 20, 2009, 06:39:45 AM »
Salam, saya buka new topic ni sebab ade request untuk masuk dalam section DIY. Contents bawah ni saya copy dari thread saya di forum FZ sendiri. kalau ada salah dan kesilapan, maafkan saya.

mtk tolong sape2 yg pndai deletekan topic lagi satu,,aku wat error la

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Salam, bawah ni illustration aku untuk projek aku:



Aku nak convert standard fz ni kepada supermotard mode. sebab aku minat gila ngan supermoto ni. yela nak beli real supermoto x mampu.

projek ni inprogress, peringkat demi peringkat sebab ianya bergantung pada masa, komitmen & wang ringgit hehe..so jgn harapla projek aku ni nak siap dengan cepat.,nak pulak aku dah ade anak sorang.


bawah ni tems yg aku plan nak upgrade:

stage 1:
1. handle renthal flat black colour c/w barpad
2. headlamp aftermarket
3. Digital meter (meter ori tanggalkan sebab aku nak headlamp bagi rapat dgn fork, ganti dengan digital meter saiz kecik)
4. Taillight acerbis (lampu ori buang, mudguard belakang bagi potong)
5. Acerbis handguard
6. Front fender acerbis

kos di atas approx: RM 800-900

stage 2:
1. Custom piping exhaust ( aku plan nak pakai muffler asal je)
2. Engine cover panel (besi/aluminium)
3. Custom seat

kos approx: RM 300-400

stage 3:
Engine, swing arm, fork spray kaler flat black

kos approx: RM 300

stage 4:
Decals/airbrush monster energy + metal mulisha

kos approx: RM300-500

Total estimation cost: RM 1,700 - RM 2,100



setakat ni aku dah ade moto baru dapat semalam, helmet sixsixone pun dah ade..bila dah siap baru aku pakai hehe


so, sape nak join...u're welkam :)
« Last Edit: November 20, 2009, 06:42:35 AM by fooqaw »



Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #1 on: November 20, 2009, 06:44:43 AM »
salam kawan2

ni aku nak update progress. kat sini gak aku nak share macamana pemasangan, sharing is caring!!

buat sendiri jimat habis. takperlu bayar upah kat apek.(yg mana leh wat lah, yg xde tools terpaksalah bagi upah)

aku share ni pun supaya kawan2 yg bercadang nak buat boleh di adaptasi pada motor memasing

1) mudguard depan/ front fender (ni bukan aku buat, aku mintak tolong ayah kepada penjual pasang, sebab dia ada mesin drill buat lubang) - kos beli rm140-150, kos upah rokok 3 kotak (untuk bapak, untuk anak & untuk kawan yg tolong)



i.buat bracket bentuk 'L', carik bracket yg tebal. supaya vibrate kurang
ii.ada dua lubang skru kat depan, jadi tu boleh dijadikan tempat letak bracket




iii. buat 4 lubang pada fender dan ikat nat pada bracket


2) meter digital beskal (datang sekali ngan sensor & magnet - plug n play je) - kos rm70-80, xde kos upah sebab pasang sendiri



i.tampal meter pada handle, die datang sekali dgn double side tape & cable tie



ii.buat bracket untuk letak magnet pada rim



iii.sensor dilekat pada fork..dan pastikan ade detection antara sensor & magnet

3. Fork Cover (sebenranya untuk usd fork..tapi saja nak melawo aku letak la kat fz)-jgn beli kat sentul..mahal!..beli kat bkz puchong..belas2 je..xpayah beli bracket ori. xda kos upah, sebab pasang sendiri





diy bracket je..



