Author Topic: Penternakan Kambing dan Pertanian  (Read 36316 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline karipapas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 155
  • 0=}:;;;::::::::::::>
    • facebook
Penternakan Kambing dan Pertanian
« on: December 14, 2008, 01:20:22 am »
heh heh...
ni kerjaya yg agak dipandang rendah...
tapi tidak bagi aku... inilah cita2 perniagaan aku...

tp susah beb... pejam celik pejam celik dh setahun lebih aku cuba usahakan... tp lum lagi berjaya nk mulakan penternakan...
bnyk dugaan ngan halangan beb... bermula ngan planning... nk carik korum rakan kongsi... execute... tk jd... planning... execute... tk jadi... plan b... dan macam-macam lagi...

meh kongsi pengalaman korg menternak kambing  ;D
« Last Edit: December 14, 2008, 08:27:25 pm by karipapas »


You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

Offline mie_besi

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
  • ajak..die..b'sama kite
Re: Penternak Kambing
« Reply #1 on: December 14, 2008, 01:27:33 am »
ko ade g kursus penternak kambing kee bro..... ? :o

Offline BFW4200

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1201
  • You don't know me.. but I'll let you be the judge!
Re: Penternak Kambing
« Reply #2 on: December 14, 2008, 07:58:09 am »
aku pun minat gak ngan projek kambin nie...
tp x dak tanah lak nak usahakan... huhu...
Do U Suzy? BACK TO BASICS...

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternak Kambing
« Reply #3 on: December 14, 2008, 08:30:21 am »
aku pon minat..tp skang focus sawet dlu..
biodiesel beb,rege djangke naik..keke

ternak binatang ni,mentenen kne daily..

cam pokok,daily mentenen utk 1st ngan 2nd year..
tgk kut2 pagar dah bocoq ka ape ke...

so ape2 pon di bidang pertanian mmg menjanjikan bisnes yg best..
kalo skala besar lagi laaa lumayan..
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline karipapas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 155
  • 0=}:;;;::::::::::::>
    • facebook
Re: Penternak Kambing
« Reply #4 on: December 14, 2008, 08:24:33 pm »
kursus tk penah pegi lagi...
tp jadi buruh tanpa gaji kt kandang kambing selalu gak ler...

bnyk surf blog org jee...
tkde masa lg nk pi kursus... lagipun aku ni zero... carik xperience dl... baru gi kursus...
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

Offline karipapas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 155
  • 0=}:;;;::::::::::::>
    • facebook
Re: Penternak Kambing
« Reply #5 on: December 14, 2008, 08:26:14 pm »
sawit pn A...

ikut pengalaman aku... tkleh start terus ngan pojek kambing...
tp kalo dlm poket ada juta2 lain lerr... hehee...
kena ada side pojek... nk cover running cost...
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

Offline karipapas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 155
  • 0=}:;;;::::::::::::>
    • facebook
Re: Penternak Kambing
« Reply #6 on: December 14, 2008, 08:36:05 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku pun minat gak ngan projek kambin nie...
tp x dak tanah lak nak usahakan... huhu...

tanah sendiri kalo takde leceh bro... kalo sewa ni tk syok... sbb membabitkan infra kekal...

aku beli tanah sekeping 3 ekar jee... berbukit sikit kiri kanan pastu anak sungai mata air kt tgh2... kt blh dpn lak ada anak sungai... keliling ladang sawit pastu ada grid line TNB dlm 2 300 meter dr tanah tue...
mmg A utk penternakan... kawasan nk tanam napier cukup luas bwh gridline...

tp masalahnya agak jauh ke dalam... punca air ngan elektrik jauh... kalo apply elektrik tu abis krg2 15k gak lee... kalo guna genset enjin lori lak leh cecah 1.2k sebulan utk diesel...

pastu area tu bnyk gajah... keliling kene pagar... tu pn tk cukup... kn wat parit keliling...

pening doo... kitorg terpaksa carik tmpt lain... sewa tnh lain buat pojek serai... tanah tu pulak sewakan kt org lain.. hasil serai tu nnt kitorg guna utk beli tanah baru...
tapii... patutnya pojek serai dh leh jalan sebulan lepas... musim tengkujuh pulak... terpaksa postpone bln mac dpn...

skrg dpt pelluang pojek ikan dlm sangkar...

terpaksa pusing jalan jauh woo nk ternak kambing punya pasal... hehehee...
bkn start bnyak punn... 30 ekor jee.  :D
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #7 on: December 14, 2008, 08:54:04 pm »
aku sajes ko pkai pagar letrik..
senang giler beb..nanti aku kasi gambar..nak pasang pon senang,leh wat sdri..
aku ingt nak stick ngan yg ni dah..kayu dah mahal..

