Author Topic: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)  (Read 79816 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rOssy

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 324
  • 4 Stroke
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #100 on: June 04, 2009, 01:27:29 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
nak lagi best...msuk crankshaft ex5 class1 pastu jekrod 3mm...bru bubuh blok race 57mm ngan piston high comp cm cepai mimpi aku...lagi sodap..x sampi pn bajet rm500...

Mak Ai, Mesti Laju Nih.  :P



UPDATED : 02/11/09

WTB List :
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline cup kemik

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 132
  • cepai ku best!!!
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #101 on: June 04, 2009, 03:22:00 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Mak Ai, Mesti Laju Nih.  :P




hahahaha...mase 3 blan pertama mang snang2 je tapau 125z std...pastu skang meter cume dpt cecah 80kmj je...crankcase aku cm dah senget lak...ntah nape,pki bearing pe pn mang cume dpt tahan 2,3 minggu je lau bwa jalan hari2...blum msuk lenjan g...mang cepat kong...nak mnta tuka crankcase baru kut...hahahahahahaha  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:
gagal skali bkn bermaksud gagal slamanya...gagal malam ni,mnggu dpn msih ada utk return balek!!!!!!

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #102 on: June 04, 2009, 03:25:26 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
hahahaha...mase 3 blan pertama mang snang2 je tapau 125z std...pastu skang meter cume dpt cecah 80kmj je...crankcase aku cm dah senget lak...ntah nape,pki bearing pe pn mang cume dpt tahan 2,3 minggu je lau bwa jalan hari2...blum msuk lenjan g...mang cepat kong...nak mnta tuka crankcase baru kut...hahahahahahaha  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:
:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
 Byk cantik ex5 modi engko boleh tapau 1tupai std.betul ke?

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #103 on: June 04, 2009, 03:56:36 pm »
Saya sarankan modi jgn pakai piston besar dari 53mm.nanti mauk blueprint n tukar bearing.
Ex5/wave100 mod cam ni:
Blok tokahi 53mm
piston uma racing 53mm
head port and polish
valve pakai uma racing
carb pakai kriss 110
airbox modi atau pakai open pod filter
ekzos tukau lah ikut rasa.jgn pakai racing/open punya sudeyy
plug,pakai sejuk ckit
sprocket set 14/34 or 14/35
clutch sping+plate racing
kasi bawa pegi pomen yg bagus nyer utk tuning/pasang.

minyak hitam pakai castrol activ ke atas spt motul 5100 4t.tukau setiap 4000km.
kalau masih rasa kureng,beli cam racing,rekemen brand faito or uma.
pastu,kalau dah time overhaul,pakai lah bearing ori ataupun yg lebeh baik,cth skf,fag,ntn.

sekian.

Offline cup kemik

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 132
  • cepai ku best!!!
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #104 on: June 04, 2009, 04:12:33 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
 Byk cantik ex5 modi engko boleh tapau 1tupai std.betul ke?

x mustahil lau ko dah potong magnet,mangkuk clutch,mesin gear,ubah wiring,potong camshaft,potong crankshaft,pki valve besar,pki carb keihin pwk 28mm...dn set sproket 15-29...1tupai std pling2 dpt pegi 140-150kmj je lah bro...hehehehe  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)
gagal skali bkn bermaksud gagal slamanya...gagal malam ni,mnggu dpn msih ada utk return balek!!!!!!

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #105 on: June 04, 2009, 04:17:31 pm »
aku rase mau lebeh dari itu baru dapat.kalau blok 170-200cc baru dapat lah bro.tapi kalau 1tupai dah tukau carb n porting block n tukau ekzos,hahahaha,alamat makan asap laa...
ni belum lagi sumbat brg2 racing....
pastu,itu belum lagi masuk rideability.ex5 modi ganas2 memang laju,tapi,nak bawak ari2 memang sakit.pakai drag race bleh larr.2stroke std dah laju,kalau bikin sikit pun efek dier byk,tapi masih boleh bawak ari2.
« Last Edit: June 04, 2009, 04:24:34 pm by fff »

Offline cup kemik

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 132
  • cepai ku best!!!
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #106 on: June 04, 2009, 04:32:00 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku rase mau lebeh dari itu baru dapat.kalau blok 170-200cc baru dapat lah bro.tapi kalau 1tupai dah tukau carb n porting block n tukau ekzos,hahahaha,alamat makan asap laa...
ni belum lagi sumbat brg2 racing....
pastu,itu belum lagi masuk rideability.ex5 modi ganas2 memang laju,tapi,nak bawak ari2 memang sakit.pakai drag race bleh larr.2stroke std dah laju,kalau bikin sikit pun efek dier byk,tapi masih boleh bawak ari2.

