Author Topic: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!  (Read 49557 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline matza

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 11
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #140 on: January 13, 2010, 10:21:53 pm »
Salam kawan-kawan
Mana hamba nak dapatkan review gts 250i evo
tak jumpa la..dapat info ramai yang pakai
tapi sapa yang tau mana tempat lepak diaorang
Terima kasih ;D

Offline gogo

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #141 on: January 14, 2010, 08:22:13 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
hmm.. memang 'kurang sedap' komen tuan hamba tentang elegan rider menonggek tu...

tertanya2 pulak hamba nape smpai menonggek2 si rider berkenaan? bukan ke posisi riding dua2 bentuk skuter ni hampir2 sama...?

...  :embarassed:

Mana ada sama?..Elegan tu kalau korang check betul-betul agak pendek dari GTS/VTS. Aku kalu duduk kat elegan, cecah lutut kat dashboard. itule pasai ramai eleganers kembangkan kangkangan mereka ke luar....lutut diorang cecah dasboard, dah mengangkang tu, baru nampak macam tonggek.....hari ini cuba korang perati kat jalan...

Offline mohdismail81

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #142 on: January 14, 2010, 09:30:11 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Mana ada sama?..Elegan tu kalau korang check betul-betul agak pendek dari GTS/VTS. Aku kalu duduk kat elegan, cecah lutut kat dashboard. itule pasai ramai eleganers kembangkan kangkangan mereka ke luar....lutut diorang cecah dasboard, dah mengangkang tu, baru nampak macam tonggek.....hari ini cuba korang perati kat jalan...

 ;D ;D ;D
Salam Ukhwah Dan Salam Persahabatan

Offline lockheed

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 536
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #143 on: January 14, 2010, 11:06:30 am »
rileks... saya cuma kata hampir2 sama...

my point is, dua motor dari keluarga yg sama, berkongsi banyak alat ganti yg sama.
tapi, sebuah lagi telah ditambah baik dari segenap segi, dan punyai senarai harga yg juga melangkau si model lama...

tentulah, ia takkan sama... dari segi kemampuan, kelebihan/kekurangan, keselesaan, dsbgnya. lutut cecah dashboard sbg contoh, hanya jika kita letak tapak kaki kat floorboard, tapi ia tidak lah begitu, jika di'posisi'kan melunjur tapak kaki ke arah depan 'ala2 easy-rider'(juga boleh dilakukan pada kebanyakan skuter lain, termasuk vts/gts kita).

cuma, mungkin hanya segolongan yg menunggang dgn cara mereka sendiri. mungkin juga kerana fizikal mereka tak sesuai dgn rekabentuk sesebuah motor... tapi, duit mereka, pelaburan mereka... dan minat mereka...jadi bukan hak kita menghakimi mereka dgn kata2 sinis begitu.

i have never inted to provoke, neither being defensive of what/whomsoever bikers or bike types. if you see my siggy today, i own(ed) two of a whole different world of bikes. and i love reading topics and discussion just about any type of bikes, big or small.

Offline kukukaki

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #144 on: January 16, 2010, 01:18:07 pm »
Assalamualaikum kawan2,
Kalo boleh nak mintak tolong skit,
kat Area KL kat mana ada kedai yang jual motor ni yang boleh buat Loan dengan kedai,
2 minggu lepas dah gi booking 1 tapi loan dengan AEON sangkut la,
sebab kesilapan masa lalu, masa muda2 guna credit card,
kalo sape2 bleh tolong kalo tak keberatan.
Thanks

Offline tenno

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 264
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #145 on: January 17, 2010, 01:09:06 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Assalamualaikum kawan2,
Kalo boleh nak mintak tolong skit,
kat Area KL kat mana ada kedai yang jual motor ni yang boleh buat Loan dengan kedai,
2 minggu lepas dah gi booking 1 tapi loan dengan AEON sangkut la,
sebab kesilapan masa lalu, masa muda2 guna credit card,
kalo sape2 bleh tolong kalo tak keberatan.
Thanks
Kat Welly takleh ke ? Tp biasa kalu guna loan kedai, ade sikit mahal la, pasal interest rate tinggi skit.

