Author Topic: Kawasaki ER6F  (Read 72560 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dance_evolution

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 7
  • ~KAWASAKI ER6F~
    • http://er6-underground.ning.com
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #360 on: January 18, 2010, 12:19:56 pm »
Kawasaki perkenal ER-6F pemasangan tempatan

Oleh Kamarulzaidi Kamis
You are not allowed to view links. Register or Login

KAWASAKI Motors (Malaysia) dijangka memperkenalkan model ER-6F pemasangan tempatan (CKD) menjelang akhir bulan ini, selepas meraih kejayaan menerusi pelancaran model CKD ER-6N pada Jun 2008.

Sumber industri berkata, motosikal berkuasa 650cc itu dijangka dijual pada harga antara RM33,000 hingga RM35,000 seunit, 20 peratus lebih rendah daripada harga model diimport sepenuh (CBU) iaitu RM41,900 hingga RM45,000 seunit.

?Model premium ER-6F adalah kesinambungan daripada model ER-6N. Bezanya adalah ER-6N adalah dalam kategori ?naked?, manakala ER-6F adalah dalam kategori ?sport? yang dilengkapi ?fairing? penuh.
 
?Ia dijangka dilancarkan ke pasaran dalam tempoh dua hingga tiga minggu akan datang pada harga kira-kira RM1,000 lebih tinggi berbanding ER-6N.

?Sebilangan pengedar motosikal di negara ini sudah membuka tempahan model itu kepada pelanggan,? katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sumber itu menambah, pelancaran model berkenaan dipercepatkan susulan sambutan memberangsangkan yang diterima syarikat itu terhadap motosikal berkuasa tinggi selepas pengenalan ER-6N pada Jun 2008.

Model berkenaan dijual pada harga promosi sekitar RM28,000 pada 2008 manakala versi baru 2009 dijual pada harga antara RM30,989 hingga RM33,000 seunit.

?ER-6N menjadi popular di Malaysia kerana ia dianggap sebagai motosikal berkuasa tinggi mampu milik. Sebelum dipasang di Malaysia, model CBU sebelum ini dijual pada harga antara RM41,000 hingga RM42,000 seunit.

?Jika enam tahun lalu, model Kawasaki atas 500cc hanya dapat dijual sekitar 100 hingga 500 unit setahun, tetapi difahamkan tahun lalu, lebih 2,000 unit dapat dijual. Ia suatu peningkatan yang mengagumkan,? kata sumber itu.

Beliau berkata, model keluaran Kawasaki juga digemari peminat motosikal Malaysia kerana alat gantinya senang diperoleh dan lebih murah berbanding model premium lain, susulan pusat pengeluaran motosikal berkenaan sudah dipindahkan ke Thailand.

Bermula tahun lalu, Kawasaki Heavy Industries mula memindahkan kilang pengeluaran motosikal saiz sederhana dan tinggi dari Jepun ke Thailand.


Offline mamamat

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #361 on: January 18, 2010, 04:27:51 pm »
Jika enam tahun lalu, model Kawasaki atas 500cc hanya dapat dijual sekitar 100 hingga 500 unit setahun, tetapi difahamkan tahun lalu, lebih 2,000 unit dapat dijual. Ia suatu peningkatan yang mengagumkan, kata sumber itu.

Beliau berkata, model keluaran Kawasaki juga digemari peminat motosikal Malaysia kerana alat gantinya senang diperoleh dan lebih murah berbanding model premium lain, susulan pusat pengeluaran motosikal berkenaan sudah dipindahkan ke Thailand.

Bermula tahun lalu, Kawasaki Heavy Industries mula memindahkan kilang pengeluaran motosikal saiz sederhana dan tinggi dari Jepun ke Thailand.

Bermakna kalau dah pindah kilang pengeluaran motosikal saiz sederhana dan tinggi ke Thailand ....aku yakin Z750 tak lama lagi lah...takan nak buat ER6 je. ;D

Offline paperclip

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #362 on: January 18, 2010, 05:03:21 pm »
aku dh pegi welly sg buloh aritu....er6-f same harga ngn er6-n spesel edisi....Kaler tk sure lak, tp klu er6-n 2010 cumer ade 3kaler (hijau, hitam, n kaler spesel edisi). d/p 30%, interest 4.8% p/a, loan boleh pegi 6tahun....

