Author Topic: HONDA SHADOW  (Read 48685 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline karsani

  • Lesen L
  • Posts: 1
  • Kejar yang di sana, jangan lupa yang di sini
HONDA SHADOW
« on: December 18, 2007, 12:47:37 pm »
Salam bro shadow sekalian...
Thread ni dibuka utk bincang hal teknikal, masalah, pengalaman, xtvt dan segala keperluan untuk kegemilangan shadow anda...
sila luahkan masalah dan pandangan anda di sini...
...Selamat Berforum...
8) 8)[move]HIDUP SHADOW 8) 8)[/move]



sy edit tajuk..
continue discussing but no grouping (tts, owners listing, activities etc)..
rujuk - You are not allowed to view links. Register or Login
slmt berforum..
- vio -
« Last Edit: July 11, 2008, 03:26:39 pm by SHAIFULrxz »


Sesungguhnya Manusia Sejenis Makhluq Yang Banyak Sekali Bantahannya...

Offline technojebat

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #1 on: December 18, 2007, 01:15:33 pm »

 ehek biasanya org yg bka forum ni kene mulakan topik dan membicangkan mcm mane rasanya menaiki jentera yg hebat ini ~~ muehehe

Offline karsani

  • Lesen L
  • Posts: 1
  • Kejar yang di sana, jangan lupa yang di sini
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #2 on: December 18, 2007, 01:23:54 pm »
semenjak pakai shadow.. tak pernah ada masalah besar,
yg penting jaga servis je....
jentera ni memang tahan dan memuaskan... :)
cume nak tahu kat mane nak carik eksesori/kedai eksesori shadow...
kalau sape2 tahu, tlg informkan... ;)
Sesungguhnya Manusia Sejenis Makhluq Yang Banyak Sekali Bantahannya...

Offline technojebat

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #3 on: December 18, 2007, 01:28:19 pm »

  sudah 2 bln saya memakai jentera ini ... ia memang besh ttp hanya ada 2 3 masalah sblm ini seperti minyak tak naik dan sbgainya ... tetapi allhamdullilah tiada apa masalh baru2 ni .. dan skrg saya ingin mencari tempat untuk membuat ekzos dan mencari box fiber yang muah ada sapa2 yg tau? :D

Offline karsani

  • Lesen L
  • Posts: 1
  • Kejar yang di sana, jangan lupa yang di sini
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #4 on: December 18, 2007, 01:34:43 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
  sudah 2 bln saya memakai jentera ini ... ia memang besh ttp hanya ada 2 3 masalah sblm ini seperti minyak tak naik dan sbgainya ... tetapi allhamdullilah tiada apa masalh baru2 ni .. dan skrg saya ingin mencari tempat untuk membuat ekzos dan mencari box fiber yang muah ada sapa2 yg tau? :D

Nak buat ekzos camne...? harley ekzos sistem ke?
kat e-one bike kg. pandan boleh buat, dan bnyk lg kedai lain blh buat...
harge sekitar RM150-RM200. kalau silap, minta otai2 betulkan... ;)

box fiber aku tak tau, tp kalau box GIVI aku ada. Nak ditolak murah2. Owner lama aku punye... aku buka sbb lbh suka moto tanpe box... kalau minat bgtau k...
Sesungguhnya Manusia Sejenis Makhluq Yang Banyak Sekali Bantahannya...

Offline raymotorhead

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #5 on: December 18, 2007, 05:57:09 pm »
nasihat aku better ko beli satu set tabung ekzos after market.tukar jek tak yah kacau original ekzos ko. selling value ko leh jatuh.

Offline AtukGreen

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Unlimited Mileage
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #6 on: December 18, 2007, 10:10:57 pm »
Atuk setuju dengan ray.. original exhaust kena simpan bebaik.. nak modify..baik buat lain. Biasa kalau standard, harga resale value lebih tinggi. X kan nak pakai exhaust meletup tu sampai bebila... JPJ tahan dah kelam kabut nak wat ori plak.. x ke kacau nanti
Kadang2 aku salah sangka... yang nampak baik tapi hati ada ulat dan yang nampak sombong hati sungguh murni... kenapa ye?

