Author Topic: kerjaya pelukis pelan  (Read 29178 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline akira ogawa

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
kerjaya pelukis pelan
« on: November 28, 2008, 12:36:20 am »
salam... :D

   haloo..kawan2 aku nak mintak tolong pada sape2 yang bekerja di firma arkitek atau memana company la sbb aku nak cari pengalaman bekerja sebagai pelukis pelan,aku ni tak la pandai sangat tentang auto cad tapi boleh la cikit2, nak mencuba nasib..auto cad skrg dah ramai org guna kan so aku nak ambik peluang ni tuk kerjaya aku..harap kawan2 dapt la membantu aku ye..

  sape2 yg ada kabel blh la e-mail kat aku. :D :D :D
  (You are not allowed to view links. Register or Login)



Offline atoy

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 840
  • 99 better than 46
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #1 on: November 28, 2008, 01:13:16 am »
ko jangan cari keje pelukis plan ko cari dulu keje draughtman...

Offline neoene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 212
  • RR + SP = RS.. HEHEH..
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #2 on: November 28, 2008, 01:17:05 am »
tau otoked blom cukup wat jd pelukis plan bro.. kne tau bace plan, wat detail construction, specifications, generate sections.. bla.. bla.. bla.. yg plg penting bekerja secara "urgent" hari2.. (xde keje draughtsmen yg x urgent spjg yg aku tau) sape nk based kt jb, pm aku. KL-based xdapek nk nolong weh..
paling letih kalo xpaham cmne nk wat section.. fuhhh.. mmg kronik
« Last Edit: November 28, 2008, 01:24:55 am by neoene »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Deras

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 379
  • yeop...kejor..yeop
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #3 on: November 28, 2008, 10:14:03 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
tau otoked blom cukup wat jd pelukis plan bro.. kne tau bace plan, wat detail construction, specifications, generate sections.. bla.. bla.. bla.. yg plg penting bekerja secara "urgent" hari2.. (xde keje draughtsmen yg x urgent spjg yg aku tau) sape nk based kt jb, pm aku. KL-based xdapek nk nolong weh..
paling letih kalo xpaham cmne nk wat section.. fuhhh.. mmg kronik

yup aper yg dia cakap ni betol,aku dah lama kerja benda ni sampai naik fedup je..
banyak yg ko kena belajar dan cepat tangkap...mula2 menceburi dulu rasa cam
best jer kerja opis..tapi bila start kerja tak cukup tanah kena kejar,hilang segala
kepoyolan kerja opis...baik ko mintak kerja Clark of work atau site supervisor kurang
skit keboringan setempat.
kena plak kalau ko kerja M&E cam aku....
Elektrik,Aircond sistem,fire fighting,gas piping sistem,sanitary sistem dan cold water
sistem ko kena tahu serentak!!...
ko bukan setakat lukis dan tahu skill drawing,
tapi kena tau technicalnya sekali.
cuma aku lega skit sebab tak kerja contractor,
kerja colsultant rilek skit tak terkejar sangat,
cuma keluar drawing tander je...hihihi...

Offline the_killers46

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 231
  • AFX7443 WRC6695
    • http://motogp.tiscali.com/en/motogp/index.htm
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #4 on: December 02, 2008, 01:33:42 pm »
same la bro..aku pun buat dwg m&e...mule aku buat mechanical dwg je...pastu kene kerah plak buat dwg elec....takpe2...boleh gain experience...la ni aku kene buat structure sikit...waiiyaa
-TOUCHING YOUR HEART-

Offline maser

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #5 on: December 11, 2008, 06:29:25 pm »
keja ni mmg bagus. aku skrg keja cikgu. part time ari2 aku lukis pelan rumah yg nk but renovation sajer. CAD aku belejer sdri jer. 1 pelan boleh dapt $300-$500. kalu rumah teres 2 tingkat x2 ler duit tur... kalu banglo, sndri mau ingat la kan;D ;D ;D

Offline tweety

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #6 on: December 11, 2008, 07:03:15 pm »
ape2 hal pun kerja pelukis pelan nih
memang susah sikit
asyik kerja last minit jee
mana tak nye
last minit disicion
so good luck
nasib kerja ngan consultant

kat mana2 ada kerja COW
saya nak balik semenanjung nih
rindu ngan motor/bini ;D ;D ;D

Offline akmal21987

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1327
    • http://manusiasenyap.blogspot.com
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #7 on: December 17, 2008, 04:18:30 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
keja ni mmg bagus. aku skrg keja cikgu. part time ari2 aku lukis pelan rumah yg nk but renovation sajer. CAD aku belejer sdri jer. 1 pelan boleh dapt $300-$500. kalu rumah teres 2 tingkat x2 ler duit tur... kalu banglo, sndri mau ingat la kan;D ;D ;D
pelan bangunan kat rumah aku berlambak aje ada..sapa nk  ;D
sapa tukang lukis aku tak tau..slalu ja abah aku bawak balik..kalau tau harga cmni aku tiru pn takp ;D ..
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tweety

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #8 on: December 17, 2008, 05:34:03 pm »
pelukis pelan memang kerja mudah
bukan designer

Offline neoene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 212
  • RR + SP = RS.. HEHEH..
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #9 on: December 17, 2008, 08:13:45 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
pelan bangunan kat rumah aku berlambak aje ada..sapa nk  ;D
sapa tukang lukis aku tak tau..slalu ja abah aku bawak balik..kalau tau harga cmni aku tiru pn takp ;D ..
bro.. pelan rumah bukan org suke2 nk lukis balik.. tapi terpaksa.. sebab umah ko dengan umah jiran depan ko bukan leh submit kt bandaraya gune drawing yg same.. kalu bleh potostet trus submit, sure sume yg reply kt thread ni org2 kaye.. haha..