hahahaha...bro...x bace ke kat ats 2 yg aku dah msukkn crankshaft ex5 class1 ngan jekrod 3mm...pastu aku gabungkn dgn blok 57mm ngan piston high com...kan aku dah kate,1tupai std bro...lau rxz msuk cmpur biarpn still std,aku mang makn asap pnya...sbb pick rxz mang kuat biarpn std...yg aku dapat tapau pn dlu,motot2 2t std 125cc ke bawah je...hehehe  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)
« Last Edit: June 04, 2009, 04:53:49 pm by cup kemik »
gagal skali bkn bermaksud gagal slamanya...gagal malam ni,mnggu dpn msih ada utk return balek!!!!!!

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #107 on: June 04, 2009, 06:02:09 pm »
Aku dah kire.cc engko:

ex5 class1=55.5mm stroke.jekrod 3mm.55.5+3=58.5mm
blok 57mm bore.
cc total=3.142xradius
            3.142x(2.85x2.85)
            25.520895x5.85
            149.3cc

aku rase itu x cukup laa bai.125z std laju woo.pickup memang kuat woo....x mungkin kalah.mungkin dah rosak kot.ni official race ke,saje2 race ngan org x dikenali.kalau std 1tupai keluar kedai,cuba test ngan membe,baru ble tauk siapa kuat.hehehe...... :D :D :D :D :D :D
           

Offline zuel

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 963
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #108 on: June 04, 2009, 06:44:41 pm »
member aku cume msuk blok racing 57mm+carb kriss+coil skuter VS+klas plate 125z+hi cam= LC kene tapau..
Wave125 r singapore/thai in the making...

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #109 on: June 04, 2009, 07:18:15 pm »
kalau ex5 nak modi laju2 tapi still mok bawak ari2,spec spt berikut:

carb kriss 110+air filter/airbox modi
port n polish head(intake and ekzos)In 19mm diameter Ex 20mm diameter(port nyer diameter)
valve racing brand uma(In 23mm/Ex 20mm)+valve spring racing brand FAITO
camshaft yg duration 280 degree(kalau x leh cari,pi potong)setau aku,brand fcci ade 280 degree
blok 53mm+piston uma racing 53mm
bearing crankshaft skf enduro c3
ekzos free-flow(nob1,abm,ahm,custom)
cdi amik BRT
spoket 14/34 atau 15/36
klas spring race+klas plate race
plug ngk g-power
kalau boleh install oil cooler(byk org modi extrim selalu lupa tang ni)
kalau memang buas,boleh tambah brg berikut:
carb uma race 28mm
Ignition system Yamaha YZ250F(ini lebeh kurang RM1500)
Valve TDR racing 28mmIN/24mmEx(special material,complete set)
piston high comp 55mm(yamasida)
intake port(23mm)exhaust port(24mm)


aspek keselamatan harus diambil kira gak:
disk brek depan
absorber belakang keras nyer
tayar minimum 70/90depan 80/80 belakang
« Last Edit: June 04, 2009, 07:23:30 pm by fff »

Offline NobiRACING

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 147
  • Speed Demon
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #110 on: June 04, 2009, 10:15:47 pm »
pakai block shark.. aku dah pakai block ni 3tahun.. baru skali potong block, itupun sebab dah calar...

Offline vtecinside

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 851
  • haluan kiri
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #111 on: June 04, 2009, 11:18:16 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau ex5 nak modi laju2 tapi still mok bawak ari2,spec spt berikut:

carb kriss 110+air filter/airbox modi
port n polish head(intake and ekzos)In 19mm diameter Ex 20mm diameter(port nyer diameter)
valve racing brand uma(In 23mm/Ex 20mm)+valve spring racing brand FAITO
camshaft yg duration 280 degree(kalau x leh cari,pi potong)setau aku,brand fcci ade 280 degree
blok 53mm+piston uma racing 53mm
bearing crankshaft skf enduro c3
ekzos free-flow(nob1,abm,ahm,custom)
cdi amik BRT
spoket 14/34 atau 15/36
klas spring race+klas plate race
plug ngk g-power
kalau boleh install oil cooler(byk org modi extrim selalu lupa tang ni)
kalau memang buas,boleh tambah brg berikut:
carb uma race 28mm
Ignition system Yamaha YZ250F(ini lebeh kurang RM1500)
Valve TDR racing 28mmIN/24mmEx(special material,complete set)
piston high comp 55mm(yamasida)
intake port(23mm)exhaust port(24mm)


aspek keselamatan harus diambil kira gak:
disk brek depan
absorber belakang keras nyer
tayar minimum 70/90depan 80/80 belakang

mesti ex5 lajukan kalo set mcm nie
sy baru jer pakai ex5..
kalo modi mcm nie baper leh pegi?

