Author Topic: Apa proses nak tukar nama geran motor?  (Read 125867 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline muzhaffar

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 349
  • .....
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #300 on: June 01, 2010, 09:52:55 pm »
semuanya bergantung pada nasib..
kalau puspakom tu mmg otai c70, dpt kenal body c70 ke x, mungkin x lepas
kalau yang x berapa tahu, dia tgk lbh kurang je, mungkin lepas..
semuanya bergantung pada nasib la bro..

Offline tongkang yard

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1829
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #301 on: June 11, 2010, 04:33:01 pm »
Salam,

khamis nih bakal owner baru nak amek motoku.
Geran ada kat aku.
Road tax tamat tempoh.
Moto tip top.

so,apa cara plg sng utk tukar nama kepada nama new owner?n bila baruboleh renew insurance?

p/s:owner baru nk renew roadtax n insurance sndri.
Tak lari ke mana-mana...kalau terperap dengan sistem yang Satu rekaan yahudi itu.Mana pegi punya kopiah?serban?

Offline muzhaffar

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 349
  • .....
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #302 on: June 13, 2010, 01:08:00 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam,

khamis nih bakal owner baru nak amek motoku.
Geran ada kat aku.
Road tax tamat tempoh.
Moto tip top.

so,apa cara plg sng utk tukar nama kepada nama new owner?n bila baruboleh renew insurance?

p/s:owner baru nk renew roadtax n insurance sndri.

kalau kes road tax mati, owner baru leh renew bila2 masa..
sama ada sebelum tukar nama atau selepas tukar nama..
tp baik owner baru renew sblm tukar nama, da siap tukar nama, leh wat road tax trus..
x yah bratur panjang2

tp in case road tax da mati lebih dari setahun, kena la antr puspakom dl

Offline tongkang yard

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1829
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #303 on: June 13, 2010, 01:27:59 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau kes road tax mati, owner baru leh renew bila2 masa..
sama ada sebelum tukar nama atau selepas tukar nama..
tp baik owner baru renew sblm tukar nama, da siap tukar nama, leh wat road tax trus..
x yah bratur panjang2

tp in case road tax da mati lebih dari setahun, kena la antr puspakom dl
ok tenkiu soo much bro!
so,renew roadtax dlu n then baru tukar nama.

erm if nk suruh new owner sendiri tukar nama apa perlu owner lama sediakan?
Tak lari ke mana-mana...kalau terperap dengan sistem yang Satu rekaan yahudi itu.Mana pegi punya kopiah?serban?

Offline muzhaffar

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 349
  • .....
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #304 on: June 13, 2010, 05:55:48 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ok tenkiu soo much bro!
so,renew roadtax dlu n then baru tukar nama.

erm if nk suruh new owner sendiri tukar nama apa perlu owner lama sediakan?


bkn renew road tax bro tp renew insuran
renew atas nama owner baru
road tax leh renew time tukar nama
kalau nak owner baru seetlekan, owner lama kena isi borang jpj k3, bahagian A, bahagian butir2 kenderaan dan pemunya berdaftar
pastu fotostat ic, pergi kat pesuruhjaya sumpah, bawa borang TM-AB, yang ada tmpt lekat fotostat kad pengenalan tu..suruh pesuruhjaya sumpah tu certified ic bro..
pastu bg semua borang + geran motor + insuran(kalau nak bagi la) kepada owner baru..
rasanya tu dah cukup..
ada sesetgh org x nak bg cover note insuran sbb nak transfer ncd insuran lama kepada kenderaan yang dia nak beli nnt..

mcm kes bro, road tax dan insuran dah tamat tempoh, kalau x nak buat insuran dl pn still boleh tukar nama
tp kalau road tax hidup, kena buat insuran baru boleh tukar nama
tp kalau road tax tamat tempoh, tp insuran masih hidup, boleh tukar nama insuran je..biasanya dlm rm10 tp x semua insuran bg tukar nama..
kalau insuran tamat tempoh, tp road tax hidup lg, tu maknanya ada penyelewengan time buat roadtax terdahulu @ road tax palsu @ kesilapan teknikal melampau2.

Offline tongkang yard

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1829
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #305 on: June 13, 2010, 12:16:56 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
bkn renew road tax bro tp renew insuran
renew atas nama owner baru
road tax leh renew time tukar nama
kalau nak owner baru seetlekan, owner lama kena isi borang jpj k3, bahagian A, bahagian butir2 kenderaan dan pemunya berdaftar
pastu fotostat ic, pergi kat pesuruhjaya sumpah, bawa borang TM-AB, yang ada tmpt lekat fotostat kad pengenalan tu..suruh pesuruhjaya sumpah tu certified ic bro..
pastu bg semua borang + geran motor + insuran(kalau nak bagi la) kepada owner baru..
rasanya tu dah cukup..
ada sesetgh org x nak bg cover note insuran sbb nak transfer ncd insuran lama kepada kenderaan yang dia nak beli nnt..

