Author Topic: MODENAS Jaguh  (Read 47841 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nytroz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 224
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #260 on: November 30, 2009, 12:38:35 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Thanks Bro alba !
ada 1 pomen bagitau saya jangan tukar exhaust sebab timing tak stable dan susah mau set carb tu lepas tukar exhaust.
confusing now!
Keep in touch!



yg aku tau mmg kena setting blk karb pasal compression dah lain dari standard, cuma terpulang kepada skill pomen je la kot...kot..kot...

Offline alexsun

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 25
    • www.best2patch.com
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #261 on: December 01, 2009, 12:57:38 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
yg aku tau mmg kena setting blk karb pasal compression dah lain dari standard, cuma terpulang kepada skill pomen je la kot...kot..kot...
Thanks..bro!
Kalau tukar kancil exhaust performance ada lari tak?
« Last Edit: December 01, 2009, 05:13:14 pm by alexsun »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ALONGBPHAWK

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 172
  • emmm...bikerz..jaguh aje.
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #262 on: December 02, 2009, 12:23:44 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
bro2 sekalian,
tumpang tanya, nak custom ekzos jaguh ni boleh tak buat kat kedai ekzos kereta?


exzos nak jual...RM250.00 BERMINAT TAK.?
 gambar ko boleh refer kt sini
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline abdullah_T

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 185
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #263 on: December 02, 2009, 01:13:35 pm »
TAKDE KER GAMBAR2 JAGUH YANG BOLEH MENGGODA AKU SUPAYA AKU MEMBELI MOTOR NIE??? SHARE PLZ...    ;D
Kurangkan Provokasi, Tingkatkan Kualiti, Majulah Dunia Permotoran Di Malaysia.

Offline alexsun

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 25
    • www.best2patch.com
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #264 on: December 02, 2009, 01:14:10 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
exzos nak jual...RM250.00 BERMINAT TAK.?
 gambar ko boleh refer kt sini
You are not allowed to view links. Register or Login

Bro!
exhaust kat johor?
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline alba

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 351
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #265 on: December 04, 2009, 07:12:08 am »
Saya ingin menjemput semua bikers datang beramai-ramai ke program permotoran anjuran KBS pada masa dan tempat seperti berikut:
Tarikh: Sabtu 5 Disember 2009 Program sehari sahaja, 9.00 pg hingga 5.00 petang
Tempat: Taman pudu Hulu, Jalan Cheras, Kuala Lumpur... Belakang Wisma PGRM

Antara aktiviti kat sana nanti ialah beberapa pameran daripada agensi kerajaan berkaitan permotoran, pertandingan motor cantik, dan lain-lain.. tetapi yang paling penting ialah perjumpaan kelab-kelab motor untuk mencari titik permulaan penubuhan kelab motor di peringkat kebangsaan...
A thousand miles starts with the first step...

Jumpa saya di sana... Apa-apa hal call saya 0175721078...

P/S .... Jangan lupa bawa keledar buruk, dengarnya depa nak bagi ganti percuma.... ;D
« Last Edit: December 04, 2009, 07:23:50 am by alba »
TERC: Fuel? No Problem...

Offline ALONGBPHAWK

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 172
  • emmm...bikerz..jaguh aje.
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #266 on: December 05, 2009, 01:11:59 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Bro!
exhaust kat johor?


yes... moto nie nak jual kat melaka...tapi buyer tak datang.
jadi aku dah buat modifikasi...old school bobber. exzos keta nak jual.....kalau kau nak tengok part nanti aku post gambar-gambar eszos terperinci.... kalau betul-betul nak serius aku boleh poskan kat engko...
mmmm.....sory Bos dah macam terkeluar topic nie...(part for sale).. nanti aku post link topic ye bro..
tq.

