MBC Forum Banner

Author Topic: Keeway K-Lite 202  (Read 8875 times)

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #30 on: 26 September , 2018, 22:35:35 PM »

Dalam website fuelly, katt dalam ruangan kenderaan abg tu, kat belah kanan skrol bawah sampai ada jupa Share your km/L

Klik link View All Badges and Stuff You Can Share nye link. Nanti dia papar kod yg boleh ditampal kat signature forum

Terima Kasih

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #31 on: 27 September , 2018, 14:35:29 PM »
Dah beli, masih dalam pantang, tak boleh nak test power lagi. Cuma dari segi pandangan pertama, mantap dan kejap. Cuma bunyi tak best, nak tukar ekzos tak boleh, masih dalam waranty, sabarrrr.... Setakat dok bawak ni, rasanya aku sorang kot lagi kat area sini.. Minyak setakat ni, lebih kurang 25km/l hingga 30km/l, awal lagi utk kesimpulan. Lagi satu, sticker tangki tak lawa, dah cabut.

hujung bulan ni dah abis pantang kot tuan...so boleh la bagi review sikit tuan
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #32 on: 28 September , 2018, 09:46:37 AM »
Utk review ni saya tak berapa pandai nak cerita, kalau tanya soalan bolehlah saya jawab setakat pengalaman saya dgn motor ni. Sekarang pun baru nak cecah 700+ km, dah cuba cuba lajak pi 90kmh/6k+ rpm. Tunggangan masih sedap, dan selesa. Mungkin faktor berat motor ni sama rasanya. 145kg. Pickup masih berbisa pada kelajuan tersebut, menyebabkan tangan terasa gatal2, tapi kena sabaq sikit lagi. Running in servis nanti masih nak kena minta khidmat nasihat pomen dulu sebelum apa2 tindakan ujian yg nak buat. Brand Binelli Keeway ni masih banyak yg misteri, tak macam Yamaha dan Honda. Juga saya perlukan nasihat dari otai2 yg ada kat sini.

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 511
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #33 on: 28 September , 2018, 10:46:03 AM »
tuan, motor ni average 30km untuk setiap liter eh? wah...errr jimatkan?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #34 on: 03 October , 2018, 09:30:34 AM »
tuan, motor ni average 30km untuk setiap liter eh? wah...errr jimatkan?

Saya baru isi minyak buat kali keempat dan masih tak pasti lagi nak komen pasal penggunaan minyak. Paling laju setakat ini hanya 110kmh, tak cuba lagi di lebuh raya. Lambat juga nak dapat 110 tu, dan ini la first time saya bawa motor yg berat. Saya tak pasti sama ada ratio hp/berat juga ada peranan nak dapat top speed?? 13hp/145+kg (berat saya + petrol :) ). Punbagaimanawalau, saya selesa pada kelajuan 80-90, sangat selesa :).

Setakat ini, tak banyak perkara saya nak komen, cuma saya kurang berpuas hati dengan tayar stok yg diberikan iaitu brand CORDIAL ( buatan China) dan brek. Ada sedikit rasa kurang cengkaman pada selekoh walaupun pada kelajuan rendah (30 - 40) terutama selekoh yang tak rata. Brek pada saya 4/5 sahaja, cengkaman cantik cuma kurang 'smooth'. Tuil (lever) brek perlu digenggam kuat utk dapatkan cengkaman kemas, juga pada brek kaki. Mungkin pasal baru. Mungkin juga sebab saya jarang guna brek, pemanduan pada kelajuan rendah serta brek enjin yang agak kuat dah mencukupi uth perlahankan motor ini.

Handle bar, ok, tapi kalau tinggi sikit dlm 2-3 inci rasanya lebih selesa lagi (akan ditukar). Ekzos pun nak kena tukar, muffler saja dah ok kot, kena tanya pendapat sahabat2 dan otai2, dan saya rasa mcm nak tambah back rest atau sissy bar kat belakang. Mungkin juga nak letak box, ntah la, belum muktamad lagi.

Offline hitz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #35 on: 04 October , 2018, 17:18:41 PM »
Motor ni 200cc jer, engine lebih kurang sama kot dengan RKV 200G. Top RKV pun dapat dalam 130kmj masa turun bukit.
Motor untuk santai2 jer, speed 110kmj dah cukup dah.

Offline Abol

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 42
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
    • bikerzmagazine.com
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #36 on: 05 October , 2018, 09:22:39 AM »
Motor dari China dpt tayar china ler....bila dah haus nanti tukar tayar baru. Brand yg baik sikit. Motor china, selagi enjin ok, sikit2 kita boleh invest beli yg lebih baik mcm brek pad ,brek pum....
Used ur bike ride to Jannah not Jaahanam.

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #37 on: 05 October , 2018, 09:38:45 AM »
Motor ni 200cc jer, engine lebih kurang sama kot dengan RKV 200G. Top RKV pun dapat dalam 130kmj masa turun bukit.
Motor untuk santai2 jer, speed 110kmj dah cukup dah.

Saya setuju dgn kenyataan tuan, motor yg saya pakai ni pun jenisnya 'easy rider' (mudah pandu :) ), tujuan asal saya beli pun utk kegunaan harian ulang-alik kerja, dekat2 saya guna bini no 1, GT128. Punbagaimanawalau, sebab ramai nak tahu pasal top speed, coba-cobaan tempohari dapat la lebih kurang 124kmh pada bacaan meter motor ni. Kelajuan maksima mungkin boleh ditambah lagi jika ada perubahan pada angka2 berikut ... 13hp vs 145kg(motor) + 80kg(tuan motor) + 10kg(petrol)  :D. Kelajuan sebenar pada GPS, tak cuba, lain kali kot.

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #38 on: 05 October , 2018, 09:47:42 AM »
Motor dari China dpt tayar china ler....bila dah haus nanti tukar tayar baru. Brand yg baik sikit. Motor china, selagi enjin ok, sikit2 kita boleh invest beli yg lebih baik mcm brek pad ,brek pum....

Saya pun bercadang mcm tu, pakai bagi botak dulu, baru tukar, speed 80 90kmh, tayar ni ok lagi. Cuma tak banyak pilihan utk tayar belakang rim 15, utk bawah rm200 saya baru jumpa tayar fkr dan viva sahaja. Mungkin sahabat2 boleh cadangkan kat saya. Metzeler, Bridgestone, Michellin ada tapi tangan tak sampai he he. Tayar depan boleh la kot :). Brek Pump nanti saya tanya pomen. Saya pun tak berapa pasti dgn yg ni.
« Last Edit: 05 October , 2018, 12:00:19 PM by nsz123 »

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #39 on: 18 October , 2018, 16:46:13 PM »
Lepas servis, saya tanya pomen pasal minyak enjin dan filter, dia cakap, minyak guna dlm 1200ml dan tak ada filter minyak...  :o

Offline papagoines

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #40 on: 18 October , 2018, 20:16:49 PM »
Alhamdulillah

Mekasih bang bagi update berkala... bet guna sebagai rujuk an sesiapa nak beli nanti

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #41 on: 23 October , 2018, 09:38:48 AM »
Ada review terbaharu dari indonesia (Binelli Motobi 200 EVO), diharap dapat membantu.

https://www.youtube.com/watch?v=dNIAbxhdqcc

Offline nsz123

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
  • Easy Rider 101
    • View Profile
Re: Keeway K-Lite 202
« Reply #42 on: 01 November , 2018, 16:58:39 PM »
Masih tiada lagi kah ahli MBC yg menggunakan motor ini......... Susah juga nak berkongsi maklumat.............