Brape sebulan? korang kire la sendiri.... ;D

Offline andrewhtf

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 264
  • The Green in memory : 15.01.2007 - 15.11.2009
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #363 on: January 18, 2010, 05:37:15 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku dh pegi welly sg buloh aritu....er6-f same harga ngn er6-n spesel edisi....Kaler tk sure lak, tp klu er6-n 2010 cumer ade 3kaler (hijau, hitam, n kaler spesel edisi). d/p 30%, interest 4.8% p/a, loan boleh pegi 6tahun....

Brape sebulan? korang kire la sendiri.... ;D

dengan anggaran harga er6n spesel edisi ~ RM32,989.00

30% d/p = RM9,896.70, Balance loan RM23,092.30.
masuk 4.8% utk 6 tahun, bulan2 = RM413.10.
Selamat tinggal Kriss 110 & ZZR 250.
Kembali merempitrumput dengan CT 110 & Versys CKD

Offline boik_skali

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 188
  • tak suke dacing g brambos ngra lain
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #364 on: January 18, 2010, 10:01:19 pm »
em...
bwk la skali versys...
dah alang3 tu ???
i loike v-twin

Offline NAM66

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #365 on: January 18, 2010, 10:44:52 pm »
biler bleh tgk kat kedai ni  ;D ;D nak gak tgk rupe depan2mate ni, mane tau bleh meleleh  :-X :-X

Offline rihuhs

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2788
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #366 on: January 18, 2010, 10:49:37 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kawasaki perkenal ER-6F pemasangan tempatan

Oleh Kamarulzaidi Kamis
You are not allowed to view links. Register or Login

KAWASAKI Motors (Malaysia) dijangka memperkenalkan model ER-6F pemasangan tempatan (CKD) menjelang akhir bulan ini, selepas meraih kejayaan menerusi pelancaran model CKD ER-6N pada Jun 2008.

Sumber industri berkata, motosikal berkuasa 650cc itu dijangka dijual pada harga antara RM33,000 hingga RM35,000 seunit, 20 peratus lebih rendah daripada harga model diimport sepenuh (CBU) iaitu RM41,900 hingga RM45,000 seunit.

?Model premium ER-6F adalah kesinambungan daripada model ER-6N. Bezanya adalah ER-6N adalah dalam kategori ?naked?, manakala ER-6F adalah dalam kategori ?sport? yang dilengkapi ?fairing? penuh.
 
?Ia dijangka dilancarkan ke pasaran dalam tempoh dua hingga tiga minggu akan datang pada harga kira-kira RM1,000 lebih tinggi berbanding ER-6N.

?Sebilangan pengedar motosikal di negara ini sudah membuka tempahan model itu kepada pelanggan,? katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sumber itu menambah, pelancaran model berkenaan dipercepatkan susulan sambutan memberangsangkan yang diterima syarikat itu terhadap motosikal berkuasa tinggi selepas pengenalan ER-6N pada Jun 2008.

Model berkenaan dijual pada harga promosi sekitar RM28,000 pada 2008 manakala versi baru 2009 dijual pada harga antara RM30,989 hingga RM33,000 seunit.

?ER-6N menjadi popular di Malaysia kerana ia dianggap sebagai motosikal berkuasa tinggi mampu milik. Sebelum dipasang di Malaysia, model CBU sebelum ini dijual pada harga antara RM41,000 hingga RM42,000 seunit.

?Jika enam tahun lalu, model Kawasaki atas 500cc hanya dapat dijual sekitar 100 hingga 500 unit setahun, tetapi difahamkan tahun lalu, lebih 2,000 unit dapat dijual. Ia suatu peningkatan yang mengagumkan,? kata sumber itu.

Beliau berkata, model keluaran Kawasaki juga digemari peminat motosikal Malaysia kerana alat gantinya senang diperoleh dan lebih murah berbanding model premium lain, susulan pusat pengeluaran motosikal berkenaan sudah dipindahkan ke Thailand.

Bermula tahun lalu, Kawasaki Heavy Industries mula memindahkan kilang pengeluaran motosikal saiz sederhana dan tinggi dari Jepun ke Thailand.



baru terbace berita ni dlm paper pg td.. mmg trus target ER-6F.. (walaupun ntah brp tahun lg baru bleh pakai) ;D ;D
eh?

