Author Topic: Modenas GT128 Version 7  (Read 31102 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Naim_blade

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 517
Modenas GT128 Version 7
« on: April 20, 2009, 11:05:42 am »


Cara-cara Untuk Upload Gambar
klik >>> You are not allowed to view links. Register or Login
ikut je instruction dalam tu...   ;) ;)



Link terdahulu : You are not allowed to view links. Register or Login
Version 1 : You are not allowed to view links. Register or Login
Version 2 : You are not allowed to view links. Register or Login
Version 3 : You are not allowed to view links. Register or Login
Version 4 : You are not allowed to view links. Register or Login
Version 5 : You are not allowed to view links. Register or Login


                                          S  e  d  i  k  i  t     G  a  m  b  a  r     G T 1 2 8





Website Rasmi Modenas GT128 : You are not allowed to view links. Register or Login


Specification
Code            : MN130H-A1MY
Overall Length  : 1950 mm
Overall Width   : 690 mm
Overall Height  : 1060 mm
Wheel Base      : 1245 mm
Road Clearance  : 120 mm
Dry Weight      : 102 kg

Fuel Tank Capacity  : 4.3 L
Fuel Consumption    : 64.4 km/l @ 80km/h
Front Tyre          : 70/90 - 17 M/C 38P
Rear Tyre           : 80/90 - 17 M/C 44P
Max. Power          : 7.18/7500 kW/rpm
Max. Torque         : 10.7/5500 N.m/rpm

Engine                                                                              Transmission
Type              : 4-stroke, 1 cyl, SOHC          Type    : 4-speed rotary (down)
Bore X Stroke     : 53.0 x 59.1 mm                 Clutch  : Centrifugal and wet
Displacement      : 130                            Primary Reduction Ratio : 3.000 (69/23)
Compression Ratio : 10:1                           Final Reduction Ratio   : 2.800 (42/15)
Carburetor        : KEIHIN NCV24                   Driving System          : Chain
Ignition System   : DC-CDI
Starting System   : Kick and Electric Starter
Cooling System    : Air cooled
Lubrication       : Forced lub, wet



Modenas GT128 - Spec Video : You are not allowed to view links. Register or Login
MODENAS "Revealed" Commercial (GT128) : You are not allowed to view links. Register or Login
MODENAS "Revealed" Commercial (GT128) : You are not allowed to view links. Register or Login
MODENAS GT128 - Water Testing : You are not allowed to view links. Register or Login




More GT128 Picture : You are not allowed to view links. Register or Login




Cara-cara Untuk Upload Gambar
klik --> You are not allowed to view links. Register or Login
ikut je instruction dalam tu...   ;) ;)
« Last Edit: April 20, 2009, 12:35:33 pm by Naim_blade »



Offline kriss6559

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 371
  • Oyen Yuki Kembang
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #1 on: April 20, 2009, 11:06:32 am »
         O   w   n   e   r         G  T  1  2  8         L   i   s   t

   Name                  Location                    Color                Plat No.
1. e-honda             - Sg.Besar, S'gor           - Milenia White      - WSL 1057
2. alter 13            - Klang to Cyberjaya        - Titanium Silver    - BKH 2491
3. dawja5215           - Kuala Terengganu          - Kriptonia Green    - TAV 5215
4. Crazyfrog           - Ampang, KL                - Milenia White      - WSL 3243
5. mantoro             - Jln Ipoh, KL              - Titanium Silver    -
6. HiroNakamura        - PJ-KL-Shah Alam           - Uranium Orange     - WSL 6023
7. ginggo              - JB, Perling               - Milenia White      - JLM 4772
8. uG5689              - Meru, Selangor            - Uranium Orange     - BKH 5248
9. Naim_Blade          - Damansara                 - Titanium Silver    - WSM 1916
10.BokKu V2            - Klang                     - Titanium Silver    - BKH 5779
11.parjoe              - Semenyih                  - Milenia White      - WSL 4398
12.dzool               - Shah Alam                 - Uranium Orange     - BKH 5406
13.atoxs               - Ipoh                      - Milenia White      - AGT 672
14.ganz                - Shah Alam U9              - Kriptonia Green    - BHK 6650
15.janggut_berapigt12  - Kangar                    - Kriptonia Green    - RH 6384
16.grider_72           - Alor Setar                - Kriptonia Green    - KCL 9089
17.aizal               - Cheras                    - Titanium Silver    - W** ****
18.azreerml            - Klang                     - Milenia White      - B** ****
19.wan_apc             - Shah Alam                 - Milenia White      - BKH 79**
20.class_sick          - Ipoh                      - Titanium Silver    - AGT ****


