Author Topic: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??  (Read 19179 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline koboimalaysia

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« on: October 06, 2009, 05:33:16 PM »
salamz all,
persoalan.... bike singapore registerd, bole pakai ke?
mcm mana dgn insuran, roadtax, tukar nama?
tolong info... TQ



Offline Kee Leong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 244
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #1 on: October 06, 2009, 10:41:12 PM »
Boleh pakai, tapi kenalah bawak geran mana you pergi bila kena roadblock. Lagipun, you kena mesti ade member Singapore yg sanggup bagi nama dia utk register motor tu kat Singapore. Last kali, kena bawak balik ke Singapore tiap-tiap tahun utk inspection / renewal.. Leceh woi.. kalau senang, dah nampak banyak superbike Singapura kat KL ni..

Offline koboimalaysia

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #2 on: October 07, 2009, 08:59:02 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Boleh pakai, tapi kenalah bawak geran mana you pergi bila kena roadblock. Lagipun, you kena mesti ade member Singapore yg sanggup bagi nama dia utk register motor tu kat Singapore. Last kali, kena bawak balik ke Singapore tiap-tiap tahun utk inspection / renewal.. Leceh woi.. kalau senang, dah nampak banyak superbike Singapura kat KL ni..
tu la pasal..
malaysia kita ni terlalu tamak kaut cukai..
melampau2 harganyer... rakyat malaysia kaya kot..
kan 1 malaysia..

Offline issollie

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 40
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #3 on: October 07, 2009, 11:04:15 AM »
topik nih dah berulang-ulang-ulang-ulang kali ditanya.. cadang tuan tanah rujuk balik thread2 lama. rasanya kalau tuan tanah tanya kat otai2 MBC xde yang menjawab kot... sbb dah byk kali sgt diulang... heheheheh...  ;D

p/s: nak dipendekkan cerita, Malaysian xleh ride bike s'pore di Malaysia kecuali dgn beberapa kes khas.. insuran n road tax juga x valid. jpj tahan kompem angkut gi lelong. dgr ejen cakap mmg le semua buleh je. nak pemahaman detail, rujuk thread lepas2... siap ada post dari pihak umpama JPJ (apa nama ntah) S'pore.

utk pemahaman ringkas:-

1) Straight to the point -  Rakyat Malaysia tidak buleh memiliki motor s?pore? walau macam mana berabuk pun ejen cakap legal bike, doc complete la, road tax RM200 la, itu la ini la.. yg pasti, memang rakyat Malaysia tidak boleh memiliki moto s?pore (maksud disini ialah penggunaan kenderaan tersebut di M?sia seperti mana kenderaan berplet M?sia yg lain)
2) Moto s?pore ada COE (kira macam kontrak la) yg menghadkan tahun penggunaannya. Tamat je COE tu, bike itu dikira scrap (buangan/sampah dll). buleh juga kalau nak sambung COE, tapi belanja besar.
3) Insurance & road tax s?pore hanya valid di s?pore shj. Di malaysia, road tax & insurance tu tak guna sesen pun. So kalau eksiden ke, mmg insurance tak cover. kalau hilang pun sama. Kalau eksiden, cedera ke, mati ke, pun sama.. tak dicover. Selain itu, kalau kena road block ngan jpj, confirm moto kena angkut. & tak boleh tebus balik pula  dgr citernya.
4) Moto s?pore xde harga di m?sia. sbb itu murah. Hanya individu yang belum kaji berkenaan bike s?pore ini sahaja? atau individu yang kemaruk sangat atau yg berani mati je berani guna. Kecuali kes2 khas (cth: dok kat johor atau ada saudara kat s?pore)
5) Byk kerenah dan byk kerja.. buang masa dan sudah tentu la buang duit. Kena paham, Di s?pore, setiap tahun, kenderaan kena buat inspection (kira cam PUSPAKOM kita la, tapi lebih strict) utk dptkan roadtax & insurance. Kos utk ini semua paling busuk 3K-4K (bergantung pada umur kenderaan tersebut & juga cc, lagi berumur, lagi mahal)

Ada be2rapa masalah lagi berkenaan pemilikan bike s;pore nih, tapi aku rasa yg nie pun dah cukup memeningkan kepala dah.. ahaks Smiley

Walaupun begitu, ada beberapa kes khas yg membolehkan rakyat m?sia ride bike plet s?pore di Malaysia dgn lebih ?tenang? Smiley