mcm kes bro, road tax dan insuran dah tamat tempoh, kalau x nak buat insuran dl pn still boleh tukar nama
tp kalau road tax hidup, kena buat insuran baru boleh tukar nama
tp kalau road tax tamat tempoh, tp insuran masih hidup, boleh tukar nama insuran je..biasanya dlm rm10 tp x semua insuran bg tukar nama..
kalau insuran tamat tempoh, tp road tax hidup lg, tu maknanya ada penyelewengan time buat roadtax terdahulu @ road tax palsu @ kesilapan teknikal melampau2.

tenkiu bro.
arini dah pegi JPJ n isi suma borang tuh.
nnt kasi sama owner baru suh settle tukar nama sndri.

btw,
TQ so much bro!
Tak lari ke mana-mana...kalau terperap dengan sistem yang Satu rekaan yahudi itu.Mana pegi punya kopiah?serban?

Offline zuel

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 963
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #306 on: June 29, 2010, 01:14:45 am »
klo nk g cek puspakom, kene ikut cat asal dlm geran ke?

ade org ckp, ada yg xpayah g puspakom, just hantar kt agent,..nanti agent akan uruskn semua..tau2 je dh dpt rod tax dgn insuran..betul ke?

kalau betul mesti mahal kn?..so bape pengeras dia tu? ;D
Wave125 r singapore/thai in the making...

Offline agapie

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 183
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #307 on: July 01, 2010, 04:28:21 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
klo nk g cek puspakom, kene ikut cat asal dlm geran ke?

ade org ckp, ada yg xpayah g puspakom, just hantar kt agent,..nanti agent akan uruskn semua..tau2 je dh dpt rod tax dgn insuran..betul ke?

kalau betul mesti mahal kn?..so bape pengeras dia tu? ;D

ini sedikit pengalaman aku la..
aku pernah tanya kat ejen nak wat cek puspakom.. dia nak RM60..
aku fikir2 balik aku gi sendiri la.. dekat je.. dah tentu murah dari ejen..
gi sendiri RM20 (Cukai Jalan Tamat Melebihi 1 Tahun)..
aku pun gi la sendiri.. tp aku kantoi cek puspakom tu..
1. Plet depan xde background belakang..
2. Cermin kiri tiada..

puspakom nak cermin tu ada kiri & kanan.. Letak cermin besar skit katanya.. hahaha.. time tu aku pakai cermin sisi sebelah kanan je.. ingat lepas rupanya x lepas...
so, aku nak settle aritu jugak.. aku kuar la bwa moto gi kedai moto berhampiran..
buat plet depan letak background belakang hitam.. cermin pasang kiri & kanan.. aku beli yg besar skit..

aku gi la test semula.. baru la lepas... tnggu 10 minit untuk dapat kan Sijil (SALAH LAKU 1 BULAN DARI PEMERIKSAAN)
apa yg dia org check ialah :-
1. Lampu signal
2. Horn
3. Lampu brek
4. Lampu depan
5. No enjin
6. No Chasis
7. Warna
8. suruh start moto..

time tu dia hanya cek apa yang aku ckp kat atas je..
dia x bwa pun moto aku...
moto aku tu wat condition mcm baru la.. coz dah lama tersadai..
cat pun aku wat jugak..

time aku nak tolak moto kuar ramai pelanggan yg dok area situ tanya aku,  LULUS x?? Knp tak LULUS.. hahaha

Offline zuel

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 963
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #308 on: July 02, 2010, 10:23:47 pm »
ohh....moto c70 sy ni dh berzaman mati rodtax...tu yg ingt nk hidupkn balik....rm60 je eh,..klo guna ejen cmne pulak?ape diorg buat?
Wave125 r singapore/thai in the making...

Offline inspektor_sahab

  • Licensed Seller
  • *****
  • Posts: 1548
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #309 on: July 20, 2010, 11:04:05 am »
Salam...

- kat mane boleh download borang hak tukar milik?
(dah jumpa kat sini tapi taktau borang mane You are not allowed to view links. Register or Login )

- siapa ada sampel surat pengakuan tukar hak milik? (last time aku jual moto buyer tu sediakan, skrg aku nak beli moto aku pulak nak sediakan)
« Last Edit: July 20, 2010, 11:10:54 am by inspektor_sahab »

Offline tongkang yard

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1829
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #310 on: July 20, 2010, 05:06:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam...

- kat mane boleh download borang hak tukar milik?
(dah jumpa kat sini tapi taktau borang mane You are not allowed to view links. Register or Login )

- siapa ada sampel surat pengakuan tukar hak milik? (last time aku jual moto buyer tu sediakan, skrg aku nak beli moto aku pulak nak sediakan)


aik nk jual belang ke inspektor?
aku selalu amek kat JPJ terus je.
senang cerita.
dia bagi dua salinan.
Tak lari ke mana-mana...kalau terperap dengan sistem yang Satu rekaan yahudi itu.Mana pegi punya kopiah?serban?

