Author Topic: Penternakan Kambing dan Pertanian  (Read 39425 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NONAME8555

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 7
    • www.rdsfarm8555.blogspot.com
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #300 on: October 25, 2011, 11:03:41 AM »
Salam All,

Jawapan saya seperti berikut :-

1. berapa modal awal utk ternak kambing? - bergantung pada kemampuan, seeloknya mula kecil2lan dulu +/-RM20k - kandang n kambing
2. berapa modal awal utk tanam sawit? - x tau sbb x tanam lagi
3. berapa lama ternak kambing sebelum boleh jual? - 3 bln lps lahir cerai susu dah boleh jual tp seeloknya 2 thn utk akikah
4. berapa lama tanam sawit sebelum boleh jual? - x tau jugak

Sekian, terima kasih.

Wsalam.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2745
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #301 on: October 25, 2011, 11:33:26 AM »
modal awal sawit aku bleh cerita sket...
kalo nak kena clear tanah,bergantung pada jenis jentera yg digunakan...
serendah 400-1000 per day....
jentera murah amik masa lama..
mahal amik masa skejap je nk clearkan tanah....so tambah tolak darab bahagi mungkin lebih kurang je modal nk clear tanah...

tapi kalo bentuk muka bumi teruk,pkai jentera murah,amik masa yg sangat lama dan akan rugi modal..hehehehe...
IMHO,paling ideal ialah escavator....rm700 sehari 2 tahun lepas...

setel bab clear tanah...
then kita masuk pada penanaman...
nk kne tanda tempat anak pokok dlu...kalo upah orang tak sure...tapi aku wat sdri,FOC...
jarak anak pokok ialah 28-30 kaki...tanda ngan ranting2 kecik,pacakkan..setel tanda,kita gali plak..
gali la agak2 bleh kambus poli bag anak pokok dlm lubang tu dah ckup...
ada org sruh gali dlm sket,letak baja sket dlm tu,pastu kambus sket,baru letak anak pokok...
aku wat ikut suka,ada letak baja,ada tak..hahahaha

okeh,sbelum tu kos anak pokok plak...satu ekar maximum bleh letak 55 anak pokok...kalo gunakan jarak 28 kaki la..kalo pkai 30 kaki nye jarak kurang le sket jumlah anak yg bleh muat...
satu anak pokok usia setahun dlm poli bag ialah rm12..skang aku tgk mudah rm13 dah...
tapi kdg2,kalo permintaan tinggi mcm zaman sawit 800 setan dulu,anak pokok usia 6 bulan pon dah ade org jual..jenis hangat2 taik ayam ni susah,time sawit mahal berebut nk tanam,padahal bukannye terus dapat hasil pon..
tu depends lah,ikut law,umor setahun baru bleh jual..pastikan amik surat beranak skali ngan supplier utk tentukan jenis sawit,asal usulnya dan mutunya...

bila dah tanam,pembajaannya bergantung gak pada kesanggupan...banyak baja,cepat le sket besar...
aku baja 4 kali setahun...ckup le tu kot...
baja pon bnyak jenis...shopping le dlu kat PELADANG kalo nk tau rege...

lain2 kos penyelenggaraan...meracun/memotong rumput rampai semak samun...
tu aje...sampai tahap ni dah relax abes dah...

ni cth calculation utk tanah aku 5 ekar

clear tanah pkai excavator rm700 x 4 hari =2100
anak pokok 55 x 5 x 13 = 3575
baja = susah nk kira sbb aku dah lupa..hahahaha
potong rumput racun semak = susah gak (modal racun+petrol+2t+mata pemotong+mesin rumput+mesin racun)

tu je kot..
any Q?
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline NONAME8555

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 7
    • www.rdsfarm8555.blogspot.com
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #302 on: October 25, 2011, 12:09:50 PM »
Bro iwae,

Memang terbaik penerangan, kalau x paham lg x tau la, paling cantik belanja minum sembang2 pun best hahahaha...........

apa2 hal pun usaha kena diteruskan........the word is 'resistance'........
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline zuel

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 971
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #303 on: October 25, 2011, 01:38:06 PM »
tu dia iwae.. ;D ;D

memang banyak nk kene fikir sebelum nk memulakan aktiviti pertanian ni..tanah kene besar..baru balik modal dan boleh hasilkn income

bro iwae, lanjutan dari projek tu cmne?..hasil buah tu nk jual ke mana? ;D
Wave125 r singapore/thai in the making...