1) kalau korang dok kat johor.. especially berdekatan ngan sempadan la.
2) kalau kau rakyat M?sia tapi bermaustatin kat S?pore (leh dapat AP)
3) Kalau kau ada saudara kat S?pore:-
- gunakan nama saudara kau sebagai pemilik dan nama korang sebagai rider vice versa
- tapi korang perlukan:
   i) international pasport (nak ?tenang?, korang kena rajin kuar masuk s?pore)
   ii) international lesen (pegi kaunter JPJ, bayar RM200++ n bagi gambar & lesen.. siap, dpt on the spot)
   iii) sentiasa pastikan salinan geran dibawa bersama ketika ride
- Walaupun begitu, harus diingat.. korang tetap perlu buat yearly inspection di S?pore
- Dan tetap juga, insurance tersebut x cover apa2 kemalangan korang alami di m?sia
- Dan moto tuh tetap ada COE
- Dan ianya tetap x menjamin korang x kena kacau ngan pak polisi ^.^ cuma lebih selamat banding yg main redah je. Kuat la sikit alasan tuh bila kena tahan? ahaks

Offline hairulmuazammil

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 431
  • Kuantan - Pekan Pahang
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #4 on: October 07, 2009, 02:01:03 PM »
baru aku faham apa sbb tak boleh dgn jelas..
thanks issollie..

pada aku beli boleh tpi buat sparepart..bukan bwa ride.
ROCKOIL PRODUCT Kuantan Dealer

Offline koboimalaysia

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #5 on: October 07, 2009, 05:07:16 PM »
tq issollie,
baru kini kusedari, begitu rupanya...

topik lepas dah cuba selak, tapi tak jumpa..
tu yang bukak topik baru nie,
kalau sedara2 yang lain ada link2 untuk maklumat yang lepas tolong bagi kat sini...
bole menambah ilmu didada..  ::)
« Last Edit: October 07, 2009, 05:08:52 PM by koboimalaysia »

Offline Kee Leong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 244
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #6 on: October 07, 2009, 10:18:39 PM »
Quote
3) Insurance & road tax s?pore hanya valid di s?pore shj. Di malaysia, road tax & insurance tu tak guna sesen pun. So kalau eksiden ke, mmg insurance tak cover. kalau hilang pun sama. Kalau eksiden, cedera ke, mati ke, pun sama.. tak dicover. Selain itu, kalau kena road block ngan jpj, confirm moto kena angkut. & tak boleh tebus balik pula  dgr citernya.

sebenarnye, insuran (bukan road tax) boleh beli dari Singapore untuk bawak kat Malaysia, tapi setahu aku, 1 tahun aje dah lebih RM3k woi... berbaloi ke???

Offline sagih sparrow

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 70
  • girlfriend?hahahhaahah... ride my fz is better!
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #7 on: October 07, 2009, 10:23:57 PM »
beli buat lombe!
You are not allowed to view links. Register or Login
Sepasang original Rim Fz150i dan Diskbreak depan untuk dijual
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline koboimalaysia

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #8 on: October 08, 2009, 11:26:18 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
sebenarnye, insuran (bukan road tax) boleh beli dari Singapore untuk bawak kat Malaysia, tapi setahu aku, 1 tahun aje dah lebih RM3k woi... berbaloi ke???
kalau 1 thn dah 3k bli pakai 1 tahun jer la...  :police:

Offline Kee Leong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 244
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #9 on: October 08, 2009, 12:40:01 PM »
Betol, boleh pakai satu tahun aje, tapi nak simpan kat mana? Nak jual pun dah harga jual jatuh mendadak pasal bukannya senang nak jual moto Siam / Singapura ni..

Offline shay

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 7
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #10 on: October 08, 2009, 12:40:37 PM »
insurans depend moto(lg tinggi cc lg mahai ler) dan umur owner , baru renew roadtax dan insuran R6 '03 sgd700 ...yup hanya rider tegar jer yg bole pkai sg bikes ;)

Offline Kee Leong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 244
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #11 on: October 08, 2009, 03:07:58 PM »
SGD 700 tu aku rase tak include insurance Singapore utk ride kat Malaysia... kalau nak ride kat Malaysia, kena tambah SGD200 utk 3 bulan (rasanye).. dah, kira SGD800 + 700 = SGD1,500 setahun.

Offline motorentas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #12 on: October 08, 2009, 03:33:20 PM »
Salam semua, kita cuma musykil tentang:
1.Roadtax dan insuran s'pore tak boleh guna di M"sia?
Betul ke ni?Abis tu yang moto kereta s'pore dtg m'sia guna roadtax/insuran apa?Kalau tak silap lah,insurans
kenderaan s'pura cover peninsular m'sia dan selatan thai.
2.International Driving Lesen?
Kenapa pulak orang m'sia nak bawa kenderaan di m'sia kena ada International Lesen?Kalau tak silap lah,lesen memandu diantara negera asean boleh digunakan tanpa perlu international lesen dikalangan negara ASEAN.
3.Kalau roadblok kene cekup?
Kenapa kena cekup,kalau lesen cukup dan menetapi kelas (B1 atau B Full ikut cc moto),roadtax idup dan ada insurans cover(ada nama dlm insuran polisi tu).
Kita rasa lah masing2 ikut minat sendiri dan kemampuan.Tapi sebenarnya baiklah kita utamakan barangan m'sia dan patuhilah undang2 negara sendiri,terpulanglah.

