MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1  (Read 18257 times)

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #15 on: 02 February , 2018, 15:11:35 PM »
Salam semua

Saya bary service lc es v1 saya

Saya tukar clutch, ade 5plate size mcm ex5 punya...apa lai model compatible boleh masuk lc es saya ni? Saya tukar sementara sebab kedai motor takde yg ori lc punya...lepas tukar da sedap n senang masuk gear, motor ada pickup n sedap bila laju...

Skarang ni spoket pakai 14/37 ada sapa tau tak pakai size apa yg tahan lama...rantai pon jenis size apa ye...

Yang ni kotak angin takde ke mcm mana..hahaha... Harap tulun saya...kalau ada lubang harga murid..sila war2 kan

ya fazly.. kotak angin nya mane?  :D

owner lama pon tatau letak mana...tapi saya perasan bila low gear or slow dia bobok...tp bile tgh laju...dia pegi sedap jer...

tp saye tetap nak masuk balik kotak angin...

skang ni ada masalah pula gear...gear 3 nak naik 4 atau turun dua susah...nak free tak boleh dr 1 kalau berenti...naik 2 pon takleh...tp dari 2 nak ke neutral senang cari..adakah ini masalah clutch?

Offline aman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #16 on: 12 February , 2018, 21:24:36 PM »
Salam semua

Saya bary service lc es v1 saya

Saya tukar clutch, ade 5plate size mcm ex5 punya...apa lai model compatible boleh masuk lc es saya ni? Saya tukar sementara sebab kedai motor takde yg ori lc punya...lepas tukar da sedap n senang masuk gear, motor ada pickup n sedap bila laju...

Skarang ni spoket pakai 14/37 ada sapa tau tak pakai size apa yg tahan lama...rantai pon jenis size apa ye...

Untuk LC ES saya kurang pasti, tapi untuk LC SS V1 saiz sprocket standard 15-39. Rasanya sama je LC ES dengan LC SS.

Saiz pula 428. Kalau nak tahan minta "heavy duty" punya, 428H.

Offline nganga

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #17 on: 21 June , 2018, 20:32:40 PM »
salam ...mono y ngan lc der beze ker

Offline aman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #18 on: 08 July , 2018, 15:51:52 PM »
salam ...mono y ngan lc der beze ker

Y apa Y15ZR? Kalau Y15ZR, tak sama dia panjang sikit. Dekat YouTube ada orang Indonesia dah pasang monoshock MX King dekat Jupiter MX dia. Dia tunjuk sekali beza ketinggian tu.

Offline Apit kaxuma...

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Salam semua dan selamat kembali bagi orang2 lama... :D
Saya ada 1 masalah lc saya version V2...bila nak buat full throttle dia jadi semput...naik bukit langsung xde power dan minyak plak kuat guna...x macam biasa...enjin vibration agak kuat berbanding asal...motor beli taun 2012...harap dapat membantu ye geng...

Salam... Maslah da setle ke bro.. Sy mcm bjangkit flue yg sama nihh.. Sertle mcm ne boskuu..  Hrp blh shre ilmu..

Offline nizam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #20 on: 02 August , 2018, 20:33:34 PM »
asslamualaikum.saya tgh2 survey Lc135.saya tak tahu pun ada version 1-4.ada sapa2 bleh xplain apa beza v1-4.lagi satu saya survey kat market lc135 yg ada clutch mmg dah xde keluar lg ker?saya pernah tgk org bawa yg ada clutch

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #21 on: 03 August , 2018, 09:25:22 AM »
asslamualaikum.saya tgh2 survey Lc135.saya tak tahu pun ada version 1-4.ada sapa2 bleh xplain apa beza v1-4.lagi satu saya survey kat market lc135 yg ada clutch mmg dah xde keluar lg ker?saya pernah tgk org bawa yg ada clutch
kalau tak silap yang ada clutch tu ver 1 saja kot. maaf nubis tumpang jawap.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Jeromegow

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #22 on: 03 August , 2018, 16:38:31 PM »

Offline enlogam

  • Old Timer MBC Rider
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 76
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #23 on: 03 August , 2018, 17:00:27 PM »
asslamualaikum.saya tgh2 survey Lc135.saya tak tahu pun ada version 1-4.ada sapa2 bleh xplain apa beza v1-4.lagi satu saya survey kat market lc135 yg ada clutch mmg dah xde keluar lg ker?saya pernah tgk org bawa yg ada clutch

panjang generasi lc135 ni,model hot dlm malaysia hehee... kita try ringkaskan je, panjang nak hurai lgpn takut tsilap info, (kalo salah mohon betulkan) .. kalo nak yg pakai clutch tgn kena cari model V3 ke bwh, tapi ramai je yg modi buh clutch tgn ;D ;D

