MBC Forum Banner

Author Topic: Honda Wave 125i FI  (Read 16826 times)

Offline oldwave

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #30 on: 21 February , 2018, 17:59:30 PM »
Ingat nak ambil future di tu..tengah tengok review kawan2 dulu....
Dah takde kan future fi? 2017 dah ganti dgn wave 125i kalau x silap..
Wave100 - Wave125R - GT128 - FZ150i - Wave125X - Spacy100 - XJ6F

Offline oldwave

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #31 on: 26 February , 2018, 19:46:53 PM »
Ingat nak ambil future fi tu..tengah tengok review kawan2 dulu....

Belanja gambar wave 125i baru..

Disclaimer: ini bukan moto saya..
Wave100 - Wave125R - GT128 - FZ150i - Wave125X - Spacy100 - XJ6F

Offline SofiYusof

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #32 on: 12 April , 2018, 11:35:20 AM »
eh takde pulak post aku sebelum ni.  ???

Secara ringkas aku cerita pasal pengalaman guna motor ni.
Beli pada September 2017, memang plan untuk guna sebagai workhorse ganti SRX aku yang dah uzur.

Yang best.
1) FI - Minyak jimat. Fulltank 5 liter. Ulang alik kerja 30km x 5 hari lalu highway mrr2 > akleh > KL. Speed maintain 90-100kmh boleh dapat 150km. Itupun masih ada balance lebih kurang 2 liter. (Disclaimer. Ini hanyalah anggaran kasar)

2) Underseat storage - Muat fullface helmet! Bayangkanlah ruang yang ada itu. Puas hati. Bini aku pun suka sebab dia boleh order lebih banyak barang online kat ofis dan bawak balik dgn motor.  ;D

3) Seat - Lebar dan rasa selesa bila duduk lebih2 lagi untuk perjalanan jauh. Bini aku pun kata lebih selesa dan stabil bila duduk belakang banding dengan SRX dulu. Well, happy wife happy life kan?  ;D

Yang Tak Best.
1) Gear - Susah masuk gear 2. Daripada bacaan aku mengenai motor ni, memang enjin ni gearnya ada masalah untuk masuk ke gear 2.

2) Seat rasa keras sikit dan lebar. Bagi aku yang saiz comel ni, memang terjengket la kaki bila duduk.

3) Tinggi - Aku rasa motor ni tinggi banding dengan motor SRX aku dulu. Jadi terasa goyang bila bawak laju. Ke sebab aku yang ringan?


Aku ada pasang kotak givi kat belakang.
Bertambah lagi ruang kargo aku.
Boleh letak raincoat, selipar, dan helmet anak.
Future plan nak letak kit cacing dan pam tayar kecik untuk kecemasan.

Itulah sedikit sebanyak perkongsian daripada aku.
Boleh kongsi tips dan panduan pada aku kalau ada.

Cheers~

Offline SofiYusof

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #33 on: 17 May , 2018, 16:37:47 PM »
Salam guys,

Aku ada masalah skit.
Lampu petunjuk gear (N-1-2-3-4), tak menyala.
Rasa nya apakah penyebab nya?

Offline nellaznal

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
  • Nell Aznal
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #34 on: 28 May , 2018, 12:56:06 PM »
Pengguna Future Karburetor (2015) hingga kini.
  • +Perbatuan setakat ini menghampiri 25K. Sedap lagi enjin. Cuma kepala bergetar :o
  • +Ruang Simpanan aku setuju 100% dengan saudara SofiYusof ;D
  • +Minyak jimat. - Tapi, perah kuat-kuat tidaklah jimat walaupun "Hero perjalanan jauh". Konvoi dgn model/cc 125 yang lain tidak menyeronokkan sebab paling tak laju dalam kelasnya. Penat juga lah konvoi KL-PD-KL. Penat kita tunggang (sebab tidak laju), penat mereka tunggu (sebab kita tak lajuuu...).
  • +Mengubahsuai kosmetik, tiada masalah. Sila teruskan. - Tapi, mengubahsuai kuasa? Elok cari motor lain (hampir semua foreman suruh pakai seadanya sahaja - mungkin yang tanya tu aku. awal 30an, gaya macam orang tua dan banyak uban).
  • +Pelana pada aku lebih selesa dari Modenas Kriss 110 sebab besar macam pelana skuter (tapi keras!).

Laju? Ini bukan motornya~


eh takde pulak post aku sebelum ni.  ???

Secara ringkas aku cerita pasal pengalaman guna motor ni.
Beli pada September 2017, memang plan untuk guna sebagai workhorse ganti SRX aku yang dah uzur.

