Author Topic: HELIKOPTER KAWALAN JAUH  (Read 18214 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline The_9

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 9
  • halloooooo
    • [img][/url]http://img353.imageshack.us/img353/7376/dsc00247m.jpg
HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« on: August 14, 2009, 09:30:04 am »
salam buat semua warga malaysian bikers, ada atak sesiapa di dlm forum nie yg tahu ttg aktiviti2 yang berkaitan dgn helikopter kawalan jauh?



Offline Gigabyte75

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #1 on: August 14, 2009, 10:03:39 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam buat semua warga malaysian bikers, ada atak sesiapa di dlm forum nie yg tahu ttg aktiviti2 yang berkaitan dgn helikopter kawalan jauh?

Salam bro,

Saya ader ler join dgn member2 yg involve dlm aktiviti helikopter kawalan jauh ni (yg pakai bateri).....tapi saya tak layan helikopter, saya layan plane ajer.....hehehehhee......apa info2 yg bro nak tahu ni??.......kalau boleh jawab tu aku jawab ler.....kalau tak, aku ckp tak tahu ler......

peace  ;D

Offline sarjantulang

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 3683
  • Petro Canada Engine Oil
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #2 on: August 14, 2009, 10:13:40 am »
salam,

klu duk lembah klang, pi ler kt Putrajaya...kt WETLAND tuh....tak pasti kt mana...tp kawan aku selalu ajak aku pi...tapi aku tak pi..dia kata hujung2 minggu, sabtu ahad kt situ ramai yg layan RC heli nih...

sarjantulang

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Gigabyte75

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #3 on: August 14, 2009, 11:45:06 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam,

klu duk lembah klang, pi ler kt Putrajaya...kt WETLAND tuh....tak pasti kt mana...tp kawan aku selalu ajak aku pi...tapi aku tak pi..dia kata hujung2 minggu, sabtu ahad kt situ ramai yg layan RC heli nih...

sarjantulang

Yup...betul kata sarjantulang tu.....mmg diorang biasa turun kat putrajaya (taman wetland- area belakang2 ada padang luas dan pondok 4 biji perpenjuru dan juga astaka)....aku dulu biasa ler turun follow member2 layan tengok diaorg fly heli......huhuhuuh.......diaorg yg turun tu semuanyer ok2....senang dan ramah bila bersembang....jgn segan2 utk bertanya.........

Online NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2831
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #4 on: August 14, 2009, 12:30:28 pm »
klu kat wetland tu, ko cr bro rotorhead, ayus n kprts..  ;)
depa ni otai heli kat situ.. parts pun ada klu nak..  ;)

Offline Gigabyte75

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #5 on: August 14, 2009, 02:46:27 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
klu kat wetland tu, ko cr bro rotorhead, ayus n kprts..  ;)
depa ni otai heli kat situ.. parts pun ada klu nak..  ;)

Yup betul...........rotorhead, ayus dan kprts (wak) mmg otai....aku selalu gak tgk diaorg fly heli....pergh!!!.....mengkagumkan.....diaorg mmg ramah dan tak kedekut ilmu kalau nak berkongsi pendapat..........

Offline kei

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 152
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #6 on: August 14, 2009, 02:49:05 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam bro,

Saya ader ler join dgn member2 yg involve dlm aktiviti helikopter kawalan jauh ni (yg pakai bateri).....tapi saya tak layan helikopter, saya layan plane ajer.....hehehehhee......apa info2 yg bro nak tahu ni??.......kalau boleh jawab tu aku jawab ler.....kalau tak, aku ckp tak tahu ler......

peace  ;D

bro,plane pling murah brape rege?

Online NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2831
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #7 on: August 14, 2009, 02:53:30 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
bro,plane pling murah brape rege?


kat jusco ada.. RM50 kebawah..  ;D
klu br nak blajo, better pakai slowstik jer.. 

this what we call SLOWSTICK..  ;)


Offline Gigabyte75

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #8 on: August 14, 2009, 03:32:24 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
bro,plane pling murah brape rege?