Offline ALONGBPHAWK

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 172
  • emmm...bikerz..jaguh aje.
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #267 on: December 05, 2009, 01:38:05 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
TAKDE KER GAMBAR2 JAGUH YANG BOLEH MENGGODA AKU SUPAYA AKU MEMBELI MOTOR NIE??? SHARE PLZ...    ;D

You are not allowed to view links. Register or Login

cuma nak share.... yg baik pakai yg tak baik jangan pakai.
tq
« Last Edit: December 05, 2009, 01:46:07 am by ALONGBPHAWK »

Offline brkjht75

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #268 on: December 08, 2009, 12:28:09 pm »
sorry nak mencelah,

spesifikasi ekzos adalah penting untuk kita memilih yang benar benar sesuai dgn injin.
tabung bukan shj. digunakan untuk menapis asap dan bunyi tapi mengawal tekanan (compression)
didalam injin. sbb. tu kalau motor 2t dia ada tabung kat bawah seblm sampai ke muffler.
Menda tu dipanggil combustion chamber,
klau terlebih tekanan pun tak buley sbb. injin akan berkeja keras nak
paksa angin keluar, rosak injin wooo  ;D

moto jaguh 4t mcm kita takde combustion chamber,
mengharapkan pada muffler blakang jerr

klau takdak tekanan pun tak guna harap bunyi jerr, pikap tadak, nak kena pulas lebih baru moto ada pegi..
rosak injin jugak

so cadangannya baik pakai ekzos yang bersesuaian, muffler kancil pun ada saiznyerr,
yg sesuai saya pernah tengok muffler mugen utk kancil
tak pun kena cari ekzos jepun SSR untuk mira haa ekzos tu memang balanced dgn keperluan injin jaguh kita
bunyi pun sedang sedang elokk jerr tak kuat n tak senyap hihihi..  :D :D

ps: eee geramnyerr ekzos ssr tu, tapi mahal lah, blum mampu lagi

Offline drsofwan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 17
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #269 on: December 13, 2009, 03:21:04 pm »
tak faham sgt pasal ekzos ini.
Hanya nak beri pandangan; gunakanlah yang standard yang sudah melepasi QC.
Hanya mereka yang bertauliah dalam sistem exhaust kenderaan DIBENARKAN memberi penjelasan tentang exhaust.

Ini memastikan informasi yang diberi menepati ciri-ciri standard dan menjamin keselamatan pengguna.

Sekian, terima kasih.


Offline brkjht75

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #270 on: December 14, 2009, 11:25:37 am »
betoi kata dr,

klau tak tahu menahu ttg sistem exhaust jgn pandai pandai nak ckp,
klau boley study dulu, motorsikal adalah sesuatu yang menarik untuk distudy
klau nak pakai STANDARD KILANG pun boleh dan kalau nak COSTUME pakai mengikut selera hati pun boley,
nak pakai untuk PERFORMANCE pun boleh

yang penting JANGAN PANDANG RENDAH pada seseorang itu pada luarannya,
mungkin dia baru dlm bidang ni tapi kehendaknya yang sangat sangat tinggi sampai
sanggup buat R&D sepenuh masa pada motorsikal kesayangan hingga KNOWLEDGE yang diperolehi
sangat sangat tinggi melebihi otai otai yang dah 20 tawun pakai motor (persatuan vespa sedunia)

sbb org yang pakai motor 20 tawun tu dia cuma tau pakai dan nasib dia baik, motor tu tak bagi apa apa masalah pada dia
secara kebetulan dpt motor yang "perfect" dan puas sekadar motor standard (motor aku pun standard huakakaka...)   

Offline adam80

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #271 on: December 14, 2009, 02:35:08 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

Pihak MODENAS akan mengadakan konvoi bermotosikal kepada pemilik-pemilik
motosikal MODENAS ke Padang Kota, Pulau Pinang sempena Kejuaraan Malaysia Cubprix 2009 pusingan 10 (Akhir).
Konvoi ini juga bertujuan memberi sokongan kepada Pasukan MODENAS Yuzy Pachi Racing.

Keterangan tempat berkumpul sila rujuk You are not allowed to view links. Register or Login.