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #112 on: June 04, 2009, 11:24:01 pm »
kalau spec yg kurang xtrim,meter kelajuan sebenar ialah 110-120kmh(pakai gps)
kalau spec yg lebe xtrim,mungkin 120-135kmh,tapi pikap memang macam SuperMan,top lebe ckit jerr.....

Offline NobiRACING

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 147
  • Speed Demon
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #113 on: June 05, 2009, 12:07:11 am »
ko modi jer mcm spec ni...
pakai block std+piston uma 51mm..
carb pakai honda hawk..
head port n polish..lubang intake ngan ekzos.. bagi licin je.. jgn bagi lay besar2 or potong2 head... nanti overload lak..
valve pakai std+racingcam s6..
pakai coil spark racing...
springclutch racing+liningclutch shark..
ekjos std tapi bagi belah buang sarang..silincer bagi direct pipe...
rim aloi rb 18inci..
spoket 15-39.. dapat lah speed dlm 140-150km..
ni projek moto member aku..kira ok lah sedap je pulas trotel... minyak pun taklah kuat sangat...
dah 2tahun pakai...still takda problem...just jaga minyak enjin..  ;D

Offline rOssy

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 324
  • 4 Stroke
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #114 on: June 05, 2009, 12:08:58 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
mesti ex5 lajukan kalo set mcm nie
sy baru jer pakai ex5..
kalo modi mcm nie baper leh pegi?

Skali Otai Da Masok Da,

Baru Abes Exam Ye Yop ? Huhu.

Jom R Lepak Mane Mane  ;D ;D

UPDATED : 02/11/09

WTB List :
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline sangcXL3

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1599
  • motot+rosak=jaln kaki+tolak moto
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #115 on: June 05, 2009, 12:18:31 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau ex5 nak modi laju2 tapi still mok bawak ari2,spec spt berikut:

carb kriss 110+air filter/airbox modi
port n polish head(intake and ekzos)In 19mm diameter Ex 20mm diameter(port nyer diameter)
valve racing brand uma(In 23mm/Ex 20mm)+valve spring racing brand FAITO
camshaft yg duration 280 degree(kalau x leh cari,pi potong)setau aku,brand fcci ade 280 degree
blok 53mm+piston uma racing 53mm
bearing crankshaft skf enduro c3
ekzos free-flow(nob1,abm,ahm,custom)
cdi amik BRT
spoket 14/34 atau 15/36
klas spring race+klas plate race
plug ngk g-power
kalau boleh install oil cooler(byk org modi extrim selalu lupa tang ni)
kalau memang buas,boleh tambah brg berikut:
carb uma race 28mm
Ignition system Yamaha YZ250F(ini lebeh kurang RM1500)
Valve TDR racing 28mmIN/24mmEx(special material,complete set)
piston high comp 55mm(yamasida)
intake port(23mm)exhaust port(24mm)


aspek keselamatan harus diambil kira gak:
disk brek depan
absorber belakang keras nyer
tayar minimum 70/90depan 80/80 belakang

kalu buat sume nih..nnt jpj tak saman ke? ??? ??? ??? ???

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #116 on: June 05, 2009, 01:31:51 am »
jpj mane ade bukak enjin cek.asalkan brg2 tu halal,jgn lupe resit simpan ye.jpj tak kan saman nyer.karut lah.