Plane ni ada byk jenis dan bergantung juga pada harganya.....untuk yg baru belajar, saya cadangkan agar beli yg murah2 dulu seperti plane yg dinyatakan oleh bro Nyamuk tu (dah kira murah tu)......biasakan diri utk mengawal plane bila berada diatas udara. Saya ni bukan ler mahir sgt mengawal plane tapi bercerita berdasarkan pengalaman. Ataupun cuba praktik menggunakan simulation controller dulu (pakai laptop atau destop).....yg ini kalau jatuh beberapa kali pun tak apa...just tekan butang "space bar" ajer utk terbangkan plane kembali....huhuhuuhuh......
« Last Edit: August 14, 2009, 03:34:12 pm by Gigabyte75 »

Online NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2831
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #9 on: August 14, 2009, 03:37:22 pm »
antara plane dgn heli, aku rasa heli lg susah nak control.. yg 6 channel ++ la.. kena pandai control rudder and airleon.. klu x conform x naik..  ;)

aku main kejap je heli 6 channel.. dekat 10 kali patak rotor blade. fedup, trus jual..
kalu main yg 2,3 n 4 channel mmg senang...

klu plane plk, pentung masa take off n landing jer.. atas angin x pe dah, lebih kurang main kete control jer..  ;)

klu nak jadi otai, main heli dulu. lps tu confirm ko akan terer main plane.. ;D

Offline scarfacemob

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 521
  • motor aku dh memanjat pokok..motor anda bile lg?
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #10 on: August 14, 2009, 03:49:23 pm »
WOW..aku dh bawak helikopter dah..

tp aku mg minat heli control ni..harga brape??
kuching LC rider

Offline Gigabyte75

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #11 on: August 14, 2009, 04:19:12 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
WOW..aku dh bawak helikopter dah..

tp aku mg minat heli control ni..harga brape??

Pergh!!....kau dulu pilot heli real ker.....dasyat ni.....aku yg heli control pun sampai naik kejang tangan aku nak naik kan.....ini pulak nak naik kan yg heli real....silap2....kaku satu badan....tak tahu nak nak pegang dan control aper.....huhuhuhuhu.... ;D ;D ;D .... tapi skrg aku dah tak layan heli dah, aku layan zagi skrg ni...... sebab aku berhenti lebih kurang mcm bro nyamuk gak ler (bro nyamuk....aku benar2 memahami kenapa kau terus fedup tu....heheheeh.....)....

Kalau nak sembang mengenai harga heli tu, bergantung atas jenis channel dan juga brand.....kalau yg 4 channel tu murah ler tapi just boleh up, down, kiri dan kanan. tapi kalau yg 6 channel tu....boleh buat 3d style mcm skil potong rumput (ala...terbalikkan kipas kat bawah tu)......harganya mahal ler skit.....heli lak byk brand mcm titan, beam, belt-cp dan mcm2 lagi....itu semua lain2 harga.....

Setengah org suka beli yg RTF (ready to fly) senang ajer....beli, charge bateri terus fly.....setengah org suka beli asing2....mcm beli body lain, servo lain, motor lain dan mcm2 yg lain lepas tu pasang.....biasanya yg ini dikira utk meng'upgrade'kan sesebuah heli.....

walaubagaimana pun, itu semua bergantung atas kemampuan pembeli......sekadar berkongsi pendapat ajer....  peace  ;D ;D

Offline kei

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 152
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #12 on: August 14, 2009, 04:23:52 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kat jusco ada.. RM50 kebawah..  ;D
klu br nak blajo, better pakai slowstik jer.. 

this what we call SLOWSTICK..  ;)



brape lame bley terbang plane nie?
ak x pernah main,takut bile dah main habis battery kt udara,mnjunam plak plane 2 nanti...

Offline kei

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 152
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #13 on: August 14, 2009, 04:28:43 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Pergh!!....kau dulu pilot heli real ker.....dasyat ni.....aku yg heli control pun sampai naik kejang tangan aku nak naik kan.....ini pulak nak naik kan yg heli real....silap2....kaku satu badan....tak tahu nak nak pegang dan control aper.....huhuhuhuhu.... ;D ;D ;D .... tapi skrg aku dah tak layan heli dah, aku layan zagi skrg ni...... sebab aku berhenti lebih kurang mcm bro nyamuk gak ler (bro nyamuk....aku benar2 memahami kenapa kau terus fedup tu....heheheeh.....)....

Kalau nak sembang mengenai harga heli tu, bergantung atas jenis channel dan juga brand.....kalau yg 4 channel tu murah ler tapi just boleh up, down, kiri dan kanan. tapi kalau yg 6 channel tu....boleh buat 3d style mcm skil potong rumput (ala...terbalikkan kipas kat bawah tu)......harganya mahal ler skit.....heli lak byk brand mcm titan, beam, belt-cp dan mcm2 lagi....itu semua lain2 harga.....