Offline lockheed

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 536
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #146 on: January 18, 2010, 12:55:53 pm »
kawan gi sq motor (kajang) dia punya interest rate sama dgn aeon (10%), tp dia bagi free gift kurang skit lah klu loan kedai..  :)

Offline dewaijau

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #147 on: January 20, 2010, 02:32:00 pm »
salam bro, abang2 n otai2 semua.
Di sini saya ada soalan skit la nk tanya. Sekarang ni saya pengguna modenas elegan. Sedang berkira2 nk tukar motor yang lebih selesa, ekonomi dan laju skit (VTS 200). Perbandingan adalah seperti berikut Elegan 150;
1. Penggunaan Minyak ron 95 : RM 10 bleh g sejauh 150 km
2. Hadlaju maksima : 130 km/h saja
3. Tempoh perjalanan : 1 jam 30 minit bleh travel 150 km (80% h.way)
4. Maintenance enjin : sebulan sekali tukar minyak hitam dan gear oil total RM 30-45.
5. Tukar belting : every 15 000 km, harga RM90
6. Servis CVT : every 2 month, RM 25
7. Roller : guna dr pulley RM 130 bleh sampai 15 000 km (blom penah tukar lagi)
8. Harga motor : 2nd RM 3 500 (reg 2004)
9. Harga tayar : RM 80 paling cikai
10. Bawah seat bleh simpan helmet/ beg/ jaket/baju ujan/ pump.

Harap kekawan semua bleh berkongsi info VTS 200 plak.
Minta maap la sebab banyak bertanya..tq


Offline mohdismail81

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #148 on: January 20, 2010, 02:54:18 pm »
ini dari pengalaman aku yg baru gak pakai VTS ni

salam bro, abang2 n otai2 semua.
Di sini saya ada soalan skit la nk tanya. Sekarang ni saya pengguna modenas elegan. Sedang berkira2 nk tukar motor yang lebih selesa, ekonomi dan laju skit (VTS 200). Perbandingan adalah seperti berikut Elegan 150;
1. Penggunaan Minyak ron 95 : RM 10 bleh g sejauh 150 km
VTS full tank dlm RM22.00 boleh pi sejauh 350KM
2. Hadlaju maksima : 130 km/h saja
VTS upgrade CDi Racing Ngan Dr Pulley 140-150KM/H aje
3. Tempoh perjalanan : 1 jam 30 minit bleh travel 150 km (80% h.way)
ermmmmmm
4. Maintenance enjin : sebulan sekali tukar minyak hitam dan gear oil total RM 30-45.
sama je... kalau 250 je yg lain
5. Tukar belting : every 15 000 km, harga RM90
VTS dlm harga RM100
6. Servis CVT : every 2 month, RM 25
Yg ni tak tau lagi sebab tak wat lagi hehehehe
7. Roller : guna dr pulley RM 130 bleh sampai 15 000 km (blom penah tukar lagi)
sama je......
8. Harga motor : 2nd RM 3 500 (reg 2004)
yg ni tak tau
9. Harga tayar : RM 80 paling cikai
sama je..kalau nak sedap pakai la tayar jambatan batu hehehehe
10. Bawah seat bleh simpan helmet/ beg/ jaket/baju ujan/ pump.
VTS besar sikit hehehehe

Harap kekawan semua bleh berkongsi info VTS 200 plak.
Minta maap la sebab banyak bertanya..tq
Salam Ukhwah Dan Salam Persahabatan

Offline dewaijau

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #149 on: January 20, 2010, 06:11:28 pm »
tq bro.. komen yg padat..maka kesimpulannya.. adakah patut saya upgrade?

Offline bobvirago2

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #150 on: January 20, 2010, 08:46:11 pm »
sangat sangat patot!