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #117 on: June 05, 2009, 01:36:46 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ko modi jer mcm spec ni...
pakai block std+piston uma 51mm..
carb pakai honda hawk..
head port n polish..lubang intake ngan ekzos.. bagi licin je.. jgn bagi lay besar2 or potong2 head... nanti overload lak..
valve pakai std+racingcam s6..
pakai coil spark racing...
springclutch racing+liningclutch shark..
ekjos std tapi bagi belah buang sarang..silincer bagi direct pipe...
rim aloi rb 18inci..
spoket 15-39.. dapat lah speed dlm 140-150km..
ni projek moto member aku..kira ok lah sedap je pulas trotel... minyak pun taklah kuat sangat...
dah 2tahun pakai...still takda problem...just jaga minyak enjin..  ;D

bai,valve std x leh tahan nyer,gerenti hangus valve tu.cam s6,valve spring racing maner?kalau aku nyer moto 2,1-2 bulan je pakai,sebab lenjan kuat sgt2,jgn2 bukan s6 tuh.carb honda hawk besar sgt larr,26mm.kriss 18mm pun ok gak,janji setting cun.secret nyer,lubang intake n ekzos dibesarkan ikut valve to port ratio,maksudnye,tukau valve size,port kena kacau,pastu,bentuk port pun kena alter.hehehe,formula jahat nih........

fff

  • Guest
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #118 on: June 05, 2009, 02:00:37 am »
so far bapa(polis) aku cakap jpj x k da tahan pun org modi moto melainkan:
1:nasib engko x bagus.dah hujung bulan,duit kering,jpj cari makan.
2:tengok cara penunggangan,kalau cam org race,gerenti tahan,alasan,merbahayakan org awam.
3:moto ko x da road tax
4:lampu,cermin sisi,atau kekurangan lain.
5:modifikasi terlampau spt,bunyi kuat,byk asap,tayar kecik,piston lori(ini pun kalau adela)
ape2 yg dilakukan secara melampau gerenti akan ditahan.aku nyer modifikasi mane ade melampau,rilek jer.just pastikan moto bersih,takde kes,clean record.byk gak membe2 aku modi moto lebe xtrim dari spek aku beri,rilek je lepas jpj n polis roadblock.

ini tengok pakai mata aku sendiri,bukan main sebut.


Offline sangcXL3

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1599
  • motot+rosak=jaln kaki+tolak moto
Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #119 on: June 05, 2009, 07:55:41 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Aku dah kire.cc engko:

ex5 class1=55.5mm stroke.jekrod 3mm.55.5+3=58.5mm
blok 57mm bore.
cc total=3.142xradius
            3.142x(2.85x2.85)
            25.520895x5.85
            149.3cc

aku rase itu x cukup laa bai.125z std laju woo.pickup memang kuat woo....x mungkin kalah.mungkin dah rosak kot.ni official race ke,saje2 race ngan org x dikenali.kalau std 1tupai keluar kedai,cuba test ngan membe,baru ble tauk siapa kuat.hehehe...... :D :D :D :D :D :D
            

mcm ad sikit slaah la....

kalau jek rod 3mm..
tak ke stroke bertmbah 6mm?

ka ak yg salah..maaf ya otai2..

saya budak baru blajar...


You are not allowed to view links. Register or Login
jpj mane ade bukak enjin cek.asalkan brg2 tu halal,jgn lupe resit simpan ye.jpj tak kan saman nyer.karut lah.



oh.tmpat saya tuka carb pun dah leh kene issue saman.tak kira la polis ka jpj ka.

You are not allowed to view links. Register or Login
hahahaha...bro...x bace ke kat ats 2 yg aku dah msukkn crankshaft ex5 class1 ngan jekrod 3mm...pastu aku gabungkn dgn blok 57mm ngan piston high com...kan aku dah kate,1tupai std bro...lau rxz msuk cmpur biarpn still std,aku mang makn asap pnya...sbb pick rxz mang kuat biarpn std...yg aku dapat tapau pn dlu,motot2 2t std 125cc ke bawah je...hehehe  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)

statement ni ak sgt percaya..

sgt2 percaya.ex5.kacuk 110 takdak jekrod.pun dah boleh balun 125z 1st model start pikup smpai top.
berlaku dpan mata.huhu.

laju ke tupai 1st model?ke yg kuar kedai lagi laju ya?

pning la nk beli tupai ke expai.aiii


You are not allowed to view links. Register or Login
kalau aku kata ada macam mana?  >:( ;D

banG tak kan la nak pi mana2 nak usung resit  ::) >:( :D

p/s:moto nak bawak hari2 bikin stended care tu cari pasai la orang cakap

      enjin cakap:jangan kacau aku nanti aku kacau tuan balik  ;D ;D ;D



*kalo bawak marka ta kena saman farok  >:(

ni kena tangkap jakim.jais.jaip.ja   
« Last Edit: June 05, 2009, 08:07:43 am by sangcXL3 »

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Jenama Blok Racing Yang Paling Bagus (Ex5 Dream)
« Reply #119 on: June 05, 2009, 07:55:41 am »