Peserta konvoi akan mendapat cenderahati t-shirt dan cap serta elaun petrol. Kepada yang berminat untuk
menyertai konvoi ini sila hubungi En. Saiful (019-5754990)

Sama-samalah kita memberi sokongan kepada pelumba-pelumba Pasukan MODENAS Yuzy Pachi Racing


Offline mohdi

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1279
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #272 on: December 14, 2009, 11:06:38 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
betoi kata dr,

klau tak tahu menahu ttg sistem exhaust jgn pandai pandai nak ckp,





You are not allowed to view links. Register or Login
Hanya mereka yang bertauliah dalam sistem exhaust kenderaan DIBENARKAN memberi penjelasan tentang exhaust.



Agak keras bahasa yang digunakan....... rasanya semua boleh dan dibenarkan bagi pendapat tentang ekzos ataupun apa apa modifikasi keatas motor jaguh masing masing.. kalau nak cari yang bertauliah rasanya pomen pun guna cara try and error.. yang pakar akan cakap guna aje yang standard kilang....
tahu sikit sikit kita bagitau sikit sikit.. mana yang tau banyak boleh kasi banyak banyak info...
Aku kateng... 012-9466796

Offline brkjht75

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #273 on: December 15, 2009, 09:34:27 am »
yess

saya setuju gilerr dgn pendapat en mohdi,
lain motor lain cara penjagaan serta kesesuaian modifikasinya, walaupun brand dan model yang sama

pomen pun kekadang garu kepala melihatkan motorsikal yg berbagai ragam, siap take 5 isap rokok
seblm merepair motor

sbb motorsikal nie mcm kuda dgn rider, nak tau ragam seekor kuda kenalah paham rider punya perangai,
nak tau ragam sesebuah motor kena tau perangai rider motor tu sendiri,
kalau rider tu ganasss motor pun ganass jugak lerr, kerap masuk worksyop huhuhu...

motor mengganass pocket sakit huhuhu...

Offline alba

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 351
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #274 on: December 15, 2009, 03:02:17 pm »
Dah melalut mana pulak dah kita ni..
Nak tanya sini siapa boleh buat Jaguh kita lari dapat 140kmh --> kelajuan sebenar ni, bukan tipu...

Bukan apa, ramai sangat kata Jaguh dia boleh dapat 140 la, 160 la, hatta 180 pun ada claim...

Buka tujuan nak laju all the time, tapi bila ada lori atau bas dah macam nak sondol motor kita, masa tu la gunakan sub-turbo tu...
TERC: Fuel? No Problem...

Offline nytroz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 224
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #275 on: December 15, 2009, 04:31:14 pm »
kebanyakan rider jaguh tak bwk laju sgt sbab kata mereka jaguh easy rider, so bwk pelan2 la, tp susah nak ckp la, sometimes semua rider ada nafsu need for speed.... kalau modified boleh la moto tu laju, kena tgk bnyk aspek gak, motor, ride style, skill, road condition...

bagi aku riding position main peranan gak kalo nak speeding nih, kalau standard easy riding style bwk laju tak berapa best, pasal badan straight & kaki kangkang kedepan nak tahan angin boleh jadik letih plak, nak laju best bila position ride macam sportsbike, setiap motor ada limit modify utk laju, jaguh tu 180kmh boleh dapat tapi costing moddy tu je rasanya dah lepas sebijik jaguh lagi, tapi semua terpulang kepada selera & poket masing2....

Offline pako

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 532
  • Kitak Jalan Bawak Motot!.....
    • Jaguh Choppers Forum
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #276 on: December 15, 2009, 10:26:37 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Dah melalut mana pulak dah kita ni..
Nak tanya sini siapa boleh buat Jaguh kita lari dapat 140kmh --> kelajuan sebenar ni, bukan tipu...

Bukan apa, ramai sangat kata Jaguh dia boleh dapat 140 la, 160 la, hatta 180 pun ada claim...