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #304 on: October 25, 2011, 01:51:16 PM »
salam semua.,

macam mana nak mengatasi masalah gangguan monyet? habis benih tebu rosak.,
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Cyprid_Dark

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1217
  • Space Exploration fans AKA DR Apollo'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #305 on: October 25, 2011, 03:14:09 PM »
Sekarang tgh convert ladang bendi jadi ladang cili,timun,kacang botol & labu serta betik....kali ni try buat pelbagai skit.

Yg nak start bela stok haiwan ternakan tu mmg usaha kena lebih skit....susah nak cakap pasal aku pun tak brapa nak ingat sgt budget start tu tapi IMHO kalau nak bela haiwan mcm kambing ni elok lagi bela lembu.

Sbb kambing abit hard to sell tak mcm lembu tapi part susu kambing mmg tu lagi mahal drprd typical lembu punya....(aku jual sebotol kecil mcm botol air plastik coke tu dlm RM8-9 begantung pd demand & time produktiviti.)

Kalau bela lembu budget lebih skit(kot? ) tapi biasanya lembu mmg pasaran selalu mau punya.Abis dah susu ko bleh jual seekor lembu trus kat pasaraya atau peraih utk disembelihkan.

Jaga ladang tumbuhan/buah lagi okay sebenarnya tapi jagaan mesti lebih....modal selalu lagi rendah tapi ilmu penanaman utk trus konsisten tu mmg paling susah laa(nak jaga pokok utk rolling stock setiap bulan)

So apapun pada yg baru nak berladang tu truskan usaha anda.Biasalaa memula tu mmg buntu akal gak tapi lama2 bleh buat sendiri punya(mcm aku laa....sekarang ni buat kerja solo je pasal abg injured )

Jadual menyiram & sukatan pembajaan utk pokok2 buah mcm cili,bendi & sayuran yg common ni mmg kena hati2 skit.terlebih byk baja(hope nak cpt besar laa konon) pokok bleh terbakar dedaunnya(pokok sihat tapi daun terbakar proses fotosistesis jadi lembab,buah tak produktif) so mmg part ni kena sabar je laa....normally 3-4 bulan pokok2 common ni start berbuah,& dgn jagaan yg btul biasanya skan trus berbuah sehingga dkt setahun sblm pokok baru disarankan utk menggantikan pokok lama tu.

Binatang perosak mmg payah skit laa....guna alternatif masing2.Aku punya cara tanam pokok serai keliling so kureng skit tikus2 dtg melepak sekitar kawasan tanaman tu.
Using freedom & democracy to destroy freedom & democracy itself.Thats how the theologian, & fundamentalist mind are so bad,their follower are blinded by the ruling of the barbaric ancient....

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2745
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #306 on: October 25, 2011, 03:33:24 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login

bro iwae, lanjutan dari projek tu cmne?..hasil buah tu nk jual ke mana? ;D

share ape yg tau ape salahnya ;)..xtau jgn buat2 tau sudeh..wakaka

lanjutan?sawit org jual je bang,takde nye nak makan buat cokodok..haha
setan skang 4-5 ratus... ;D
sbulan 2 kali hasil....


You are not allowed to view links. Register or Login
salam semua.,

macam mana nak mengatasi masalah gangguan monyet? habis benih tebu rosak.,

dah try orang2?cara klasik tapi tgh try skang...
sbb pkai pagar letrik,kdg2 bz sampai takde masa pegi tuka bateri..tyme tu la monyet mengganas... ;D

ataupun kalo dah ada pagar,apa kata line paling atas tu letak satu urat pagar letrik....keliling..
panjat kalu,dia kenaaa...hahaha

AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #307 on: October 25, 2011, 03:37:13 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
share ape yg tau ape salahnya ;)..xtau jgn buat2 tau sudeh..wakaka

lanjutan?sawit org jual je bang,takde nye nak makan buat cokodok..haha
setan skang 4-5 ratus... ;D
sbulan 2 kali hasil....


