MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha Fz150i - Version 1  (Read 5238 times)

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #45 on: 26 January , 2018, 08:49:54 AM »
Oh...baik tuan...sprocket kena tukar jugak ke? Memang ideal mileage untuk rantai ni dalam 30k ke?Berapa anggaran kasar harga rantai jenama berkenaan ye tuan?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #46 on: 26 January , 2018, 09:17:43 AM »
Oh...baik tuan...sprocket kena tukar jugak ke? Memang ideal mileage untuk rantai ni dalam 30k ke?Berapa anggaran kasar harga rantai jenama berkenaan ye tuan?

memang paling elok tukar 1set...
1set tengok jugak ada jenis biasa, hd, o-ring, x-ring...
paling murah set rasanya dalam 50 kot....

Offline Grahamkem

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #47 on: 26 January , 2018, 14:14:31 PM »
good mood all day =)
and how are you?

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #48 on: 26 January , 2018, 22:02:11 PM »
good mood all day =)
and how are you?
I am good. How about you?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #49 on: 01 February , 2018, 13:05:59 PM »
Apa brand rantai yang bagus ? X- ring dan O ring.
Semasa menunggang, rantai ada bunyi 'tak tak' bila drop gear...kenapa ek? adakah itu tanta rantai nak kena tukar?mileage sejak pakai baru <30k km ja.
kalau bunyi gitu, macam dah tanda nak kena tukar tu.. mileage rantai pun dekat 30k kan..

kalau money is no object, boleh usha2 brand DID, RK & yang sewaktu dengannya  ;D

saya tukar yg ini...ada yang dah pernah cuba?

RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline mika9697

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #50 on: 10 March , 2018, 02:38:57 AM »
Salam, moto saya setakat ini masih terdapat simptom yang membuat saya tertanya. Situasinya begini : Tengah bawa dalam 115kmh tiba tiba enjin mati, meter pun mati TETAPI tiba tiba hidup semula dan moto boleh terus berjalan. Tetapi terdapat pengurangan kuasa yang nyata selepas motor itu hidup semula. Saya terpaksa berhenti dan matikan enjin guna kunci dan hidupkan semula , OFF dan ON semula. Ada sesiapa yang ada masalah begini dan apa kaedah penyelasaian? Terima kasih. Saya nubis kubis.

Boleh tuan kongsikan tentang masalah ni dan antara part yg kena periksa😊..
Vixies 150

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #51 on: 10 March , 2018, 02:45:52 AM »
Setelah ke bengkel, saya tukar coil dan rectifier. Saya minta pomen test ride selama lebih kurang seminggu. Apabila saya ambil motor, saya pun terus uji lagi. Untuk 2 minggu pertama, lebih kurang , terjadi juga keadaan berkenaan. Tetapi selepas itu, masalah berkenaan tidak pernah berlaku lagi hingga ke hari ini.
Tuan pun ada masalah yang sana ke?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline mika9697

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #52 on: 10 March , 2018, 02:55:48 AM »
Saya punya juga mengalami perkara yang sama. Risau juga nak ride jauh and kena bila speeding. Ada yang kata masalah ignition pada kunci dan kena tukar satu set.
Vixies 150

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #53 on: 12 March , 2018, 10:58:12 AM »
Ada sesiapa yang pernah tukar tayar standard ke tayar knobby tak untuk FZi ni? Tayar apa ? Saiz dan harga?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline mika9697

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #54 on: 12 March , 2018, 17:39:57 PM »
Salam petang,
Nak tanya otai otai kat sini. Lever brake and clutch fz150i sama ke dengan y15zr punya? Boleh pakai ke y15 punya dekat fz?
 :D
Vixies 150

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #55 on: 20 March , 2018, 15:44:46 PM »
Salam, kwn nak minta pandangan bos bos semua,

1. motor kwn demak evo zr 110, dh tukar cluth pad tapi masih juga slow, cuma jalan sampai 90km/s walau dah putar abis...
2. lampu signal, normal kadang ada kadang takde....bila guna lampu tinggi atau tekan brek belakang, lampu signal terus malap...

Apakah gerangannya sakit teman ku ini....
Tuan, kat sini untuk thread Yamaha FZ i 150. Takper nanti saya tolong bukakan untuk tuan ye. Tuan boleh post kat situ. Kat sini takut orang tak perasan.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #56 on: 23 April , 2018, 10:16:06 AM »
Senyap je geng fz ni...takda aktiviti apa ke?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 327
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #57 on: 02 May , 2018, 12:15:07 PM »
tayar belakang Pirelli Angel CT. tapi kalau corner ada rasa sedikit ;membuang' le. kenapa ya? bearing tayar ke? tayar saya memang dah botak. nak tukar hari ni.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!