Offline BakaYaro

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 61
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #367 on: January 19, 2010, 01:35:42 am »
lai lai lai.... booking cepat

Offline andrewhtf

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 264
  • The Green in memory : 15.01.2007 - 15.11.2009
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #368 on: January 19, 2010, 11:26:47 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
lai lai lai.... booking cepat


tak mampu lagi... hutng keliling pinggang.
Selamat tinggal Kriss 110 & ZZR 250.
Kembali merempitrumput dengan CT 110 & Versys CKD

Offline azamreeves

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 292
  • Uia-Sg Besar-Johor Bahru
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #369 on: January 19, 2010, 04:53:24 pm »
aku percaya zed 7 dah tak lama lagi dah nih..ehhe
We Who Conquer The Wind~http://azamreeves.blog.com

Offline ashraf

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1460
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #370 on: January 20, 2010, 12:04:43 am »
You are not allowed to view links. Register or Login

Bermakna kalau dah pindah kilang pengeluaran motosikal saiz sederhana dan tinggi ke Thailand ....aku yakin Z750 tak lama lagi lah...takan nak buat ER6 je. ;D

masalahnya demo akan beli ker  ::) ::) ::) ::)  ;D ;D ;D ;D ;D
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline dance_evolution

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 7
  • ~KAWASAKI ER6F~
    • http://er6-underground.ning.com
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #371 on: January 21, 2010, 04:10:46 pm »
Saya dah cancel beli motor saya ke welly batu cave .... dan akan bertukar membeli motor ke kapar motor klang..... atas sebab beberapa perkara...... antara kandungan surat yang telah saya fax ke welly batu cave untuk tuntutan duit saya kembali..

CANCELLATION PURCHASING OF MOTORCYCLE AND REQUEST FOR REFUND OF DEPOSIT THAT HAS BEEN PAID TO WELLY ADVANCE BIKERS.
 
The above matter refers. I would like to cancel the purchase of Kawasaki ER6F's motorcycle from Welly Advance Bikers and am requesting for a refund for the deposit which I have paid to you in cash for the sum of RM1,000.00 as per your official reciept _________ dated 14 November 2009.
 
The reasons for the cancellation are:-
 
1.  The bank has rejected my loan application for the purchase of the said motorcycle even though I am a government staff and have a guarantor for the said purchase. I have even wished to placed a downpayment of RM20,000.00 in order to obtain the said loan.
 
2.  Your goodselves had suggested that I obtain a loan from your good office but I have rejected it as the interest offered is too high.
 
3.  Welly Advance Bikers only offered me 2 banks i.e. EONCAP and BSNC who have requested that I fulfilled  lots of terms and conditions even though I am a government staff.  I also received lots of excuses when I requested for an alternative option bank other than the said 2 banks to obtain the loan.
Your kind consideration and attention with regards to the above matter is much appreciated. Thank you.


Masalah betul Welly ni banyak sangat benda dia nak tapi bila orang bagi semua lagi nak mintak benda pelik pelik mcm mcm..... last aku cakap cancel lepas dia offer aku loan kedai yang di tawarkan interest 10% gila apa

Offline lobk

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
  • ?
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #372 on: January 21, 2010, 04:19:28 pm »
kena buat surat jugak ke? rasa2 tak payah....pasal kita dah booking, then bank reject. bermakna kita tak dpt beli, bukan tak jadi beli. so kedai tu mmg suppose bagi balik duit booking tu. and one more thing, klu betul your loan kena reject...kedai akan bagi balik duit booking tu. Tapi harus diingat, kedai dgn bank ni bagaikan isi dgn kuku...lagipun kedai yg introduce which loan kan. So klu isi kandungan surat tu tak betul...then another problem lah.
< lobk / Yamaha LC ES / black 'batik' / Seremban-KL >

Offline klakla

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #373 on: January 21, 2010, 04:37:50 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

...Masalah betul Welly ni banyak sangat benda dia nak tapi bila orang bagi semua lagi nak mintak benda pelik pelik mcm mcm..... last aku cakap cancel lepas dia offer aku loan kedai yang di tawarkan interest 10% gila apa


Mungkin inilah sbb diaorg mintak benda pelik2 agaknya...