You are not allowed to view links. Register or Login
pelukis pelan memang kerja mudah
bukan designer


jadi designer laaagiii mudah .. tapi bukan arkitek  8)
« Last Edit: December 17, 2008, 08:17:23 pm by neoene »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tweety

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #10 on: December 17, 2008, 08:49:02 pm »
ya setuju
designer dan arkitek berbeza kerjaya nye
pelukis pelan hanya ikut je
betul ke neoene ???

Offline neoene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 212
  • RR + SP = RS.. HEHEH..
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #11 on: December 17, 2008, 09:46:32 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ya setuju
designer dan arkitek berbeza kerjaya nye
pelukis pelan hanya ikut je
betul ke neoene ???
tang ni mmg x tepat.. marah pelukis pelan otai yg bace statement ni nanti. tgk jgk kalo dia da 4-5 tahun keje, bleh jadi lagi bagus dari akitek yg 1-2 tahun keje.. siap bleh advice design lagi.. kalo sume bende akitek nk setelkan, masakk arr.. mane cukup masa. tu psl asst dia aka pelukis td kene tau sume detail2 yg extreme..
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tweety

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #12 on: December 18, 2008, 08:55:28 pm »
kalau dah mahir kan
x yah jadi pelukis pelan
jadi technical assistant (TA)
 
dan kalau melukis tu jangan pelan-pelan
susah kami kat site nih ;D ;D

Offline -Leed-

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 24
  • LighT oF tHe darKnesS
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #13 on: December 18, 2008, 09:16:11 pm »
mech drawing siapa yg biase bt?
software catia ngan solid work penah gna tak?
MY NAME IS LEED ;)

Offline Azroy

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 509
  • Chop your bikes,stock bikes suck!
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #14 on: January 10, 2009, 11:57:50 am »
kalau dah pernah jd draughtsman,power CAD(PC) & VECTORWORKS(MAC).
pastu pernah keje kat site..tau macam mana construction implementation.

nanti jadilah Technical designer,ni detailing construction power dari Architect
or designer.Sebab dia tau mcm mana nak buat drawing supaya boleh construct
kat site.cam mana nak related ngan engr's drwg & architect & surveyor & construction.

Offline tweety

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #15 on: January 10, 2009, 12:07:56 pm »
cakap kamu betul azroy
tapi sapa nak employ yang dah otai nih
melawan cakap projek akitek
dah pulak tuh demand gaji
baik ambik orang baru
bayar gaji rendah
dan "yes men" je
Tak ke gitu
saya dah masak dah..otai lagi dalam nih bidang
malas nak belajar cad kerana tak de paedah untuk saya
pasal RA kat sini power dgn CAD pun selalu buat silap

Offline Azroy

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 509
  • Chop your bikes,stock bikes suck!
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #16 on: January 11, 2009, 11:02:50 pm »
betul tu,
tapi kalau company besar, dia nampak prospek orang macam
ni akan menguntungkan dia sebab?

less mistake,less cost,less time..

etc:OT,printing,elaun makan,kos ofiice lampu,aircond..
org mcm ni juga akan represent macam mana quality
office tu dalam reproducing drawing,means less problem
on construction...
takdalah consultant lain cakap"apa design je bagus,constuction mcm bangang"

Tp..tak ramai org macam ni..

Offline tweety

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 153
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #17 on: January 12, 2009, 06:45:52 pm »
Azroy
memang tak ramai yang macam kamu cakap tuh
tapi bila principal interview atau ada orang rekeman kan
mereka kata mahal lah..overhead tuh
jadi mereka sanggup ambik yang banyak kurang experience
company besar memang tau prospek orang cam nih
tapi .....mereka lebih suka dapat projek lain
dari menghentam kontraktor..
dah larilah tajuk nih......boleh bincang kat tempat lain ???
 ;D ;D ;Danyway you have the point

Offline zulhirosue

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 769
  • yamaha or yamahai, i beli pkai duit i.. bkn duit u
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #18 on: January 24, 2009, 07:47:12 am »
assalamua'alaikum drafter2 semua
ade firm nak pakai droughtsman tak...
aku tgh sangkut ni toooooooolllloooooooooooooonnggg la jasa baik korang semua

Offline blade99

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 859
Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #19 on: February 27, 2009, 04:21:55 pm »
Aku skang buat kije architecture drafting dan submission ke Local Authority mcm MPSJ,MBSA, DBKL dll.

Kalau ada basic By Law dan working experience kije kat Majlis Tempatan sangat membantu kalau nak buat drafting. Tapi kalau nak buat detail construction pening gak ler.

blade99
Jom tour.....

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: kerjaya pelukis pelan
« Reply #19 on: February 27, 2009, 04:21:55 pm »