Yang best.
1) FI - Minyak jimat. Fulltank 5 liter. Ulang alik kerja 30km x 5 hari lalu highway mrr2 > akleh > KL. Speed maintain 90-100kmh boleh dapat 150km. Itupun masih ada balance lebih kurang 2 liter. (Disclaimer. Ini hanyalah anggaran kasar)

2) Underseat storage - Muat fullface helmet! Bayangkanlah ruang yang ada itu. Puas hati. Bini aku pun suka sebab dia boleh order lebih banyak barang online kat ofis dan bawak balik dgn motor.  ;D

3) Seat - Lebar dan rasa selesa bila duduk lebih2 lagi untuk perjalanan jauh. Bini aku pun kata lebih selesa dan stabil bila duduk belakang banding dengan SRX dulu. Well, happy wife happy life kan?  ;D

Yang Tak Best.
1) Gear - Susah masuk gear 2. Daripada bacaan aku mengenai motor ni, memang enjin ni gearnya ada masalah untuk masuk ke gear 2.

2) Seat rasa keras sikit dan lebar. Bagi aku yang saiz comel ni, memang terjengket la kaki bila duduk.

3) Tinggi - Aku rasa motor ni tinggi banding dengan motor SRX aku dulu. Jadi terasa goyang bila bawak laju. Ke sebab aku yang ringan?


Aku ada pasang kotak givi kat belakang.
Bertambah lagi ruang kargo aku.
Boleh letak raincoat, selipar, dan helmet anak.
Future plan nak letak kit cacing dan pam tayar kecik untuk kecemasan.

Itulah sedikit sebanyak perkongsian daripada aku.
Boleh kongsi tips dan panduan pada aku kalau ada.

Cheers~
« Last Edit: 28 May , 2018, 13:02:56 PM by nellaznal »
Signatures are displayed at the bottom of each post or personal message. BBCode and smileys may be used in your signature.

Suzuki V100 > Modenas Kriss 100 > Honda Future 125 > ...

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #35 on: 31 May , 2018, 08:16:29 AM »
Geng, boleh tak motor ni atau moto moped ni kita tukar handle bar gunakan handle bar yang wide punye...macam scrambler punya la...possible tak? Ada sesapa yang dah try?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Pamee

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #36 on: 24 June , 2018, 21:39:20 PM »
Ada sapa2 boleh list brg utk ditukar utk upgrade skit moto ni

Offline Abol

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 42
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
    • bikerzmagazine.com
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #37 on: 23 July , 2018, 20:43:21 PM »
Ada sapa2 boleh list brg utk ditukar utk upgrade skit moto ni
Tukar Sproket. bagi sesuai dengan berat Badan.
Used ur bike ride to Jannah not Jaahanam.

Offline Mozac

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #38 on: 21 August , 2018, 21:42:11 PM »
jom la kita ngeteh2 area seremban

Sent from my M631Y using Tapatalk


Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #39 on: 23 August , 2018, 09:28:08 AM »
jom la kita ngeteh2 area seremban

Sent from my M631Y using Tapatalk
alamak...bila tuh?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Mozac

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #40 on: 27 August , 2018, 16:02:48 PM »
jom la kita ngeteh2 area seremban

Sent from my M631Y using Tapatalk
alamak...bila tuh?
ok bole set tarikh

Sent from my M631Y using Tapatalk


Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #41 on: 29 August , 2018, 11:47:01 AM »
Geng, boleh tak motor ni atau moto moped ni kita tukar handle bar gunakan handle bar yang wide punye...macam scrambler punya la...possible tak? Ada sesapa yang dah try?
takde sapa yang modify pakai wide bar ke? senyap nih
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Mozac

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #42 on: 30 August , 2018, 02:35:16 AM »
Geng, boleh tak motor ni atau moto moped ni kita tukar handle bar gunakan handle bar yang wide punye...macam scrambler punya la...possible tak? Ada sesapa yang dah try?
takde sapa yang modify pakai wide bar ke? senyap nih
boleh rasanya

Sent from my M631Y using Tapatalk


Offline yazidzin

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #43 on: 15 October , 2018, 15:22:27 PM »
Salam , Geng

Motor Pun dah berusia 6 tahun plus-plus..Rasa nya nak buat restore semula engin
Mohon rekomen apa part engin  perlu di ganti
TerimaKasih

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Honda Wave 125i FI
« Reply #44 on: 02 November , 2018, 10:49:18 AM »
Salam , Geng

Motor Pun dah berusia 6 tahun plus-plus..Rasa nya nak buat restore semula engin
Mohon rekomen apa part engin  perlu di ganti
TerimaKasih
Saya pun tengok jugak ni. Kalau nak restore engine part apa yang kita kena tukar. mungkin kalau saya yang nubis ni
- carburetor kena check semula
- crankshaft
- blok
mungkin la...kena leraikan satu persatu..saya taip je yang saya tahu... :'(
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!