4.Lampu brake belakang - kos beli RM25, xdak kos upah, pasang sendiri



i.aku buat bracket dan ikat pada lampu dan pada lubang skru yg ikat spoiler tu.






lampu asal brake kita ada 3 wayar, lampu 125z ni cuma ada 2 wayar..effectnya bila brake dia x terang dari biasa..aku kene tambah resistor untuk malapkan sikit bila waktu normal, & terang bila tekan brake..wat masa ni lum tambah perintang lagi

Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #2 on: November 20, 2009, 06:48:21 AM »
ada perubahan kecil lagi untuk motor aku, lampu signal belakang..

peh.,2 kali aku proses buat. pertama sekali aku cuma pasang betul2 ade space sikit kat bahagian kunci seat. kat belah kunci ok..cuma kat belah kanan problem..rupa2nya fz kita mudguard belakang kiri kanan x sama..apa yg berlaku signal belah kanan (kalau tgk dari arah belakang) terkedalam..dan ianya terpenyek terkena hentakan cover plastic tepi.

last2 aku tambah braket, untuk pastikan signal kiri kanan sama sudut.

dahla xde mesin drill nak wat lubang..jenuh aku buat lubang berbekalkan lilin dan skru driver..nak ikat braket kat tepi mudguard pun satu hal..kene bukak cover tepi..kene longgarkan mudguard belakang.., keluarkan relay dari tempat cangkuj, kene umpil mudguard tu jatuh ke bawah..baru senang nak masuk tangan ikat bracket pakai nut.

so hasilnya kat bawah neh..




Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #3 on: November 20, 2009, 06:49:57 AM »
My Comeback!


nampak bini aku ni bising dia..tgk tu, pembaris jahit pun aku bedal pakai.
bini aku beli langsung x pakai, last2 aku pakai.


lawo x tail handmade aku..material kalau korang tau mesti jadik bahan pnya lah.
kelakar gila!


spray flatblack sudah..diy je..walaupun x berapa rata tapi pueh hati aku.
tank je belum,,aku x berapa berani la tank.

jeff, kalau ko baca thread ni, maybe aku hantar tank & engine untuk spray flatblack. tapi aku rasa, aku nak try buat sendiri dulu tank..tp yg kompem engine aku nak balun flatblack


sementara tunggu coverset baru, aku telah mengkostum made kan plastic cover yg rosak tuh...aku cut & trim ekor dia..perasan x?


sponsor aku nanti kehkeh.sendiri sponsor buat sticker sndiri bagi tampal2, macam bawah ni,,

You are not allowed to view links. Register or Login


oleh tu aku ishtiharkan, nama motor aku...BLACK ROCKSTAR SUMO WANNABE


Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #4 on: November 20, 2009, 06:51:31 AM »
sambungan..

kerja-kerja spray dilakukan, dan juga kerja-kerja menampal sticker dan spray clear








Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #5 on: November 20, 2009, 06:52:51 AM »
hasil selepas pemasangan










Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #6 on: November 20, 2009, 06:53:31 AM »
n the final product,






Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #7 on: November 20, 2009, 06:55:31 AM »
rockstar steady datang balik. thread pon on balik lah.
well, jom tgk ape aku buat sikit2







proses membaik pulih tail aku..
material : motocross tail..imitation je beli kat sentul rm45..menatang ni panjang gila..aku cut 70% dari produk asal. gambar yg last tu saki baki. saki baki lagi ade potong siap2 kat kedai sebab nak masuk dalam beg bawak balik.

mmg c*bai mcm lahanat, aku wat 6jam dari 6.30 petang sampai 12.30mlm. puas aku pk2 mcmana nak sumbat.. last2 aku ikat kat kiri kanan left right plastik tu.. dan buat 2 lubang kat atas utk ikat nut.







signal sementara aku pakai rxz nye, xde duit nak beli mahal2 dah, position aku ubah ke atas

Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #8 on: November 20, 2009, 07:13:30 AM »


brembo front lever brake & brake fluid holder - imitation je rege asal rm60++wakaka dpt kurang rm50, lever ni takde tmpat side mirror..so kene modi buat bracket letak side mirror



chain guide/tensioner - ni rege asal rm30 aku dpt rm18 nks

Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #9 on: November 20, 2009, 07:17:56 AM »
asik bebual je..ni masuk gambar lagi sikit.








Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #10 on: November 20, 2009, 07:19:09 AM »
hah...aku bukak balik ini thread.

oppssSS lupa bagi salam. Assalamualaikum w.b.t

Custom seat dah siap!


Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #11 on: November 20, 2009, 07:20:44 AM »
cuba tengok yg ni pulak, lagi pening kepala depa.