dah try orang2?cara klasik tapi tgh try skang...
sbb pkai pagar letrik,kdg2 bz sampai takde masa pegi tuka bateri..tyme tu la monyet mengganas... ;D

ataupun kalo dah ada pagar,apa kata line paling atas tu letak satu urat pagar letrik....keliling..
panjat kalu,dia kenaaa...hahaha



bukan orang2 jer bro., orang duk tunggu pun berani dia datang. penat gak lar nak halau jer kan., letak patung rimau tu punkejap jer pastu datang balik. skang plan nak buat pagar letrik., ada cara2 buat pagar letrik? 
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline warque

  • AFD2012
  • *****
  • Posts: 1232
  • NOKIA 3310 user
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #308 on: October 25, 2011, 03:39:01 PM »
teringat dolu2 masa lepas SPM.. aku di kerah menebas kebun getah arwah nenek yang baru lepas dilanda banjir... abis pokok getah tua tu senget2... tanah x besar.. dekat2 3 ekar gak la... kat situ la aku belajar cara nak tajamkan mata chainsaw.. mmg best dan thrill la keje tu... lagi pun aku mmg suka keje pakai kederat mcm tu... bila dah siap.. cina datang beli kayu2 getah yang aku dah siap tebang... kaya la kejap masa tu... pastu duit tu aku upah excavator cabut akar2 getah yang dah tua... x sempat lagi aku nak belajar tanam sawit.. aku dapat panggilan masuk UTM... skrg sawit dah menjadik.. dan sepupu aku lak yang take over..

pasal kambing mmg dah jadi cita2 aku dari dolu... tanah ada kat tampin.. kalau nak usahakan.. xde orang lak nak mintak tlg tgkkan.. sbb ipar duai aku semuanye pompuan dan diaorg x minat nak usahakan tanah tu... padahal.. mertua aku dah offer je pada semua anak2 dia.. sape2 nak tanah tu.. kene usahakan.. baru aku bagi tuko nama... zaman sekarang ni.. utang masih ada.. so aku blom berani nak buat benda2 ni secara intensif..

doa2 la murah rezeki ni... insya'allah akan ku jadiken benda ni kenyataan...
wasap : 011 2385 4070

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #309 on: October 25, 2011, 03:41:56 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login

pasal kambing mmg dah jadi cita2 aku dari dolu... tanah ada kat tampin.. kalau nak usahakan.. xde orang lak nak mintak tlg tgkkan.. sbb ipar duai aku semuanye pompuan dan diaorg x minat nak usahakan tanah tu... padahal.. mertua aku dah offer je pada semua anak2 dia.. sape2 nak tanah tu.. kene usahakan.. baru aku bagi tuko nama... zaman sekarang ni.. utang masih ada.. so aku blom berani nak buat benda2 ni secara intensif..

doa2 la murah rezeki ni... insya'allah akan ku jadiken benda ni kenyataan...

wah., bagus tu wak. aku pun usahakan tanah mertua jer. kira mumpang tuah lar., rezeki lepas kahwin :) tanah aku kat rembau., seminggu sekali jer balik utk usahakan.
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline saffara

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 73
  • live for nothing or die for something
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #310 on: October 27, 2011, 09:43:26 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
modal awal sawit aku bleh cerita sket...
kalo nak kena clear tanah,bergantung pada jenis jentera yg digunakan...
serendah 400-1000 per day....
jentera murah amik masa lama..
mahal amik masa skejap je nk clearkan tanah....so tambah tolak darab bahagi mungkin lebih kurang je modal nk clear tanah...

tapi kalo bentuk muka bumi teruk,pkai jentera murah,amik masa yg sangat lama dan akan rugi modal..hehehehe...
IMHO,paling ideal ialah escavator....rm700 sehari 2 tahun lepas...