Version1 (2006~2010) carb VN22/ old coverset/ smua 4speed auto kecuali model ES 2007 coverset api & ES 2009 clutch tgn

Version2 (2011~2013) carb BS25/ coverset design baru/ ada SuperSport SS 4speed auto dan ExtremeSpirit ES 5Speed clutch

Version3 (2014~2015) model ni signal dpn kaler oren/ design coverset ada lain sikit kot/ ada SS 4speed ada ES 5speed clutch

Version4 (2016 ~ kini) model semua 4speed auto/ signal dpn oren/ signal blkg capang/ lampu rear spoiler/ model 2017 kaler kuning & 2018 matte black cover ekzos besar gedabak (ada yg panggil v5)

Model GP: 2011 V2/ 2012 V2/ 2013 V2/ 2014 V3 - rasanya smua model ES 5speed clutch tangan
« Last Edit: 04 August , 2018, 09:13:51 AM by enlogam »
|rgsukan|ct110|ks100|kr150a|k-one|nsr-rr|nsr-rrw|

Offline enlogam

  • Old Timer MBC Rider
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 76
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #24 on: 03 August , 2018, 17:18:38 PM »
VERSION 1 - 2007 Extreme Spirit


VERSION 2 - 2011 GP Edition (50th Yamaha Anniversary)


VERSION 3 - 2014 keluaran SS & ES model


VERSION 4 - all latest model
« Last Edit: 03 August , 2018, 17:26:52 PM by enlogam »
|rgsukan|ct110|ks100|kr150a|k-one|nsr-rr|nsr-rrw|

Offline micxonexp2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
  • Sedut dan Hadam
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #25 on: 24 August , 2018, 11:01:36 AM »
Assalammualaikum.

Saya mohon bantuan, saya owner LC versi 4. Lepas 4 tahun pakai, accident sikit dan terus buat hal. Sekarang saya dh tukar masuk blok FZ, ekzos, CDI Thailand dan spocket 14-37. Masalah sekarang, dari top 105 now boleh pergi 110/115 je. ada masalah lain atau setting lain yang sy kena buat ke? saya buat ni semua bukan sebab nak race, tapi sebab saya selalu runner ke putrajaya. mohon bantuan.

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #26 on: 01 September , 2018, 10:53:08 AM »
Wah...dari 105 naik ke 115? Laju gak tu. Saya takda mesin nih. Tapi selalu kena tapau je dengan mesin ni
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline enlogam

  • Old Timer MBC Rider
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 76
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #27 on: 03 September , 2018, 16:23:29 PM »
Assalammualaikum.

Saya mohon bantuan, saya owner LC versi 4. Lepas 4 tahun pakai, accident sikit dan terus buat hal. Sekarang saya dh tukar masuk blok FZ, ekzos, CDI Thailand dan spocket 14-37. Masalah sekarang, dari top 105 now boleh pergi 110/115 je. ada masalah lain atau setting lain yang sy kena buat ke? saya buat ni semua bukan sebab nak race, tapi sebab saya selalu runner ke putrajaya. mohon bantuan.

sproket asal 15/39 = ratio 2.60
sproket skrg 14/37 = ratio 2.64 (lebih pickup)
ikut spec macam enjin mengerang minta gear, carb dah tune bang? try main sprocket dulu

cth 14/36=2.57 @ 14/35=2.5 @ 15/37=2.46

« Last Edit: 03 September , 2018, 16:34:58 PM by enlogam »
|rgsukan|ct110|ks100|kr150a|k-one|nsr-rr|nsr-rrw|

Offline mambra_007

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha LC135 V1,V2,V3,V4 ~ Verison 1
« Reply #28 on: 10 November , 2018, 21:33:42 PM »
Salam bos2 semua, saya ada masalah pada motor lc135 V3. Masalah motor ni xleh bawak lebih pada 100km/h, kalau lebih enjin drop smpai nak mati. Saya terpaksa lepas throttle pastu bagi motor slow then pulas throtle slow2 baru enjin hidup n ble sambung bwk tapi kena pastikan bwh 100km/h. Motor dh hantar 3 bengkel, seminggu je tahan pastu jdi balik. Last bengkel siap tukar karburator ori 2nd. itu pn tahan dalam 3 mggu pastu jd balik. Mohon bantuan otai2 selesaikan problem moto ni. Apa yang perlu saya buat. Tq  semua, tq admin