MBC Forum Banner

Author Topic: Kamera aksi murah  (Read 2247 times)

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Kamera aksi murah
« on: 05 July , 2018, 20:46:27 PM »
Assalamualaikum...jom share ilmu korang tentang kamera aksi ni...berminat pula nk pakai...buat ikat dekat moto atau pergi bercuti...sekarang ni berlambak sgt di pasaran...go pro,sony,tom2 bandit dan sebangsawan dgnnya pon boleh kongsi kalau ada pengguna...buat masa ni yg aku tau...sjcam & eken kamera murah yg senang didapati di malaysia ni...sparepart pon senang dpt...ok...kita kongsi ye ilmu...

Sent from my vivo V3 using Tapatalk


Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 457
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #1 on: 07 July , 2018, 16:10:43 PM »
Saya takda ilmu pasal ni tuan. Errr..ni kamera yang pasang kat helmet tu ke masa kita ride? Then camana nak lekatkan kat helmet? Ada tapak ke?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #2 on: 12 July , 2018, 02:52:13 AM »
Betol la tu...nak letak fon besar sgt..dia klo beli set siap tapak n double tape..hmmm..kita tggu je la otai2 motovlog klo sudi berkongsi

Sent from my vivo V3 using Tapatalk


Offline one0202

  • Newbie
  • *
  • Posts: 0
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #3 on: 16 July , 2018, 14:18:55 PM »
sy pakai model EKEN H6s. gambar memang terbaik. malam pon kira ok. cuma angle tak cukup wide kalau nak compare dengan gopro.....

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 457
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #4 on: 16 July , 2018, 14:47:25 PM »
sy pakai model EKEN H6s. gambar memang terbaik. malam pon kira ok. cuma angle tak cukup wide kalau nak compare dengan gopro.....

boleh belanja gambar sekeping 2 kat sini camana nak fit kat helmet tu?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline 1010101

  • Old Timer MBC Rider
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 13
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
    • In memory...
Re: Kamera aksi murah
« Reply #5 on: 18 July , 2018, 09:29:27 AM »
tgh riki2 bajet action cam, HK9R, gambar cantik cuma xda stabilizer ja

* elok gak sapa2 dah ada action cam tu buat guide mcm cara setup action cam kat moto ka kat rider ka, equipment yg diperlukan, calibration ngan audio recording etc

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 457
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #6 on: 18 July , 2018, 09:31:59 AM »
Kamera ni kena pasanag kat motor ke atau kat helmet ya? saya ni memang tak tau pasal ni tapi minat.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline one0202

  • Newbie
  • *
  • Posts: 0
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #7 on: 24 August , 2018, 12:21:28 PM »
<br /><br />

<br /><br />

ni setup sy kat helmet..... lekat pakai 3M double sided tape jek.

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 457
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #8 on: 27 August , 2018, 11:46:44 AM »
tak jatuh ke boss?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline one0202

  • Newbie
  • *
  • Posts: 0
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #9 on: 27 August , 2018, 16:46:26 PM »
tak jatuh ke boss?

tak jatuh. 3M double sided tu pon agak kuat jugak. action cam tu ringan je... insyaallah tak jatuh.....

Offline aHLengChai

  • Old Timer MBC Rider
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 21
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #10 on: 30 August , 2018, 15:25:14 PM »
dia apa2 kamera ni ok je.. cuma yela kalau dh murah tu mmg kualiti lens dia ade kureng sikit la.. iso dia semua..

cuma yg perlu skg ni .. pastikan FPS (frame persecond) dia tinggi.. at least 60.. jangan beli kalau 30.. tu zmn tok kadok dah tu..

kalau 60.. mode 480/720 pun dah cantik.. tak perlu 1080..

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 457
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #11 on: 01 September , 2018, 10:47:53 AM »
dia apa2 kamera ni ok je.. cuma yela kalau dh murah tu mmg kualiti lens dia ade kureng sikit la.. iso dia semua..

cuma yg perlu skg ni .. pastikan FPS (frame persecond) dia tinggi.. at least 60.. jangan beli kalau 30.. tu zmn tok kadok dah tu..

kalau 60.. mode 480/720 pun dah cantik.. tak perlu 1080..
Terima kasih bossku
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline one0202

  • Newbie
  • *
  • Posts: 0
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kamera aksi murah
« Reply #12 on: 12 September , 2018, 08:27:57 AM »
tgh riki2 bajet action cam, HK9R, gambar cantik cuma xda stabilizer ja

* elok gak sapa2 dah ada action cam tu buat guide mcm cara setup action cam kat moto ka kat rider ka, equipment yg diperlukan, calibration ngan audio recording etc

itu la, nak tau gak sapa2 yang tahu macam mana nak buat audio recording pakai action cam ni. internal Mic sound tak berapa cun. action cam Eken ni takde port utk external mic macam gopro hero 4.