« Last Edit: April 23, 2009, 10:31:45 am by kriss6559 »

enjin stended ku semput-semputan...

Offline kriss6559

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 371
  • Oyen Yuki Kembang
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #2 on: April 20, 2009, 11:06:48 am »
G a m b a r    M o t o r    O w n e r    G T 1 2 8

 
*moto janggut_berapigt128                                                                   

 

 

 

 

 









« Last Edit: April 22, 2009, 09:19:50 pm by kriss6559 »

enjin stended ku semput-semputan...

Offline kriss6559

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 371
  • Oyen Yuki Kembang
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #3 on: April 20, 2009, 11:06:57 am »
Modenas Service Centre

Johor
Edaran MODENAS Sdn Bhd
No. 67 & 69 Jalan Glasiar, Taman Tasik
80200 Johor Baharu, Johor
You are not allowed to view links. Register or Login

Phone : 07-2351695    -    Fax : 07-2351695
Branch Head : Encik Ahmad Muzaffar Khan A.M. Khan.
Email : You are not allowed to view links. Register or Login


Kedah
Edaran MODENAS Sdn Bhd
Kawasan Perindustrian Gurun, 08100 Kedah.
You are not allowed to view links. Register or Login

Phone : 04-4667036    -    Fax : 04-4667133
Branch Head : Encik Muhammad Redzuan Zainol
Email : You are not allowed to view links. Register or Login


Pahang
Edaran MODENAS Sdn Bhd
No A 147 & 149, Lorong Seri Teruntum 8,
Jalan Dato Wong Ah Jang, Taman Tunas Maju,
25200 Kuantan, Pahang.
You are not allowed to view links. Register or Login

Phone : 09-5123380    -    Fax : 09-5123383
Branch Head : Encik Razali Abu
Email : You are not allowed to view links. Register or Login


Selangor
Edaran MODENAS Sdn Bhd
No.62 & 64 Jalan Pluto Ay, U5.Ay,
Seksyen U5 40150 Shah Alam, Selangor.
You are not allowed to view links. Register or Login

Phone : 03-78483776    -    Fax : 03-78450972
Branch Head : Encik Badrol Hisham B. Hatib Sarbini
Email : You are not allowed to view links. Register or Login
« Last Edit: April 20, 2009, 11:08:46 am by kriss6559 »

enjin stended ku semput-semputan...

Offline kriss6559

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 371
  • Oyen Yuki Kembang
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #4 on: April 20, 2009, 11:07:15 am »
Jualan no plat berlogo GT 128 dan Modenas.........................
Harga RM24 termasuk charge penghantaran..........

Jenis:-

1)Logo Modenas di kiri dan kanan plat dan logo GT128 di tengah2.Seperti di bawah.





2)Logo Modenas di kiri dan kanan plat dan logo Kriss lama di tengah2.Cuma tukar logo GT 128 tu dgn logo Kriss.Xde gambar.Logo Kriss warna hitam

3)Logo Modenas di kiri dan kanan plat dan tulisan Modenas di tengah2.Cuma tukar logo GT 128 tu dgn tulisan Modenas.Xde gambar.Tulisan Modenas warna hitam atau biru jugak sama mcm logo dye.Tulisan seperti di bawah.



boleh PM dawja5215 untuk tempahan dan maklumat lanjut. ;D ;D[/color]
« Last Edit: April 23, 2009, 05:10:31 pm by kriss6559 »

enjin stended ku semput-semputan...

