Author Topic: Penternakan Kambing dan Pertanian  (Read 36353 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline warque

  • AFD2012
  • *****
  • Posts: 1230
  • NOKIA 3310 user
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #320 on: October 27, 2011, 02:56:48 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Pelan2 abg mus., :) sy dgn kawan2 ada bercadang nak pajak dalam 3 ekar tp lum ada plan nak tanam apa., mungkin cili @ serai kot. Dgn mertua dah buat tebu dgn ayam kampung



Pela


ok la ada org tlg tgk tanah kat kampung... aku ni mmg xde yang rajin nak jaga la...
wasap : 011 2385 4070

Offline musbiaggi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2456
  • BIKES THAT RARELY GET EXERCISE MAY BE PROBLEMATIC
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #321 on: October 27, 2011, 02:58:16 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

ok la ada org tlg tgk tanah kat kampung... aku ni mmg xde yang rajin nak jaga la...

 ;D kalo setakat tengok..lalang dan semak samun tak clear sendiri ha ha ha ha..

err nak kena bela antu raya kot nih ;D
Dont walk infront of me, I may not follow... Dont walk behind me, I may not lead.. Just walk beside me and be my friend...

Offline warque

  • AFD2012
  • *****
  • Posts: 1230
  • NOKIA 3310 user
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #322 on: October 27, 2011, 03:01:48 pm »
hahahaaaa.... kawasan tu mmg cantik la... sebelah tu je dah ada landasan berkembar baru je siap... mertua aku cakap... aritu masa buldozar nak clear tanah tepi tu... dia offer clearkan skali tanah mertua aku... FOC... mmg best la.. pandai dia amik ati org2 kampung..
wasap : 011 2385 4070

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #323 on: October 27, 2011, 04:38:22 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
peh besar gilak ladang..dah mcm estet...hehe

iwae, klo 2 ekar ade untung tak utk tanam sawit?..mane untung dengan tanam getah?

ko nk compare dengan bnde yg aku takde ilmu....
aku tak reti pape bab getah...haha
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline Cyprid_Dark

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1217
  • Space Exploration fans AKA DR Apollo'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #324 on: October 27, 2011, 11:11:11 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku sebenaqnya dalam dilema gak nih...aku dgn pak mentua ada ladang sawit dalam 15 ekar,,baru start kuar hasil,..baja pon tak berapa cukup..tenaga buruh pon tak berapa ado..  kontrak kerja aku ada dalam 2 tahun lagi..nak sambung ke tak nak.. nak sambung ke tak nak..nak berenti pon risau gak..tak berenti kesian gak kat pak mentua..mana nak jaga kedai-kedai lagi gerai makan lagi.. uihb payah payah

Samalaa kita.....aku last year urus ladang bendi baru nak masuk seekar dgn abg aku jer....puuuuhhhhh letihh & kelam kabut jugak tetiap ari....

Pagi kerja opis,tgh hari check pokok,ptg siram & kasi baja jika perlu tgh lewat mlm pegi ambik buah....pastu kumpul mana yg ok & hantar ke pasar/kedai mamak....pastu rutin yg sama berulang lagi.

Weekend harvest lagi pokok2 utk ganti yg dah berumur/rosak....pastu kerja2 yg sama berulang.... :P

Laa ni abg nak kena masuk spital...so most of time buat kerja solo je laa.....nasib baik kekadang mak & org gajian aku tu tlg jugak.....kalo tidak mmg mati kering nak urus sumer pokok2 tu.

Besok start petik buah betik,labu & timun......lps brapa bulan menunggu akhirnya dtg juga hasilnya.... ;D
Using freedom & democracy to destroy freedom & democracy itself.Thats how the theologian, & fundamentalist mind are so bad,their follower are blinded by the ruling of the barbaric ancient....