Offline Kee Leong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 244
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #13 on: October 09, 2009, 05:00:30 PM »
Bro, tengkok lah policy insuran anda..

1. U boleh bawak ke Thailand & Singapore tapi terhad kepada 30 hari. Lepas tu, insuran you tak laku. Langgar, you punya pasal, kowtim sendiri..  So, kalau nak lebih 30 hari, kena beli policy tambahan, maksud duit tambahan...
2. Lesen punya hal, you kan bawak kat Malaysia, lesen B/B2 dah cukup.
3. Yes, lesen ada, okay. Tapi road tax tu mane ade.. ini moto Singapore / Thailand, xde roadtax JPJ woi. Itu pasal kena bawak geran..

Offline nasrider

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1851
  • Ride and feel the freedom
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #14 on: October 12, 2009, 01:26:01 AM »

Takyahlah terpengaruh dengan harga moto2 sgpore ni melalui agen, sure terkena punya, kalu nak sgt pun beli untuk men trek naik van atau lori moto yg dah scrap dapat harga murah lagi, jgn ambil risiko sebab jika berlaku kemalangan walaupun disebabkan oleh kenderaan lain rider m'sia nek motor sgpore kompem rugi silap2 jika meninggal mati katak je. Jika nama rider ada dlm insurans pun tak guna gak sebab kena tarik moto ke sgpore kos dah mahal dan proses tuntutan faham2 je lah.
Penyelesaian untuk minyak rantai motorsikal anda;
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline motorentas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #15 on: October 12, 2009, 09:34:08 AM »
Sori bro,nak tambah sikit.
Setahu saya lah,moto s'pore dgn moto thai ni berbeza.sebab s'pore dan thailand pun perhubungannya dgn malaysia pun berlainan.s'pore tu negara commonwealth,thailand bukan.kalau roadtax s'pore memang boleh guna di m'sia tak payah roadtax jpj (kat johor tu banyak rakyat s'pore beli rumah dan tinggal disana pakai 2 roadtax ke?) insuran mana ada 30hari?kalau tak silap 6bulan atau 1 tahun (s'pore lah) so janganlah kt samakan procedure kenderaan thailand dgn s'pore kerana ianya berbeza.betul ke ni? entahlah.

Offline issollie

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 40
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #16 on: October 21, 2009, 05:04:14 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Sori bro,nak tambah sikit.
Setahu saya lah,moto s'pore dgn moto thai ni berbeza.sebab s'pore dan thailand pun perhubungannya dgn malaysia pun berlainan.s'pore tu negara commonwealth,thailand bukan.kalau roadtax s'pore memang boleh guna di m'sia tak payah roadtax jpj (kat johor tu banyak rakyat s'pore beli rumah dan tinggal disana pakai 2 roadtax ke?) insuran mana ada 30hari?kalau tak silap 6bulan atau 1 tahun (s'pore lah) so janganlah kt samakan procedure kenderaan thailand dgn s'pore kerana ianya berbeza.betul ke ni? entahlah.

Cam bro Kee Leong cakap.. 30 hari itu utk membolehkan insuran u valid. lebih dari tuh, insuran tak cover. berkenaan roadtax, kena faham ianya adalah cukai yang dikenakan kerajaan M'sia utk membolehkan kenderaan u berjalan di jln raya M'sia manakala lesen pula adalah pas utk u bawa kenderaan, 2 benda yang berbeza. jadinya, kalau roadtax (cukai jalan) singapura bermaksud adalah cukai yang dikenakan oleh kerajaan singapura bagi membolehkan kenderaan u lalu di jln raya singapura. begitu juga M'sia. jadi, of course cukai yang dikenakan oleh S'pore tak laku di M'sia begitu juga sebaliknya. Tapi masih ada kelonggaran atas kapasiti negara jiran yang dipersetujui antara kedua negara.

Berkenaan lesen, perlu lesen antarabangsa kerana anda sedang membawa kenderaan berdaftar luar M'sia. ini utk selamat dari diganggu pak polisi  :) kalau bawak kenderaan daftar di M'sia, dah tentu la lesen biasa sudah memadai.

p/s: issollie bukan faham seratus peratus berkenaan prosedure kenderaan singapore ini, tetapi diatas adalah serba sedikit ilmu yang issollie cungkil dari thread2 yang lepas2. issollie mmg nak angkat bike singapore satu masa dahulu. tapi akhirnya kensel setelah wat kajian mendalam. nasihat issollie, beli bike M'sia.. walaupun lama, tapi bila2 masa leh start engin n leh gi mana2 ngan bebas tanpa rasa takut moto kena tahan / angkut. issollie pun pakai ZZR600 je.. puas juga... tepuk dada tanya budget selera