Offline kriss6559

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 371
  • Oyen Yuki Kembang
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #5 on: April 20, 2009, 11:07:31 am »
Bincang perkara ilmiah sahaja....

Kurangkan SPAM.....!! Jgn Bertekak..!! Jgn Provoke..!!
Jgn nak compare top speed dgn LC...!!!

Cool Bebeh............. ;D










HIDUP MODENAS......................!!
« Last Edit: April 20, 2009, 11:18:01 am by kriss6559 »

enjin stended ku semput-semputan...

Offline Naim_blade

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 517
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #6 on: April 20, 2009, 11:07:45 am »
Mari lah kite berkampung di rumah baru lak...

Macam biasa perbincangan biar le yang berilmiah k... ;)
« Last Edit: April 20, 2009, 11:11:08 am by Naim_blade »

Offline gedangsa

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 274
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #7 on: April 20, 2009, 11:15:03 am »
kt tempat aku ada sbijik org baru amik dan setiap petang anaknya meround keliling kg dengan bangganya... (dan biasanya di kg aku ni, selepas beberapa minggu kita akan jumpa plak budak ni superman+merempitkan motor bapaknya itu, he he he...)
Gedangsa-Kluang-Gedangsa-Besut-Israel-Sg.Tengi...
Jalan kaki-Basikal-YB100-Y80-RXZ-135LC...

Offline kriss6559

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 371
  • Oyen Yuki Kembang
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #8 on: April 20, 2009, 11:15:24 am »
Review dr naim_blade...

You are not allowed to view links. Register or Login
Aku pnya pendapat lak GT nie xleh nk compare dgn LC, sb LC mg dh terbukti kehebatan nye, teknikal pn dah terang2 GT nie cicir, tp mcm bokku ckp, GT nie berada dlm kelasye tersendiri, dari pandangan aku sebagai pengguna GT nie, aku bangga naik motor GT nie, mg nmpk lain dr yg lain, tp syg... meter aku baru 225km...hahahaha, mg pemalas btol nk jln2...

Hr minggu yg lps aku saje nk try pengunaan petrol motor nie, mg meter trip cecah 180km++ meter minyak dah berkelip, aku plak x brani nk redah, trus msk stesen minyak, ingtkan kene isi sama time wat klua motor, aku pn byr RM7. Isi...tup full smpi mulut tank, tgk2 br RM6, maknanye ada dlm singit lbh lg dlm tank, dan bermakna motor nie blh pegi dlm 190-200km 1 tank. Jimat tu... tp average speed 80kmj je la, x penah bwk lebih... ;D

Next test aku ingt nk bwk minyak dlm botol dlm 2-3 ringgit, bila meter minyak start kelip2, aku nk set blk meter trip, nak pastikan brape jauh boleh pegi...

Stakat nie dh jln hmpr 200km lebih, gegar dkt handle dh mkn kurang, mbkn lps tuka minyak itam wat kali pertama makin ilang gegar tu. Lagi pn pomen aku ckp aku kene tuka spoket besa ckit, x leh biasakan sngt motor dhn spoket besa, nt enjin gegar katanye. Watu pagi lak motor nie memang kene panaskan betol2, sb kalau panaskan lbh kurang nt motor jln x smooth, tp bila enjin dh panas mg licin je rasa...

Naik bukit mg drop ckit, tp pastikan masa nk mendaki gear pada kedudukan yg betol, sb aku dh test, kalau nk lancar naik bukit ambik lajak ckit, pas tu bila dh nmpk RPM nak trn smpi 3000rpm trus tuka, jgn smpi drop hbs, nt enjin jd drop.