Offline VLX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 13
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #7 on: December 19, 2007, 04:06:12 am »
Hello bro's nak tanya sikit.. mana nak cari exhoust modified shadow 600cc ket UTARA...?

Offline AtukGreen

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Unlimited Mileage
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #8 on: December 19, 2007, 08:58:59 am »
bro VLX, try call azlan penang. No hp check kat PM hang
Kadang2 aku salah sangka... yang nampak baik tapi hati ada ulat dan yang nampak sombong hati sungguh murni... kenapa ye?

Offline VLX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 13
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #9 on: December 23, 2007, 09:54:29 am »
Bro's all nak tanya sedikit pasal radiator, la ini musim hujan risau sangat pasal radiator hadapan terdedah pada air hujan & lumpur, adakah ini akan menyebabkan
rediator rosak. baru-2 ini saya dapat lihat radiator saya macam ada kesan permukaan yg tidak berapa senang utk dilihat,ronga-2 tidak tersusun ( mungkin terkena batu-2 kecil).Risau sangatla sebab selalu long travel utk kerja.Adakah ini akan mendatangkan masalah di masa akan datang..? Modguard depan saya standard aje.

Offline karsani

  • Lesen L
  • Posts: 1
  • Kejar yang di sana, jangan lupa yang di sini
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #10 on: December 24, 2007, 08:21:30 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Bro's all nak tanya sedikit pasal radiator, la ini musim hujan risau sangat pasal radiator hadapan terdedah pada air hujan & lumpur, adakah ini akan menyebabkan
rediator rosak. baru-2 ini saya dapat lihat radiator saya macam ada kesan permukaan yg tidak berapa senang utk dilihat,ronga-2 tidak tersusun ( mungkin terkena batu-2 kecil).Risau sangatla sebab selalu long travel utk kerja.Adakah ini akan mendatangkan masalah di masa akan datang..? Modguard depan saya standard aje.
Kalau sape2 ada pengalaman mslh di atas tlg beri maklum balas...
slain itu, minta otai2 bgtau cara terbaik jaga rediator,...

masa ride melaka baru ni ada sbuah shadow 600 keluar asap dari rediator time bawa... xtau ape mslhnye... risau gak aku... :-\
Sesungguhnya Manusia Sejenis Makhluq Yang Banyak Sekali Bantahannya...

Offline raymotorhead

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #11 on: December 24, 2007, 11:19:35 am »
techno aritu aku ada borak2 ngan bro2 dr n9 ngan melaka diorang cakap kalau ekhaust after market kat melaka murah gila tahap hospital tanjung rambutan....kat kl plak hurmmm aku rasa kat nks jek ler yang murah kalau ko pegi kedai2 custom diorang muck up gila2 padahal adjust silencer jek. kat sentul ada satu kedai customise ekhaust yang bagus harga pon leh kawtim nama dia aku lupa tapi kedai dia famous tempat tempat budak2 rempit buat chamber.

psl radiator tu takat ni aku rasa takde masalah kalau ko maintain coolant. rerajin ler pi service coolant psl dr pengetahuan aku shadow ni coolant dia amat2 kena jaga psl kalau diabaikan selalu senang overheat. tang yang rekahan2 kat radiator ko tu vlx aku rasa tu ada kemungkinan terkena serpihan. shadow mmg senang berasap psl kalau jalan tak kira jauh ke dekat ke kompem enjin panas tahap lahar gunung berapi dan kadang2 asap tu adalah air yang terkena kat area enjin jadi wap. jadi make sure betul2 asap tu dari dlm enjin ke atau sekadar asap luaran. kepada shadowers yang ada anak kecik make sure jgn kasik anak2 anda main2 kat motor kalau anda baru balik ride...kalau terkena ekzos ke atau besi tepi enjin tu dia tangkap lekat punya melecur ( berdasarkan pengalaman)

Offline VLX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 13
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #12 on: December 25, 2007, 08:28:02 am »
Terima kasih atas pandangan bro raymotorhead.
Agak-2 berapa buah machine vlx600cc ket malaysia yang masih active atas jalan..saja nak tahu..haha.Manalah tahu boleh buat MEGA tour VLX600cc masuk malaysian book of record..best kan...