main unit yg jana pulse utk letrik tu aku amik yg pertengahan,paling kuat utk gajah la..
yg pertenghan dah RM900..

pastu dwai utk pagar RM140 utk cover 2 ekar lebih satu line..
kalo pagar ko wat 3 line,kne ade 4 gulung la utk 2 ekar...

tiang tak perlu banyak..
aku wat 3 ekar 2 ari je..

tanam tiang yg lame..kalo ade bantuan jentera mmg best la,tp aku wat tyme sengkek..sume wat sdri..
upah clear tanah je la..kalo tanah dah clear mmg best..
rate sewa kat tempat aku :
pkai escavator RM700 sehari..
bulldozer tayar rantai tu 1k sehari...
pkai backhoe murah je rm300 sehari tp mkn mase lame,in the end ttp same gak..

finishing paling best pkai bulldozer tu r..
sbb tanah mmg flat abes...
clean and clear..

ayah aku pkai escavator tu psl mmbe die yg buatkan..

AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline karipapas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 155
  • 0=}:;;;::::::::::::>
    • facebook
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #8 on: December 14, 2008, 09:42:17 pm »
mmg plan camtu aa...
tp nk teroka tanah pn dh pening...
mmg sama cam kos ko bg tue...

buat sementara ni pakai chainsaw jee... ecko 20inci dpt rm1700 aritu...
sblm tu 100% parang... hehehe  :D

tinggal lg dlm 1 ekar lebih jee... tp yg dh lapang tu tinggal tunggul laa...
kalo ikut buang karan gak pakai chainsaw nie...
sewa backhoe pn ssh... mkn masa... last2 harga sama cam tayar rantai tue...
pakai tayar rantai tu paling ok... kejap jee...

tiang pagar karan ni aku ada tgk org pakai besi waja tu jee... yg saiz lbh kurang jari telunjuk...
pacak pastu letak tiub getah yg saiz agak2 ngam ngan batang tu utk insulate bhg yg kita lilit kabel...
kalo sawit dh besar satu line jee cukup...
tp kalo kecik lg leceh lee... sbb *sensored* ngan gajah kaco... kn wat 2 3 line...
paling efektif wat parit keliling skali...

gajah ni cerdik jugak... org dh pasang pagar karan... dia amik btg pokok tindih...
dia masuk dlm makan abis suma... dia kuar balik btg pokok tu dia tk biar... alih tmpat lain...  :D
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #9 on: December 15, 2008, 12:04:41 am »
pulak dah..cerdik gak gajah tempat ko..

echo ler..bukan ecko..
made in japan tu kan?

echo spepat agak susah,same cam husqvarna..
stihl spepat mudah tp mahal nak mampos..

paling bset stakat ni tanaka...
spepat mudah dan murah..tp xde r murah sgt..

penah consult sape2 tak?
kne tanye org pengalaman gak nih..
kalo tak susah gak nak buat..

camne ko plan?
nak bahagikan area2 gak ke?
ke nak wat kandang tradisional punye?
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline nYum

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1745
  • 'sEni di ATas rODa'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #10 on: December 15, 2008, 12:34:31 am »
bagus thread nie
thumbs up kat tuan tanah n iwae :)

ceruk mana skalipun duduk asal usul jgn lupa
serupa bidalan..
'dimana bumi dipijak disitu langit di junjung'

ada gak study sket2 dulu
tp lbih kpd kmbing not how 2 start projek ;)
so akan ku salu jenguk thread utk consultankn anda ;D



the only one MBX & ACX...

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #11 on: December 15, 2008, 06:07:56 pm »
dah agak dah,nYum mesti berkunjung..baru nak seru..

sedikit gambiran la..
di samping meracun tuan tanah..
(rumput rmpai tak racun g neh)

ni alat kasi karen tuh..


aku amik peti tu kat tempat scrap dengan rege RM35...

pastu pagar2 yg da siap...running in selame seminggu..(dah 3 ari pon)..utkbesekan khinzir2 dan lembu2 dengan persekitaran ..keke
minggu depan nak tanam sawet..lubang tgh gali,care manual pakai cangkul..




ni cabaran nak smpai kat tanah tu..
sket je pon..tp lori takut nak masuk..
jimi ku dengan selamber..engage 4H,jalan...




AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline akmal21987

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1327
    • http://manusiasenyap.blogspot.com
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #12 on: December 15, 2008, 06:16:41 pm »
bro iwae...battery utk pagar tu tahan berapa lama?
da lama aku bercita2 nk bela kambing ni..sunnah nabi ni..  ;D
tp mengaji tak abis lagi...smbil2 tu baru buat plan n lokasi..
berbaloi gak kalau dok area klapa sawit..sesak2 leh cantas daun sawit org kasi kambing makan  ;D
ape lg erk perlu ada utk bela kambing, perairan utk salirkan air cuci kandang n air minum kambing tu cmne lak..
kos ubat utk elak penyakit denggi dan sbgainya  ;D trangkn la skit..leh sy take note..
sbb baru ni ada bgtau jiran ttg hasrat sy ni..skali die bgtau sdara dia dikampung rugi berpuluh2 ekor kambing dek kna penyakit  :o takot  :o
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #13 on: December 15, 2008, 06:41:29 pm »
kne penyakit ni sah pkai care tradisional..
psl kos,nanti aku update balik..tp aku rase nYum lebih arif..tunggu die masuk..

bateri skali cas,tahan 5 hari utk NS60..tapi aku pkai NS70Z..
paling mahal dalam kelas NS70 yg pkai air..tokey tu kate plet die tebal2..so aku expect dalam seminggu leh tahan..
dalam ari ke-6 gitu,aku masukkan kat jip aku utk cas..sementare tu,pagar aku pkai bateri jip..
perjalanan dr umah ke tempat sawet lebey kurang 20 minit dengan kelajuan 80km/h on road..offroad depends la (kalo nak rally,laju sket..keke)..cas yg mmg mencukupi dr alternator 90A (sumbat alternator lain,asal nye 70A,plan pasni nak sumbat 110A,merc punye)...
smpai umah,pastu dtg balik esok mmg bateri dah penuh..pastu tukar balik bateri masuk kotak besi..setel msalah bateri..kite pegi bab sterusnye.

menurut kursus yg aku sertai dlu (kalo salah betulkan)
kite harus bahagikan tempat makan kambeng (padang ragut) tu pade 7 bahagian psl life cycle makhluk yg dtgkan penyakit kat kambeng..
kite kategorikan tempat ikut abjad ye..mule2 kite lepas kambing kat pdg ragut A,kambing akan mkn ngan berak kat sni jugak..
pastu esok kat pdg ragut B,then seterusnye ikut turutan yg betul..

pade kari ke-3 iaitu mase kambing kite brade di petak C,kuman,ulat2 dan segale makhluk penyakit akan membiak kat najis kambing,kambing selera die dasyat,die tak kesah sgt bau2 an najis die...so kalo lepas balik kat A,mmg chances kambing nak termkn segale penyakit tu tinggi..so itu psl la kite buat smpai 7 petak...sbb pade mase kite smpai kat petak ke-7,segale makhluk jahan4m tadi dah mati sbb life cycle die kejap je..so petak A dah kembali bersih dan selamat..

then pasal kembung (ni penyakit glamor kambing local)...kite leh setelkan dgn kasi minum minyak masak...
pastu lari la jauh2 pasal kambing tu akan kentut..
dlu sbelum discover bnde nih,org pancitkan perut kambing tau..mmg kluar angin..

puncanye,dlm diet harian kambing,kandungan nitrogen dlm diet die lebih 70%..selalunye didapati dr pokok kategori kekacang..
tapi msalah ini telah pon disetelkan dengan kehadiran rumput2 terkawal spt napier dsbnye..
kalo nak wat feedlot cam lembu,ko kne kasi mkn kat kandang tiap2 ari la..kalo nak lepas ke pdg ragut,pkai care tadi..

nYum,
betulkan kalo salah..


AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline janggot8159

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 613
  • lalala~~
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #14 on: December 15, 2008, 07:16:54 pm »
pergh..gempak2..ni baru betul2 info berilmiah...
tahniah la geng..aku yg bace ni pon da tau sikit sebanyak pasal kambing neh..
aku igtkn iwae neh reti spam je..hehe.. ;D ;D
track mcm bleh layan cubcross je tuh..

da masuk kat thread kambing ni kan..kalu pasal penyakit kaki tgn mulut tu lak cane iwae..cite sket ek...kambing pon kene jgk kan penyakit neh... ??? ???