Dah test ckit2 koner, ada potensi turun lebih miring dlm koner, tinggal lagi aku je x brani. Handling mg the best! Cuma masa ambik koner bila motor langar lobang @ permukaan jln yg teruk kee hati2, sb tyr mudah nk sliding (aku rasa tayar standard mtor kot).

Stakat nie tu je lah komen aku, minggu dpn bila dh ckp 500km aku nk p tuka minyak itam dgn oil filternye skali, lps tu mgkn ada rasa lain dh sikit.

Next project aku nk tuka spoket palk, nk masuk saiz 15-38 (skang 15-42), lepas tu aku nk msk tyr beso ckit, bg lebih cun utk koner. Nt dah settle smua blh review lagi dkt cni.


quoted dr rumah lama....

You are not allowed to view links. Register or Login
Bro Naim, ko cuba pakai tubeless beso2 skit, mmg mntp... Alhamdulillah, meter minyak aku dh accurate, dek kerana sorang pengisi minyak hari tu dia dok goncang2 motor aku, mungkin pelampung tu dh elok pada posisinya.

Itu dia Naim... aku pun nk tau jgk kalo meter Minyak Petrol dh berkelip2, berapa jauh leh gi, sebab aku pun tertipu gak hari tu, isi RM5, skali RM4.65 dah melimpah, ini INFO plg DITUNGGU-TUNGGU oleh GTians @ GTer.






bokku, dzool...gmbr korang nnt2 ek aku edit...
tgh2 mlm kang baru aku free.........
hehehehe............

enjin stended ku semput-semputan...

Offline sarjantulang

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 3683
  • Petro Canada Engine Oil
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #9 on: April 20, 2009, 11:20:31 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jan, agak2 ni ke moto yg ko nampak tu? aha...  ;)

Kriss, ni moto aku. tlg edit ek.. tq2



salam,

yg ni rasenya wa nampak masa tunggu kt trafic light kt proton tu...motor ni hala ke Bukit Jalil...betul tak???hehehe...

yg bawak tu siap meleper lagi...hehehe....tp warna oren memang smart....lawa.....

sarjantulang

p/s: quote dari umah lama...hehehe

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline rYDa

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Ride On!
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #10 on: April 20, 2009, 11:20:52 am »
*iklan*

Mempunyai persoalan akan GT 128 keluaran MODENAS terbaru?? Anda telah tiba di tempat yang betul..tanyalah sendiri owner-owner GT 128 dan expert-expert dunia 2 roda di sini!!! (cewah...saje nak bump rumah baru...)
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline alter13

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #11 on: April 20, 2009, 11:22:45 am »
aku rasa lepas berkelip2..
leh pergi dalam 10 ke 15 km....
sbb aku pernah dah berkelip2 dr cyberjaya..
akhirnya sampai kat stesen minyak puchong utk isi minyak..
mmg nekad gila time tue..
tp bawak slow ler..
dalam 60km/j jer..
ekekekekek..
kalo x malu ler,
moto baru kene tolak.. ;D

Online BokKu V2

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 273
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #12 on: April 20, 2009, 11:24:30 am »
Quote
Jgn nak compare top speed dgn LC...!!!

Aduhh.. Kesian LC, jgn cuba provoke ye, aku nk tgk Modenas maju cam Proton gak, jgnlah perlekehkn produk kita sendiri, korg tak nk ke Malaysia ni akn jadik Jepun satu hari nanti, ia bermula dari anda, cewah :laugh:
I used to be active forumers like you, but then i took arrow in the knee

Offline alter13

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #13 on: April 20, 2009, 11:29:31 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Aduhh.. Kesian LC, jgn cuba provoke ye, aku nk tgk Modenas maju cam Proton gak, jgnlah perlekehkn produk kita sendiri, korg tak nk ke Malaysia ni akn jadik Jepun satu hari nanti, ia bermula dari anda, cewah :laugh:

sungguh patriotik saudara kita nie.. ::)
bagus2, kita kene support produk kita..
belilah modenas GT128 di kedai2 modenas
berhampiran anda,
kalo anda x mampu nak beli proton exora,
GT128 adalah pilihan terbaik..
ekekekekke :P