Tuan Takim sedang menjampi paip buatannya sendiri.
exhaust GBS dual silencer, kedai GA kajang import dari indo
Piping custom, sapa lagi...Tuan Takim lah!

tunggu dia wat keja..aku terlena 2 kali..dahla ujan sejuk. dia wat relax..man-man,,klu dia penat dia p makan isap okok..

tp hasil mmg best ah, best pade aku ah..cuma kat tgh2 penyambung piping tu aku kena cari hos getah..klu x bunyi leaking.

You are not allowed to view links. Register or Login


oh..sebelum tu aku sempat snap pic masa kat motor GA kajang...AHRS F4 exhaust for FZ ade 1 unit..nak macam aku xda, kene order lah bayar depo then tunggu, AHRS F4 gambarbawah ni




Offline fooqaw

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 46
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #12 on: November 20, 2009, 07:24:27 AM »
aritu xdak tunjuk gambar dah siap..ni baru sempat..balik2 keje ujan terus snap

gBS exhaust pasni bukan milik aku,,,,ade mamat hensem amek.heheh




Offline crypherdiethiesse

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 289
  • Save a biker. Look twice, save a life!
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #13 on: November 20, 2009, 07:56:23 AM »
bro.. semekom.. tumpang parking jap...
bro, bole ltak pics yg bukan kat imageshack/photobucket tak?
wa teringin nak tgk moto bro tapi opis wa block pics dari site2 cam tu..
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Harley Jacket for sale!!!
You are not allowed to view links. Register or Login++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Offline r4syid

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1348
  • WPF + WTF + WUL + WUT + WVK + ???
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #14 on: November 20, 2009, 08:47:19 AM »
tahniah atas usaha bro.. ;)

ni encik galol tgk mesti jealous.. ;D

by the way..smart.. ::)

Offline BarraquE

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2046
  • Bikeless
    • https://www.facebook.com/barraque.waharp
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #15 on: November 20, 2009, 09:12:14 AM »
tahniah bro...hasil kerja anak melayu..
mmg cun..brape kos nieh? agak2 nanti org nak wat ke kn?
brape ley nek mter nieh?  ;)
Muhammad Al Barraq
Batu Pahat - Selangor - Batu Pahat

Offline encikgalol

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1278
  • <<AMD Fanboy>>
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #16 on: November 20, 2009, 09:15:13 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
tahniah bro...hasil kerja anak melayu..
mmg cun..brape kos nieh? agak2 nanti org nak wat ke kn?
brape ley nek mter nieh?  ;)

Nie tak leh nak lelaju dah nie.. konfem top 120/130 km/h jer.. mana ada orang naik motard laju.. dia naik ileks2 pastu buat skill tunggang langgang sekali sekala.. hehehe..
LAWAN TETAP LAWAN!! MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH!! INI KALILAH!!

Offline swissdec

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 215
  • cukuplah sekadar besederhana...
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #17 on: November 20, 2009, 09:53:23 AM »
mak oi..
meleleh air liuir tgk smer mcm meleleh duit kuar dr poket..
 ;D ;D ;D ;D
paperpon smrt hbs dong..




Offline BarraquE

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2046
  • Bikeless
    • https://www.facebook.com/barraque.waharp
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #18 on: November 20, 2009, 10:15:45 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Nie tak leh nak lelaju dah nie.. konfem top 120/130 km/h jer.. mana ada orang naik motard laju.. dia naik ileks2 pastu buat skill tunggang langgang sekali sekala.. hehehe..

mane la taw galol ownyer nie dah setting enjin skali..tgk muffler pon dah power..
heh!  :D msing2 punye selera..
Muhammad Al Barraq
Batu Pahat - Selangor - Batu Pahat

Offline ammkriss

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 87
  • knowledges receptionist
Re: The Making of Supermoto for Yamaha FZ 150i
« Reply #19 on: November 20, 2009, 10:19:10 AM »
waa..lawa bro..leh bagi side depan skali ngan lampu terpasang ark.. :o
lagi satu..kat mne cari meter digital tue..
« Last Edit: November 20, 2009, 10:48:42 AM by ammkriss »