Offline bongeks

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 85
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #17 on: November 15, 2009, 11:39:07 AM »
hmmm..menarik gak pakai moto singapore ni.  Adik ipar baru kawin dgn org Spore.  Dia ckp rega R1 sana just around SGD15 ribu, so dlm RM40K rege kita.  Nanti saya tanyakan peraturan sbenar kalu moto sane pakai cni.  Ada harapan pakai Diversion baru or FZ1 nih...leh bagi cash lagi, pakai 2-3 taun jadik ler still costing x sampai RM80ribu tuk bli R1  :laugh:

Offline hizani22

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 11
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #18 on: November 16, 2009, 03:11:20 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
hmmm..menarik gak pakai moto singapore ni.  Adik ipar baru kawin dgn org Spore.  Dia ckp rega R1 sana just around SGD15 ribu, so dlm RM40K rege kita.  Nanti saya tanyakan peraturan sbenar kalu moto sane pakai cni.  Ada harapan pakai Diversion baru or FZ1 nih...leh bagi cash lagi, pakai 2-3 taun jadik ler still costing x sampai RM80ribu tuk bli R1  :laugh:

Itulah sebabnya orang nak beli mutor Singapore...

Saya Pun nak mencelah sikit dan memberi pendapat Sikit, betapa untungnya memakai Mutor Singapore ni..

Ok Saya tunjukkan contoh

Model paling Popular di Singpore dan Malaysia CB 400..


Ini Malaysian Registered RM 35K
RM 35K

dan Ini



Registered dari Singapore RM 11 K leh nego

Ini perkiraan jika membeli mutor Malaysia.

Katakan Mutor itu dibeli dengan harga RM 35K, Average menggunakan Pinjaman Kedai selalunya 10% Setahun.. Harga yang dibayar selepas interest 3 tahun paling busuk boleh dapat Pun RM 41K.

Apa akan jadi selepas 3 tahun? Mesti teringin upgrade atau dah bosan. Agak2 tolak kedai cina beli ker balik mutor kita tu dengan Harga RM 35K? paling tinggi dia berani offer kita pun RM 27 K. Kalau jual sendiri Pon mungkin dapat RM 28 K. 


Mari kita sama2 kira berapa jumlah wang telah lesap dibelanjakan jika membeli mutor Malaysia.

RM 6 K --habis buat bayar Interest
RM 8 K --Susut Nilai selepas 1 atau 2 tahun

RM 15K lesap Begitu saja

Ini belum dikira mutor yg agak berumur. Nak kena maintain lagi, nak kena baiki lagi. Kiralah jumlah wang dan masa dihabiskan untuk mutorsikal Malaysia tu.

=======================================

Jika beli yang Singapore...
RM 11K still boleh nego..dapatlah RM 10K kalau malas nak nego2 sangat2 kan...

 
Jika Coe Habis 2013.
maksudnyer kita ada 3 tahun untuk lenjan mutor tu.

Kira Duit lesap untuk mutor singapore lak

RM 10 (cash)--dapat sebiji mutor dan Insurance dan roadtax Singapore.
Renewed road tax selama 2 tahun plus inspection habis ler RM 2500

ung.

kalau nak kira Downpayment mutor malaysia dah lepas sebiji mutor singapore.

tapi kalau beli mutor malaysia..simpan niat jerlah cukup masa scrap jer..dapat ler balik koman2 RM 2 ribu jual parts tu

Selalunya mutor singapore nie agak baru..jadi dari segi maintainance pulak kita untung

Kiranya mutor singapore ni tahap kerugian untuk pemilikan takler setinggi yg malaysia...

Jadi fikir2 kanlah....

Nanti kita banding CBR 600rr --2005 lak....


Offline issollie

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 40
Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #19 on: November 18, 2009, 10:55:08 AM »
-tapi kalau tgh sedap2 layan corner, tiba2 ada roadblock plak... Eh Eh, Roadblock JPJ plak... Alamak!!
- Atau tgh bawak awek ronda2 town, tiba2 awek ajak tgk wayang. abis wayang, berjalan kat bike parking. Eh! mana plak bike aku gi nih. Alaaa, kena rembat la plak.
- Atau tgh sedap layan corner awana, ops. tergolek plak... nasib baik takde apa2.. tapi bike parah.. tahap totalled nih. Kalu bikin balik pun dekat2 harga beli gak nih...

kalau kira berapa hilang:-
total loss / yillek / hangus / cilakak tul

hehehehe

p/s: tepuk dada tanya selera.. dua2 ada kelebihan dan kekurangan masing2...

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Motor Plate Singapore, Bole pakai ke??
« Reply #19 on: November 18, 2009, 10:55:08 AM »
Lazada Malaysia

 

Lazada Malaysia