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #15 on: December 15, 2008, 07:25:21 pm »
yg tu tatau..tp mak sedare aku taruk iodin yg concentrated tggi...kaler da itam..sbb pekat..
kat lembu la..same je kaedah nye ngan kambing,binatang kaki 4 dan bertanduk..kire same la ....
mintak je iodin tu kat jabatan perkhidmatan haiwan..
lagipon,kalo g mintak tu kan,diorang rekod,smpai satu tahap,diorang akan turun padang sendri buat operasi banteras penyakit kuku mulut,diorg kasi suntikan..mase tu,mmg kne sediakan satu port kat kandang supaye lembu takleh gerak sgt....mase pg mintak ubat,diorg akan tanye,brape ekor yg kne?ade tak kes lain kat area anda?apekah rawatan yg telah diberi?dll

aku penah teman mak sedare aku g amik ubat..

track tu kalo ade motokros sebijik,mmg layan abes..
tp nak wat angkut racun,mesin rumput dll mmg masalah..
enjin KRZ yg aku amik asalnye nak wat projek tu le,tgk2 kulit enjin tgh kat gear dah pecah..teros barai ,jual




AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline janggot8159

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 613
  • lalala~~
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #16 on: December 15, 2008, 07:34:34 pm »
kalu pasal sakit kembong da tau kan puncenye..
kalu kaki mulut sume neh punce nye same jgk ke?
care nak avoid ade tak??

Offline iwae405

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2742
  • Mechy Enthusiast
    • 0139satu42515..and 0179zero86121
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #17 on: December 15, 2008, 07:36:29 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalu pasal sakit kembong da tau kan puncenye..
kalu kaki mulut sume neh punce nye same jgk ke?
care nak avoid ade tak??

aku rase tggu nYum r better..
tp aku rase bakteria ler..
care nk avoid,pkai feedlot je la..terkawal..
slalu basuh kandang,setel msalah..

sbenanye aku tak penah ternak lagi mane2 binatang..
ni tanah yg aku usahakan skang,dah siap tanam rumput utk wat lembu tapi ketua projek lari psl ayam die banyak rugi..
last2 dapat kat bapak aku,then buat sawet..
tuan asal balik kat ayam die...die tu pon siap pegi indonesia sdri cari pkerja..

yg aku tau tu dr sembang2 kedai kopi ngan penternak dan melalui kursus..
pas penat bkerja,kluar jap kat kedai kopi kampung utk bersosial dan menjana ekonomi penduduk setempat...
mlalui care ni,kite dpt update penting cthnye psl org nak jual tanah ke,lubang dpt baje,lubang dpt makanan binatang,jentera2 terdekat (escavator,backhoe dsb)..

@akmal,aku lupe pasal perairan..

aku dah jumpe byk syle org wat kandang...
ade wat parit kat tgh,and die nye lantai kandang kiri kanan trun ke tgh..
ade org wat tgh tinggi,tepi rendah..kne wat 2 parit la...
tu utk lembu tau..kambing org tak buat parit..sbb die nye najis ketul2,org siap jual najis die satu kampit 1-2 rengget...ayam pon same gak..taik die org beli..

lembu je perlu parit sbb najis die basah..
pastu lepas cam tu je kat tanah...aku tak penah lagi tgk org wat sistem kumbahan kat kandang diorang..
« Last Edit: December 15, 2008, 08:04:32 pm by iwae405 »
AWD motorcycle
You are not allowed to view links. Register or Login!
hotfile & megaupload je..no TS or CAM accepted

Offline akmal21987

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1327
    • http://manusiasenyap.blogspot.com
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #18 on: December 16, 2008, 12:24:09 am »
tq2 iwae...sangat berharga info anda..nnt kalau aku jadi bela kambing aku kasi kat ko spasang..  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nYum

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1745
  • 'sEni di ATas rODa'
Re: Penternakan Kambing dan Pertanian
« Reply #19 on: December 16, 2008, 12:51:17 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kite harus bahagikan tempat makan kambeng (padang ragut) tu pade 7 bahagian psl life cycle makhluk yg dtgkan penyakit kat kambeng..
ok camni
life cycle cacing camni
tbhagi larva 1(L1),L2,L3(telur) dan L4(cacing)
so L1,L2,L4 citer dlm perut
pmslhannya camne nk mengelakkan L3(yg bpunca dr najis@tinja)
najis yg dikeluarkn mgandungi telur2 cacing yg akan ikut&lekat pda embun dihujung2 rumput
so kmbing akan mragut rumput berserta embun yg mgndungi L3

cara mngatasi
1-sistem ragutan bgilir
2-elak ragutan diawal pagi
selebihnya klik bwh ini
You are not allowed to view links. Register or Login

-penyakit
You are not allowed to view links. Register or Login
klik n pilih.baca n fahamkn.xfham kita discuss kat sini ;)

You are not allowed to view links. Register or Login
-nama sbenar donny yawah
-mrupakan lecturer aku yg bgelar doktor
-sgt sempoi,hensem,muda belia n gaya pympaian ilmu yg ckup berkesan
-korg bleh refer web dia slebihnya yg kurg bleh tnya dia or kita sama2 discuss kt mbc ;)

@iwae,respek your info!! 8)

the only one MBX & ACX...