Offline karipapas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 155
  • 0=}:;;;::::::::::::>
    • facebook
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #325 on: October 30, 2011, 10:07:01 pm »
korg suma sesungguhnya amat bertuah... sebab... dh ada tanah... mmg rugi yg teramat kalau tkde usaha apa2 kt tanah tu...
tk mcm aku.. tnh tkde.. ssh beb.. kekangan kerja lg.. prnh try trnak kambing tp hold separuh jln..fail msk laci dl.. hehehee.. yg aku bole buat skrg melawat dn menawarkan khidmat buruh percuma jee.. lm lg br boleh bukak fail blk... ada lg bnda lain yg kene aku dulukan
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #326 on: October 31, 2011, 10:05:05 pm »
salam semua.,

mertua saya dah beli alat utk pagar eletrik tu tp x tau cara pemasangan. camne nak generate eletrik guna dawai pagar? sumber eletrik guna dr plug point rumah., tq
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline warque

  • AFD2012
  • *****
  • Posts: 1230
  • NOKIA 3310 user
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #327 on: November 01, 2011, 09:23:12 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam semua.,

mertua saya dah beli alat utk pagar eletrik tu tp x tau cara pemasangan. camne nak generate eletrik guna dawai pagar? sumber eletrik guna dr plug point rumah., tq

takde instruction manual ke anip??? aku raye aji ni baru nak balik tampin nak jenguk tanah.. mesti lalang dah tinggi..
wasap : 011 2385 4070

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #328 on: November 01, 2011, 10:19:11 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
takde instruction manual ke anip??? aku raye aji ni baru nak balik tampin nak jenguk tanah.. mesti lalang dah tinggi..

xde manual lar., mertua beli alat generate tu jer  :(
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nYum

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1745
  • 'sEni di ATas rODa'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #329 on: November 01, 2011, 10:24:52 am »
anip,model apa?aku kena korek balik kitab aku lama
the only one MBX & ACX...

Offline warque

  • AFD2012
  • *****
  • Posts: 1230
  • NOKIA 3310 user
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #330 on: November 01, 2011, 10:25:39 am »
patutnyo ket topi mesin tu ado tampal sticker kocik tunjuk wiring diagram... an ponah tgk bendo mcm tu ket koda hardware kek tampin.. cuba kau poie tanya balik kat koda yang juai mesin tu jang... harap dapek membantu lah yo...
wasap : 011 2385 4070

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #331 on: November 01, 2011, 10:54:52 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
anip,model apa?aku kena korek balik kitab aku lama

alamak x pasti brand apa.,

masalah skang camne nak install mende tu jer.,
dekat alat tu ada 2 point kan.,
skang nie kita perlukan 2 dawai yg berasingan untuk generate atau 1 dawai jer (mula kat point a end up kat point b)
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nYum

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1745
  • 'sEni di ATas rODa'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #332 on: November 01, 2011, 11:01:53 am »
ada gambar??
bcerita tanpa gambar aku tak reti.
the only one MBX & ACX...

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #333 on: November 01, 2011, 11:16:01 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ada gambar??
bcerita tanpa gambar aku tak reti.



ini bukan model sebenar tp lebih kurang lar.,
kan ada 2 point kat situ., merah & hitam.,
macam mana nak sambungkan ke pagar? ???
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nYum

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1745
  • 'sEni di ATas rODa'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #334 on: November 01, 2011, 11:58:15 am »
nip,aku gugel dpt ni



tapi hati2 dgn energizer tu.memang kena perlukan digital voltmeter utk ukur volt.ada 1 benda yg boleh aku share kat sini.masa ak main dgn alat ni saje nak merasa 'denyutan letrik' tu bila kena kat manusia.indirect volt tak ada kesan sgt.cuma tkejut(ternakan cukup trauma kalau kena).tapi bila member2 nak rasa denyutan tersebut,kitorg sambung2 tgn.adalah dlm 4org.salah seorg sentuh dawai pagar hanya dgn daun sahaja.bila sentuh cas mengalir,org yg keempat terpelanting!!dia kata jantungnya meletup!!!hahaa

aku takder asas electrical.tapi kesimpulan aku jgn main2 waktu belajar.hahaha xde kena mgena kan ;D ;D ;D

lupa nak bagitau denyutan tu bersecond.dlm 5second baru volt tu dtg lagi.

the only one MBX & ACX...