Offline inspektor_sahab

  • Licensed Seller
  • *****
  • Posts: 1548
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #311 on: July 21, 2010, 11:51:22 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

aik nk jual belang ke inspektor?
aku selalu amek kat JPJ terus je.
senang cerita.
dia bagi dua salinan.

Nak cari lagi sebijon cub untuk wat ronda2 gi pasar malam..... :laugh:

Camne prosuder kalau moto roadtax dah tak idup? Kene bawak puspakom ker? Kes moto ni tersadai jek..

Offline tongkang yard

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1829
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #312 on: July 21, 2010, 11:57:59 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Nak cari lagi sebijon cub untuk wat ronda2 gi pasar malam..... :laugh:

Camne prosuder kalau moto roadtax dah tak idup? Kene bawak puspakom ker? Kes moto ni tersadai jek..

lau roadtax tak idup xpe.
tp brape lama dah xidup tu?
kes aku dulu setahun dah xidup.
ok je xyah g cek JPJ ke puspakom ke.
Tak lari ke mana-mana...kalau terperap dengan sistem yang Satu rekaan yahudi itu.Mana pegi punya kopiah?serban?

Offline inspektor_sahab

  • Licensed Seller
  • *****
  • Posts: 1548
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #313 on: July 22, 2010, 12:27:23 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
lau roadtax tak idup xpe.
tp brape lama dah xidup tu?
kes aku dulu setahun dah xidup.
ok je xyah g cek JPJ ke puspakom ke.


Owh...tak pasti brape lama tak idup...kene tanya owner ler nanti....

Offline kenzou

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #314 on: July 23, 2010, 01:44:37 am »
brapa minima umur nk tukar nama nih??
sbb tarikh lahir aku 26/12/1992...
so canne ea??

Offline ejan

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 255
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #315 on: July 29, 2010, 01:13:21 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam..
sekarang tukar nama boleh dibuat, tak ikut negeri dimana motor didaftar.
so, klu moto trengganu, nak tuar nama kat kl takde hal...

pasal insuran lak, kalau rtax masih hidup, insuran tu mesti lah atas nama owner baru...kalau tidak, tak bole tukar nama.
kita boleh samada
- beli insuran baru (utk owner baru) ATAU
- transfer nama dari insuran owner lama ke owner baru (dalam rm5 ke rm10 gitu upah ejen)

tapi kalau rtax dah mati, tak yah beli insuran dulu pun takpe...bole tukar nama je.

wallahua'lam.

utk transfer nama dari insuran owner lama ke owner baru (dalam rm5 ke rm10 gitu upah ejen), apa dokumen yg perlu?

Offline lockheed

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 536
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #316 on: July 30, 2010, 10:55:13 am »
ejan, masa nak mintak 'tukar nama insuran' tu, biasanya org insuran tu nak tengok borang tukar nama yg dah ditandatangan oleh pemilik sekarang. maknanya, kena ada sekali lah, dgn salinan ic dua2 pemilik asal dan pemilik baru.

wallahua'lam.

Offline inspektor_sahab

  • Licensed Seller
  • *****
  • Posts: 1548
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #317 on: July 31, 2010, 01:04:55 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ejan, masa nak mintak 'tukar nama insuran' tu, biasanya org insuran tu nak tengok borang tukar nama yg dah ditandatangan oleh pemilik sekarang. maknanya, kena ada sekali lah, dgn salinan ic dua2 pemilik asal dan pemilik baru.

wallahua'lam.

Borang tukar nama tu bleh dpt kat mane? Sbb nak dpt sign owner tu yang payah...

Offline agapie

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 183
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #318 on: August 02, 2010, 10:14:13 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Borang tukar nama tu bleh dpt kat mane? Sbb nak dpt sign owner tu yang payah...

Boleh ambik kat website JPJ (PRINT).. atau minta kat kedai moto mana-mana yang ada jual moto.. mesti ada borang ni..

Offline WILLIAM650

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1279
  • welcome into my life...
Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #319 on: August 03, 2010, 11:35:59 pm »
salam..
Den disini ingin bertanya..kalau nk beli singapore registered bike..boleh ke tukar nama malaysian x? Then roadtax and insuarance macam mane pula?ape rules n regulation or document diperlu kan?
Saya budak baru belajar..kalau tanya salah tread mintak maaf byk2 ya..peace..
Used part for sale:
1) Ori UMA RACING CARBURATORS 28mm + mainjet set /pilot jet set
2) ABSORBER G@Zi Hyper Evolution Damper(sesuai utk wave/shogun/kriss & etc..)

intrested please PM me...

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
« Reply #319 on: August 03, 2010, 11:35:59 pm »