setel bab clear tanah...
then kita masuk pada penanaman...
nk kne tanda tempat anak pokok dlu...kalo upah orang tak sure...tapi aku wat sdri,FOC...
jarak anak pokok ialah 28-30 kaki...tanda ngan ranting2 kecik,pacakkan..setel tanda,kita gali plak..
gali la agak2 bleh kambus poli bag anak pokok dlm lubang tu dah ckup...
ada org sruh gali dlm sket,letak baja sket dlm tu,pastu kambus sket,baru letak anak pokok...
aku wat ikut suka,ada letak baja,ada tak..hahahaha

okeh,sbelum tu kos anak pokok plak...satu ekar maximum bleh letak 55 anak pokok...kalo gunakan jarak 28 kaki la..kalo pkai 30 kaki nye jarak kurang le sket jumlah anak yg bleh muat...
satu anak pokok usia setahun dlm poli bag ialah rm12..skang aku tgk mudah rm13 dah...
tapi kdg2,kalo permintaan tinggi mcm zaman sawit 800 setan dulu,anak pokok usia 6 bulan pon dah ade org jual..jenis hangat2 taik ayam ni susah,time sawit mahal berebut nk tanam,padahal bukannye terus dapat hasil pon..
tu depends lah,ikut law,umor setahun baru bleh jual..pastikan amik surat beranak skali ngan supplier utk tentukan jenis sawit,asal usulnya dan mutunya...

bila dah tanam,pembajaannya bergantung gak pada kesanggupan...banyak baja,cepat le sket besar...
aku baja 4 kali setahun...ckup le tu kot...
baja pon bnyak jenis...shopping le dlu kat PELADANG kalo nk tau rege...

lain2 kos penyelenggaraan...meracun/memotong rumput rampai semak samun...
tu aje...sampai tahap ni dah relax abes dah...

ni cth calculation utk tanah aku 5 ekar

clear tanah pkai excavator rm700 x 4 hari =2100
anak pokok 55 x 5 x 13 = 3575
baja = susah nk kira sbb aku dah lupa..hahahaha
potong rumput racun semak = susah gak (modal racun+petrol+2t+mata pemotong+mesin rumput+mesin racun)

tu je kot..
any Q?


thanks bro iwae. penerangan anda memberi info yg saya harapkan.. kalau nak tanam sawit kena pegi kursus jgk ke?

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2745
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #311 on: October 27, 2011, 12:30:37 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
thanks bro iwae. penerangan anda memberi info yg saya harapkan.. kalau nak tanam sawit kena pegi kursus jgk ke?

kalo ade badan2 kerajaan buat kursus,join aje jgn segan2..
tapi syarat nk mohon tanah ke ape2 bantuan takde plak tanya ko dah pgi kusus ke tak..

aku pun kursus ngan sedara mara,ngan org kampung je..
kursus plak kat kdai kopi je..hahaha

You are not allowed to view links. Register or Login
bukan orang2 jer bro., orang duk tunggu pun berani dia datang. penat gak lar nak halau jer kan., letak patung rimau tu punkejap jer pastu datang balik. skang plan nak buat pagar letrik., ada cara2 buat pagar letrik? 

cara?senang gile nk pasang...
tak blajar bidang elektrikal pon boleh pasang..
beli je unit yg generate karen tuh kat hardware ke mane2...
pastu beli skali dawai pagar..ade info situ..
mcm yg aku beli rm 300 segulung dawai pagar tuh...boleh lilit 2 ekar tanah...
unit aku beli yg pertengahan (utk lembu dan *sensored*) rm 900 tak silap..ke brape ntah..post2 lama aku ade mention tyme masih segar dlm ingatan..cek le kt blkg...
yg paling tggi utk gajah...
tapi yg ni kalo kne ko 2-3 kali pon dah mcm nk lumpuh..hahaha

AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #312 on: October 27, 2011, 12:39:48 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalo ade badan2 kerajaan buat kursus,join aje jgn segan2..
tapi syarat nk mohon tanah ke ape2 bantuan takde plak tanya ko dah pgi kusus ke tak..

aku pun kursus ngan sedara mara,ngan org kampung je..
kursus plak kat kdai kopi je..hahaha

cara?senang gile nk pasang...
tak blajar bidang elektrikal pon boleh pasang..
beli je unit yg generate karen tuh kat hardware ke mane2...
pastu beli skali dawai pagar..ade info situ..
mcm yg aku beli rm 300 segulung dawai pagar tuh...boleh lilit 2 ekar tanah...
unit aku beli yg pertengahan (utk lembu dan *sensored*) rm 900 tak silap..ke brape ntah..post2 lama aku ade mention tyme masih segar dlm ingatan..cek le kt blkg...
yg paling tggi utk gajah...
tapi yg ni kalo kne ko 2-3 kali pon dah mcm nk lumpuh..hahaha



nnt sy try carik balik., ada dawai khas atau dawai pagar kawat biasa tu?
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2745
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #313 on: October 27, 2011, 12:46:32 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
nnt sy try carik balik., ada dawai khas atau dawai pagar kawat biasa tu?