Offline sarjantulang

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 3683
  • Petro Canada Engine Oil
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #14 on: April 20, 2009, 11:32:34 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
*iklan*

Mempunyai persoalan akan GT 128 keluaran MODENAS terbaru?? Anda telah tiba di tempat yang betul..tanyalah sendiri owner-owner GT 128 dan expert-expert dunia 2 roda di sini!!! (cewah...saje nak bump rumah baru...)

salam,

ooo...soalan ye....

1. bila wa blh test ride motor GT forumer MBC nih???hehehe...nk test meleper......hehehe

2. soalan ditutup...hehehe

sarjantulang

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline old-timer

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
    • http://e-irna.blogspot.com/
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #15 on: April 20, 2009, 11:33:03 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Aduhh.. Kesian LC, jgn cuba provoke ye, aku nk tgk Modenas maju cam Proton gak, jgnlah perlekehkn produk kita sendiri, korg tak nk ke Malaysia ni akn jadik Jepun satu hari nanti, ia bermula dari anda, cewah :laugh:

 ;D ;D

Offline Naim_blade

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 517
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #16 on: April 20, 2009, 11:34:01 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Aduhh.. Kesian LC, jgn cuba provoke ye, aku nk tgk Modenas maju cam Proton gak, jgnlah perlekehkn produk kita sendiri, korg tak nk ke Malaysia ni akn jadik Jepun satu hari nanti, ia bermula dari anda, cewah :laugh:

Ape2 pun sokong lah barangan buatan tempatan, jgn lupe makan buah-buahan tempatan skali... ;D

Yang pasal jarak yg GT boleh pegi bila meter dah kelip2 aku akan buat dlm 2-3 minggu lg, sb aku tgh cari bakul lagi nie...

Smlm aku singgah PJS 1, tepi high way NPE dkt kg.dato'harun, bertanya kan bakul GT, skali tokey tu jwb... Soli bos, itu balang darak keluar lagi... hehehehehe, kene cari kedai lain lak lps nie...

Offline alter13

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #17 on: April 20, 2009, 11:37:32 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ape2 pun sokong lah barangan buatan tempatan, jgn lupe makan buah-buahan tempatan skali... ;D

Yang pasal jarak yg GT boleh pegi bila meter dah kelip2 aku akan buat dlm 2-3 minggu lg, sb aku tgh cari bakul lagi nie...

Smlm aku singgah PJS 1, tepi high way NPE dkt kg.dato'harun, bertanya kan bakul GT, skali tokey tu jwb... Soli bos, itu balang darak keluar lagi... hehehehehe, kene cari kedai lain lak lps nie...

carik kat klang la bro,
yg plastik ada, yg jaring pun ader..
pilih2 .. ekekke ::)

Offline rYDa

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Ride On!
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #18 on: April 20, 2009, 11:38:06 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam,

ooo...soalan ye....

1. bila wa blh test ride motor GT forumer MBC nih???hehehe...nk test meleper......hehehe

2. soalan ditutup...hehehe

sarjantulang

heheh semua tengah sayang GT tu..bau kedai melekat lagi...

mana boleh bagi kau lenjan motor dia..hehehe
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Naim_blade

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 517
Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #19 on: April 20, 2009, 11:43:19 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
carik kat klang la bro,
yg plastik ada, yg jaring pun ader..
pilih2 .. ekekke ::)

Kedai belah mna yea? Aku stakat pekan meru tu aku pandai, kalau tempat lain aku x pandai. Kalau sempat aku ingt nk lari p sentul jap...

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Modenas GT128 Version 7
« Reply #19 on: April 20, 2009, 11:43:19 am »