Offline mohdismail81

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #151 on: January 21, 2010, 08:53:09 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
tq bro.. komen yg padat..maka kesimpulannya.. adakah patut saya upgrade?
You are not allowed to view links. Register or Login
sangat sangat patot!

aaiii likeeeeee.......... ;D ;D 
bila bro dewaijau dah upgrade motot jgn lupa join da club ok....baru la boleh beramas mesra hahaha
Salam Ukhwah Dan Salam Persahabatan

Offline dewaijau

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #152 on: January 21, 2010, 01:44:16 pm »
pergh.. racun power siot!..  ;D
mmg dok tgh timbang2 ni.. dh register nk join club gts tuh tp blom clear lagi.. :-[

Offline mohdismail81

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #153 on: January 21, 2010, 02:53:19 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
pergh.. racun power siot!..  ;D
mmg dok tgh timbang2 ni.. dh register nk join club gts tuh tp blom clear lagi.. :-[

hehehe....  ;D....
Salam Ukhwah Dan Salam Persahabatan

Offline aHLengChai

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 6284
  • BeLajaRLah menGHormaTi oRg anDai maHu d HormaTi~
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #154 on: January 27, 2010, 11:28:40 am »
mengikut mohd ismail 81..

had laju elegan 130 stendet..vts lak kene upgrade lecing cdi  :o ::) dgn pulley br dpt 140-150kmj..

bermakna dlm keadaan stendet..had laju vts sama aje dgn elefen ye?
You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline mohdismail81

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 4
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #155 on: January 27, 2010, 11:39:39 am »
elegen la bukan elefen daaaa...hihihihi... VTS yg standart tak wat pe2 boleh dpat 135kmj je(itu motot aku la) huhuhu... tu pasai suruh upgrade pakai lecing2 punya kot2 teringgin nak pi laju2 lak hihihihi..... tapi kalo elegen pakai itu lecing2 pun boleh pigi 140-150 juga lorrrrr....hihihi...adooiii aiiii pening aku.......... ;D ;D
Salam Ukhwah Dan Salam Persahabatan

Offline lockheed

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 536
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #156 on: January 28, 2010, 09:18:47 am »
salam ya sahabat...
betui kata mohdismail tu... laju max memang lebih kurang sama.
yg dua2 ni beza sebab power to weight ratio dia la kot... (ele cc kecik, tp body ringan skit. v/g ts body besar, tp engin besor skit).

Offline matza

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 11
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #157 on: January 30, 2010, 10:34:28 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
elegen la bukan elefen daaaa...hihihihi... VTS yg standart tak wat pe2 boleh dpat 135kmj je(itu motot aku la) huhuhu... tu pasai suruh upgrade pakai lecing2 punya kot2 teringgin nak pi laju2 lak hihihihi..... tapi kalo elegen pakai itu lecing2 pun boleh pigi 140-150 juga lorrrrr....hihihi...adooiii aiiii pening aku.......... ;D ;D

Bro mohdismail81 ,
tumpang tanya sikit..mana boleh dapat cdi racing tu
boleh pakai untuk elegan tak
berapa harga dia ;D

terima kasih ;)

Offline akusukamoto

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 59
  • Aku memang suka moto
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #158 on: February 09, 2010, 09:08:35 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Assalamualaikum kawan2,
Kalo boleh nak mintak tolong skit,
kat Area KL kat mana ada kedai yang jual motor ni yang boleh buat Loan dengan kedai....................
....
....

KL area mana, bro....???

Tak pun ko gi je kedai P & U Cycle @ nama lainnya PETALING UTAMA MOTOR ENTERPRISE, kat Jln Pudu ada, Setiawangsa ada, Petaling Jaya ada...
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline syhalit

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #159 on: March 07, 2010, 01:50:52 am »

Salam bro sym semua,

Sy tgh cadang nak guna sym 200, mohon komen/cadangan bro semua kat mana kedai yg elok utk sy mengabilnya ye ... area KL le ..

Nak cari kedai yg ofer harga termurah, loan interest rendah, ada free gifts ... then after sales service yg baik le ...

sy tgu maklumbals semua

TK

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: VTS 200 - SYM...... TAHNIAH SEMUA!!
« Reply #159 on: March 07, 2010, 01:50:52 am »