MBC Forum Banner

Author Topic: SUZUKI BELANG 150 R V1  (Read 4662 times)

Offline Caswell87

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
  • Popularity: +0/-0
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=60177183750
    • View Profile
Re: SUZUKI BELANG 150 R V1
« Reply #45 on: 29 March , 2018, 15:33:42 PM »
sape pasang voltmeter? ade ni tak pasang pun nak cari guide haha

voltmeter biasanya ada dua wire. satu merah (positive) & hitam (negative).

Yang merah (+ve) tap ke ignition key
Yang hitam (-ve) tap ke body

Siap.

Yup...buat camni je...tap kat wayar kunci...

untuk belang, wire merah dr voltmeter (+) tap kn ke wire kaler oren dr kunci... sng nk kenal.. kt soket kaler hijau..

wire hitam dr voltmeter (-) tap kn ke rumah kunci moto.. kalau sy akan bukak 1 skru rumah kunci blah bawah.. n lilit pd skru then ikat skru semula..

Offline sidqara

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: SUZUKI BELANG 150 R V1
« Reply #46 on: 14 April , 2018, 18:24:44 PM »
sape pasang voltmeter? ade ni tak pasang pun nak cari guide haha

voltmeter biasanya ada dua wire. satu merah (positive) & hitam (negative).

Yang merah (+ve) tap ke ignition key
Yang hitam (-ve) tap ke body

Siap.

Yup...buat camni je...tap kat wayar kunci...

untuk belang, wire merah dr voltmeter (+) tap kn ke wire kaler oren dr kunci... sng nk kenal.. kt soket kaler hijau..

wire hitam dr voltmeter (-) tap kn ke rumah kunci moto.. kalau sy akan bukak 1 skru rumah kunci blah bawah.. n lilit pd skru then ikat skru semula..
dah try tak berjaya, wayar hitam kat chrome boleh gak kan?
*updated: suspek voltmeter problem, sambung direct battery tapi tunjuk 0 je, kahkah.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

« Last Edit: 20 April , 2018, 15:17:41 PM by sidqara »

Offline Zack Ah Chai

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: SUZUKI BELANG 150 R V1
« Reply #47 on: 03 May , 2018, 22:48:05 PM »
salam abam2 semua.,sy nubis baru sebulan pkai belang ni..sy zack dri bandar baru selayang..mohon tunjuk ajar abam2 semua..😀✌

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: SUZUKI BELANG 150 R V1
« Reply #48 on: 18 June , 2018, 13:02:52 PM »
Ok...dah aktip...hamba masuk mngadap...

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: SUZUKI BELANG 150 R V1
« Reply #49 on: 18 June , 2018, 13:13:16 PM »
Igt nak sambar satu...so far yg da lama pakai ada isu apa2 x
Xde masalah apa pon...minyak je slalu kna isi...klo nk second boleh halo2...nk try scooter la...santai2