Setengah org suka beli yg RTF (ready to fly) senang ajer....beli, charge bateri terus fly.....setengah org suka beli asing2....mcm beli body lain, servo lain, motor lain dan mcm2 yg lain lepas tu pasang.....biasanya yg ini dikira utk meng'upgrade'kan sesebuah heli.....

walaubagaimana pun, itu semua bergantung atas kemampuan pembeli......sekadar berkongsi pendapat ajer....  peace  ;D ;D

zagi itu ape bende?
jename plane ke ape?


Offline Gigabyte75

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #14 on: August 14, 2009, 04:46:43 pm »
Quote
zagi itu ape bende?
jename plane ke ape?


Zagi ni aku tak tahu nak kategori under plane ker tak sebab bentuk dia mcm V.....kalau taip "Zagi" dlm google image tu...keluar lah gambarnye.....

Dia punyer component part pun tak byk pakai mcm utk 1 body zagi hanya memerlukan 1 motor, 1 esc, 2 servo, 1 receiver dan 1 bateri (component kecik2 mcm rod, stopper dan propeller).......ok ler layan zagi ni cuma laju skit, kena berhati2 biler nak control......

Offline kei

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 152
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #15 on: August 14, 2009, 04:56:02 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Zagi ni aku tak tahu nak kategori under plane ker tak sebab bentuk dia mcm V.....kalau taip "Zagi" dlm google image tu...keluar lah gambarnye.....

Dia punyer component part pun tak byk pakai mcm utk 1 body zagi hanya memerlukan 1 motor, 1 esc, 2 servo, 1 receiver dan 1 bateri (component kecik2 mcm rod, stopper dan propeller).......ok ler layan zagi ni cuma laju skit, kena berhati2 biler nak control......

bentuk dier ak minat...
bende nie nak darat macmane?
tyar pun x jumpe(ke aku tg x jumpe)
ala2 cam kpal trbang kertas pun ade bende nie....

Offline Gigabyte75

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #16 on: August 14, 2009, 05:08:41 pm »
Quote
bentuk dier ak minat...
bende nie nak darat macmane?
tyar pun x jumpe(ke aku tg x jumpe)
ala2 cam kpal trbang kertas pun ade bende nie....


Zagi ni mmg takde tayar....sebab itu aku suka main atas padang rumput....kalau landing takde ler teruk sgt calarnyer......huuhuhuhu.....  ;D ;D

Offline kei

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 152
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #17 on: August 14, 2009, 05:21:07 pm »
bru cadang nk angkut zagi...
dah bro ckap xde tayar x best la plak psai kt umah aku ade tanah lapang...
masalahnye,tanah beso rumput xde...yg ade taik kucing jiran aku.....
brape plak rege zagi nieh?

Online NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2831
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #18 on: August 17, 2009, 08:16:53 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
bru cadang nk angkut zagi...
dah bro ckap xde tayar x best la plak psai kt umah aku ade tanah lapang...
masalahnye,tanah beso rumput xde...yg ade taik kucing jiran aku.....
brape plak rege zagi nieh?

klu nak ada tayar, ko beli yg camni je la..  ::) ;D
blh beli 2 bijik rumah double storey @ semi D...  ;)

« Last Edit: August 17, 2009, 08:18:52 am by NYAMUK »

Offline The_9

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 9
  • halloooooo
    • [img][/url]http://img353.imageshack.us/img353/7376/dsc00247m.jpg
Re: HELIKOPTER KAWALAN JAUH
« Reply #19 on: August 17, 2009, 12:22:06 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam bro,

Saya ader ler join dgn member2 yg involve dlm aktiviti helikopter kawalan jauh ni (yg pakai bateri).....tapi saya tak layan helikopter, saya layan plane ajer.....hehehehhee......apa info2 yg bro nak tahu ni??.......kalau boleh jawab tu aku jawab ler.....kalau tak, aku ckp tak tahu ler......

peace  ;D


bukannye apa pun bro, kalau setakat nak main tu, aku x kisah lg, kat pdg dataran shah alam tu pun ok gak, yg aku pening nie, aku punya heli guna bateri, cas bateri dah lah sampai 2 jam, main x sampai 15 minit bateri dah kong, hampeh tullllllllll. ko tahu ke kat mana bleh modified benda tu?