khas punya la rm300 tuh...
yg tu senang..pkai ikat2 je..
ada dawai stainless steel dianyam dalam benang nylon/polyester..kuat gak la...
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline musbiaggi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2456
  • BIKES THAT RARELY GET EXERCISE MAY BE PROBLEMATIC
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #314 on: October 27, 2011, 01:01:26 PM »
aku sebenaqnya dalam dilema gak nih...aku dgn pak mentua ada ladang sawit dalam 15 ekar,,baru start kuar hasil,..baja pon tak berapa cukup..tenaga buruh pon tak berapa ado..  kontrak kerja aku ada dalam 2 tahun lagi..nak sambung ke tak nak.. nak sambung ke tak nak..nak berenti pon risau gak..tak berenti kesian gak kat pak mentua..mana nak jaga kedai-kedai lagi gerai makan lagi.. uihb payah payah
Dont walk infront of me, I may not follow... Dont walk behind me, I may not lead.. Just walk beside me and be my friend...

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2745
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #315 on: October 27, 2011, 01:06:07 PM »
15 ekar..kayoooo...
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #316 on: October 27, 2011, 02:06:35 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku sebenaqnya dalam dilema gak nih...aku dgn pak mentua ada ladang sawit dalam 15 ekar,,baru start kuar hasil,..baja pon tak berapa cukup..tenaga buruh pon tak berapa ado..  kontrak kerja aku ada dalam 2 tahun lagi..nak sambung ke tak nak.. nak sambung ke tak nak..nak berenti pon risau gak..tak berenti kesian gak kat pak mentua..mana nak jaga kedai-kedai lagi gerai makan lagi.. uihb payah payah

huhuhu terbaik lar., dah start kuar hasil bermakna dah start dpt income. :) move forward abg mus :)
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline zuel

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 971
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #317 on: October 27, 2011, 02:14:53 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
15 ekar..kayoooo...

peh besar gilak ladang..dah mcm estet...hehe

iwae, klo 2 ekar ade untung tak utk tanam sawit?..mane untung dengan tanam getah?
Wave125 r singapore/thai in the making...

Offline musbiaggi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2456
  • BIKES THAT RARELY GET EXERCISE MAY BE PROBLEMATIC
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #318 on: October 27, 2011, 02:25:45 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
huhuhu terbaik lar., dah start kuar hasil bermakna dah start dpt income. :) move forward abg mus :)

mmg dah start kuar hasil..tapi bukan full capacity la..  beli baja pon sampai reput guni..main  campak ikut dan ja..belum lagi kekemasan kebun..pon tebas mana sempat.... bab hasil pulak kekadang sampai buah luruh..tikus jgn cerita la..sedih tenguk buah kena gerit...dlm kepala mmg nafsu besar..nak tanam itu ini..nak bela mcm macam..dari kambing sampai ke unta.. ;D..

ape ape pon kena menuntut dulu dgn iwae dan kekawan....   nak tukar tune dari pesawah kepada pesawit bukan mudah woo
Dont walk infront of me, I may not follow... Dont walk behind me, I may not lead.. Just walk beside me and be my friend...

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #319 on: October 27, 2011, 02:32:48 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
mmg dah start kuar hasil..tapi bukan full capacity la..  beli baja pon sampai reput guni..main  campak ikut dan ja..belum lagi kekemasan kebun..pon tebas mana sempat.... bab hasil pulak kekadang sampai buah luruh..tikus jgn cerita la..sedih tenguk buah kena gerit...dlm kepala mmg nafsu besar..nak tanam itu ini..nak bela mcm macam..dari kambing sampai ke unta.. ;D..

ape ape pon kena menuntut dulu dgn iwae dan kekawan....   nak tukar tune dari pesawah kepada pesawit bukan mudah woo

Pelan2 abg mus., :) sy dgn kawan2 ada bercadang nak pajak dalam 3 ekar tp lum ada plan nak tanam apa., mungkin cili @ serai kot. Dgn mertua dah buat tebu dgn ayam kampung



Pela
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login