Buka tujuan nak laju all the time, tapi bila ada lori atau bas dah macam nak sondol motor kita, masa tu la gunakan sub-turbo tu...

alahai cik alba.... nak laju kemana weh... hehheehhe... kalu laju.. nnati awek ngan mak awek x nampak kita... hehheheh...
bile nampak.... mak awek akan kate... wah... mcm ni la bakal menantu mak.... wakkakakakkaka.......

pasal moto laju tu.... ubahsuai skit la ekjoz tuh... kasi angin lebih skit... heehhehehe... nak buat laju mcm2 nak kena pk... high perf piston.. high cam.... CDI high perf.... gear clutch....  spocket depan belakang... berat moto... berat tuan punyer moto... etc... byk faktor yg bolehkan laju... tp smp mana nak laju???.....


You are not allowed to view links. Register or Login
kebanyakan rider jaguh tak bwk laju sgt sbab kata mereka jaguh easy rider, so bwk pelan2 la, tp susah nak ckp la, sometimes semua rider ada nafsu need for speed.... kalau modified boleh la moto tu laju, kena tgk bnyk aspek gak, motor, ride style, skill, road condition...

bagi aku riding position main peranan gak kalo nak speeding nih, kalau standard easy riding style bwk laju tak berapa best, pasal badan straight & kaki kangkang kedepan nak tahan angin boleh jadik letih plak, nak laju best bila position ride macam sportsbike, setiap motor ada limit modify utk laju, jaguh tu 180kmh boleh dapat tapi costing moddy tu je rasanya dah lepas sebijik jaguh lagi, tapi semua terpulang kepada selera & poket masing2....

hahaha.. pandai ko nytroz..... betol tuh... tp apekan daya... bak adik aku kate la... nak laju senang jer... tukar la moto laju skit... hahahhahaha.... :D :D :D....

kepada kawan.... kita hanya serius dalam gelak.... gelak2 n serius.. pada masa ajer.....
kalu nak tau pasal ekjoz.... maate nak lawa... tinger nak senyap ... tp.. loud pipe saves lives...... hhehehehhhe... my moto.... :P

You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login i do business anywhere.... :D

Offline boik_skali

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 188
  • tak suke dacing g brambos ngra lain
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #277 on: January 01, 2010, 09:26:31 pm »
hi...
nk tanya...jaguh ni pakai tyr stendet 15 inci kan..
so..tayar apa ye korang pakai

tq :)
i loike v-twin

Offline pako

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 532
  • Kitak Jalan Bawak Motot!.....
    • Jaguh Choppers Forum
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #278 on: January 02, 2010, 03:39:38 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
hi...
nk tanya...jaguh ni pakai tyr stendet 15 inci kan.. - a'ah betol tuh...
so..tayar apa ye korang pakai - tayar motolah... takkan tayar trettar... hehehhe....

tq :)

gurau jer lah....
pasal tayar tu byk jenis.. bergantung pada patern n jenama... ader jenama jaguh....ade jenama maxis.. ade jenama dunlop ader jenama exedra n sbgnya... kalu tanya bengkel... exedra paling murah n leh tahan smp 3 tahun bunga x abis2... tp itu la bahayanye.. hard compound x sesuai.... nanti hujan jer ,..... lap koner skit... tergelincir.. nauzubillah....

so paling2 rekemen skali.... menten maxxis or dunlop... saiz paling bagus.. kalu dpt jumpa cari... 140/80/15 lah.... itu belakang... kalu depan test try tengok... 110/90 or 100/17 or 18 bergantung pd saiz rim bape korang pakai...
cube kla.... cube la.... :D

cube tgk moto jaguh nih...






erm.... ape2 hal.... search jer kat intenet.. jaguh custom..... nanti jumpa la website nye...

You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login i do business anywhere.... :D

Offline boik_skali

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 188
  • tak suke dacing g brambos ngra lain
Re: MODENAS Jaguh
« Reply #279 on: January 03, 2010, 01:41:17 am »
hehe.. ;D
tp bila tnya kedai byk yg viva n unili sais 130/90 15
ada tak sapa2 yg pakai maxxis 130/80 15
taya ni rege 200++ tubeless


selain tu ada tak yg cube2 nk pakai 130/80 15 mcm pirelli,michelin, etc
i loike v-twin

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: MODENAS Jaguh
« Reply #279 on: January 03, 2010, 01:41:17 am »