Offline boik_skali

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 188
  • tak suke dacing g brambos ngra lain
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #374 on: January 21, 2010, 05:52:00 pm »
ish...gilala..
takot lak aku nk beli motot beso2 ni
elok beli tunai je ???
i loike v-twin

Offline lobk

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
  • ?
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #375 on: January 21, 2010, 06:06:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ish...gilala..
takot lak aku nk beli motot beso2 ni
elok beli tunai je ???
tak perlu takut bro...mcm beli kete jugak,beli rumah lagi cerewet.
jadi masalah kat atas tu pasal diaorg booking dulu
booking ni pasal takut orglain beli atau motor takde stock
then atas sebab2 tertentu mcm loan reject atau kedai lain offer lagi best
so, jadi lah peristiwa2 kat atas ni...kedai nak untung, kita x nak rugi
< lobk / Yamaha LC ES / black 'batik' / Seremban-KL >

Offline malyoi

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #376 on: January 21, 2010, 10:05:23 pm »
Wah... tak bestnya.... hopefully kau dapat balik la duit booking tu... aku dengar diorang pulang balik tapi tak full sebab diorang akan cakap pasal loan processing nyer kos... bla bla bla... aku nasib baek la loan takde masalah... so sekarang tunggu stok motor je la...

Offline labib

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 97
    • Ceritaku untuk mu
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #377 on: January 21, 2010, 10:12:59 pm »
tumpang lalu..saya pun ada masalah dengan welly batu caves.saya booking er6n rm1000.00.tak sampai seminggu saya dapat stok dengan kapar motor.malangnya welly langsung tak mahu pulangkan deposit.saya juga cuba beli barang dari kedai dia dengan gunakan deposit tu..juga tak mahu.bagi saya itu sudah tak patut....
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Hafizz

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #378 on: January 21, 2010, 11:01:57 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Saya dah cancel beli motor saya ke welly batu cave .... dan akan bertukar membeli motor ke kapar motor klang..... atas sebab beberapa perkara...... antara kandungan surat yang telah saya fax ke welly batu cave untuk tuntutan duit saya kembali..

CANCELLATION PURCHASING OF MOTORCYCLE AND REQUEST FOR REFUND OF DEPOSIT THAT HAS BEEN PAID TO WELLY ADVANCE BIKERS.
 
The above matter refers. I would like to cancel the purchase of Kawasaki ER6F's motorcycle from Welly Advance Bikers and am requesting for a refund for the deposit which I have paid to you in cash for the sum of RM1,000.00 as per your official reciept _________ dated 14 November 2009.
 
The reasons for the cancellation are:-
 
1.  The bank has rejected my loan application for the purchase of the said motorcycle even though I am a government staff and have a guarantor for the said purchase. I have even wished to placed a downpayment of RM20,000.00 in order to obtain the said loan.
 
2.  Your goodselves had suggested that I obtain a loan from your good office but I have rejected it as the interest offered is too high.
 
3.  Welly Advance Bikers only offered me 2 banks i.e. EONCAP and BSNC who have requested that I fulfilled  lots of terms and conditions even though I am a government staff.  I also received lots of excuses when I requested for an alternative option bank other than the said 2 banks to obtain the loan.
Your kind consideration and attention with regards to the above matter is much appreciated. Thank you.


Masalah betul Welly ni banyak sangat benda dia nak tapi bila orang bagi semua lagi nak mintak benda pelik pelik mcm mcm..... last aku cakap cancel lepas dia offer aku loan kedai yang di tawarkan interest 10% gila apa


Salam Bro....saya jugak kene macam tu setahun lepas, nak beli versys, dah bayar downpayment 20K, balance buat loan dengan EONcAP, lepas 2 minggu org bank kata tak lulus sebab nak guarantor la...hape la...document tak complete la..., last skali, ikhtiar jugak korek sana sini, aku letak RM52K cash atas meja tokey dia...geram punya pasal...bawak balik moto, dia ingat kita ni cokia sgt ke terhegeh2 nak buat loan ngan dia...

kepada sesiapa yg nak beli moto, saya sarankan buat personal loan aje, banyak bank offer personal loan, cth : bank rakyat, BSN dsb, interest pon dah murah sekitar 4% kurang lebey la, geran pon kita pegang.

Offline fenzster9

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 83
  • xdapat z1000,er6n jadi lah...
Re: Kawasaki ER6F
« Reply #379 on: January 21, 2010, 11:09:32 pm »
masalahnya nk slip gaji bro..bank mana leh buat p.loan?pakai buku bank.
MYVIANS

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Kawasaki ER6F
« Reply #379 on: January 21, 2010, 11:09:32 pm »