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #335 on: November 01, 2011, 12:08:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
nip,aku gugel dpt ni



tapi hati2 dgn energizer tu.memang kena perlukan digital voltmeter utk ukur volt.ada 1 benda yg boleh aku share kat sini.masa ak main dgn alat ni saje nak merasa 'denyutan letrik' tu bila kena kat manusia.indirect volt tak ada kesan sgt.cuma tkejut(ternakan cukup trauma kalau kena).tapi bila member2 nak rasa denyutan tersebut,kitorg sambung2 tgn.adalah dlm 4org.salah seorg sentuh dawai pagar hanya dgn daun sahaja.bila sentuh cas mengalir,org yg keempat terpelanting!!dia kata jantungnya meletup!!!hahaa

aku takder asas electrical.tapi kesimpulan aku jgn main2 waktu belajar.hahaha xde kena mgena kan ;D ;D ;D

lupa nak bagitau denyutan tu bersecond.dlm 5second baru volt tu dtg lagi.




tq nyum., ;D
aku mmg x reti pasal elektrikal & takut bab mende2 nie.,
kalau google memang dapat diagram nie.,
semua pagar elektrik mesti guna ground ek? tp kalau utk monyet x sesuai kan?
apa yg aku  baca sesuai utk binatang berkaki 4 jer.,
 nak tunggu komen iwae lak., dia guna ground x?
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nYum

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1745
  • 'sEni di ATas rODa'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #336 on: November 01, 2011, 12:18:32 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login


tq nyum., ;D
aku mmg x reti pasal elektrikal & takut bab mende2 nie.,
kalau google memang dapat diagram nie.,
semua pagar elektrik mesti guna ground ek? tp kalau utk monyet x sesuai kan?
apa yg aku  baca sesuai utk binatang berkaki 4 jer.,
 nak tunggu komen iwae lak., dia guna ground x?

lebih tepat utk ternakan yg kaki jejak bumi
sebab akan ada pusingan arus

iwae??aku rasa tak guna
tapi dia guna 'pagar' ayat kot
ngeh..ngeh..ngeh.. ;D ;D
the only one MBX & ACX...

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #337 on: November 01, 2011, 12:20:52 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
lebih tepat utk ternakan yg kaki jejak bumi
sebab akan ada pusingan arus

iwae??aku rasa tak guna
tapi dia guna 'pagar' ayat kot
ngeh..ngeh..ngeh.. ;D ;D

hahaha betul lar tu., haiwan yg kaki jejak ke bumi.
dah tengok gambar pagar letrik iwae kat page 1., tp x dpt detail lak.
pagar ayat tu yg aku xde tu hahaha
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #338 on: November 01, 2011, 12:54:14 pm »
output utk pagar tu ade 2 wayar..
satu ground,tanam ke bumi..
satu sentuh kat dawai pagar...
dawai pagar takleh ada kontek dengan bumi hatta pada kayu skali pun...
kalo tiang kayu,kne lalukan dawai kot penebat..aku pkai paip pvc lebih2,saki baki paip poli itam tu je..bukan politeknik rasanya..
hos angin kompresor aku yg dah expired pon aku ade gak selit2...
dan semua dawai pagar mesti bersambung..line 1st ngan 2nd dan 3rd ataupun 4th...
aku wat 3 line je..yg latest 2 ekar aku wat 2 line..dah malas...hahahahahaha
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #339 on: November 01, 2011, 01:32:16 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
output utk pagar tu ade 2 wayar..
satu ground,tanam ke bumi..
satu sentuh kat dawai pagar...
dawai pagar takleh ada kontek dengan bumi hatta pada kayu skali pun...
kalo tiang kayu,kne lalukan dawai kot penebat..aku pkai paip pvc lebih2,saki baki paip poli itam tu je..bukan politeknik rasanya..
hos angin kompresor aku yg dah expired pon aku ade gak selit2...
dan semua dawai pagar mesti bersambung..line 1st ngan 2nd dan 3rd ataupun 4th...
aku wat 3 line je..yg latest 2 ekar aku wat 2 line..dah malas...hahahahahaha


setakat penerangan nie dah paham.,

soalan seterusnya -->
1- kaler hitam dengan merah tu., yg mana satu ground, yg mana satu touch ke pagar dawai?
2- utk tanam ke bumi tu, boleh ke kita tanam sebatang kayu & touch wayar ground tu ke kayu @ kena tanam tiang besi?
3- berapa dalam perlu ditanam tiang utk ground tu?
4- kalau dawai pagar tu x boleh ada kontek dengan bumi @ kayu tiang, macam mana pagar nie efektif utk monyet ek sbb monyet duk atas dawai tu x jejak bumi.,

*iwae- leh pm no fon x., senang nak temuramah kalau ada lagi kemusykilan

itu jer soalan setakat ini :)

terima kasih iwae., jasamu ku kenang ;D
« Last Edit: November 01, 2011, 01:40:17 pm by anip- sama »
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login