Offline technojebat

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #13 on: December 25, 2007, 01:58:27 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Terima kasih atas pandangan bro raymotorhead.
Agak-2 berapa buah machine vlx600cc ket malaysia yang masih active atas jalan..saja nak tahu..haha.Manalah tahu boleh buat MEGA tour VLX600cc masuk malaysian book of record..best kan...

wah bergitu sekali? keke ... hmm ... ekzos set biasa yg OK berapa eh biasanya bro ray?

Offline raymotorhead

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #14 on: December 26, 2007, 07:25:44 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
wah bergitu sekali? keke ... hmm ... ekzos set biasa yg OK berapa eh biasanya bro ray?

techno call bro ni utk ekhaust system customised 016-9009077 Izat

Offline karsani

  • Lesen L
  • Posts: 1
  • Kejar yang di sana, jangan lupa yang di sini
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #15 on: December 27, 2007, 08:05:22 am »
tlg2... :o :o :o

nak tukar tayar blkng vlx600,...

tayar ape yg sesuai?
brpa rege?
Katne?

urgent n serta merta....
Sesungguhnya Manusia Sejenis Makhluq Yang Banyak Sekali Bantahannya...

Offline VLX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 13
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #16 on: December 30, 2007, 11:59:39 pm »
Hi minta pandangan bro's yg lebih arif tentang shadow.
Berkenaan dng tempat duduk. Ketinggian saya lebih kurang 178cm. Agak tinggi utk shadow rasanya. Sebab vlx (V-twin Lowed eXtender).Adakah perlu saya potong kusyen utk dapat kedudukan yg lebih selesa. Maksud saya utk dapatkan sudut 90 pada kaki saya supaya nampak lebih kemas.?Tlg beri pandangan masing-masing.

Offline mohdrashidin

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
  • Current bike: Shadow VT600
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #17 on: December 31, 2007, 02:03:16 pm »
VLX: tak berapa faham soalan tu tapi takpela cuba try bagi pendapat.
Kalau kaki punya position tak berapa sesuai, boleh buat extension untuk foot rest, gear and brake position.
Macam moto2 mat salleh kat US & Canada, diaorg suka bawak dengan kaki straight dan ramai dari riders yang 2 feet ++
Kalau berani boleh order online sebab dalam the net byk jual aksesori untuk macam tu
kalau kedai local aku tak berapa surela

p/s: Jangan tanya...aku pun tak pernah sampai US/Can, cuma byk member rider dari sana. Kalau nak join cuba Honda Shadow Owners Club (HSOC) dalam yahoo group.


Offline karsani

  • Lesen L
  • Posts: 1
  • Kejar yang di sana, jangan lupa yang di sini
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #18 on: January 02, 2008, 09:40:51 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku sependapat dgn bro rashidin...buat extension mcm aku......owner lama aku buat extension sampai aku terkedek-kedek tak sampai..heheheheheh

rasanye aku pun nak buat extension gak lah moto, almaklum bdn tinggi cam zirfah. ;D
ada sape2 tau katne blh buat....? 
Sesungguhnya Manusia Sejenis Makhluq Yang Banyak Sekali Bantahannya...

Offline karsani

  • Lesen L
  • Posts: 1
  • Kejar yang di sana, jangan lupa yang di sini
Re: PERBINCANGAN HONDA SHADOW
« Reply #19 on: January 02, 2008, 09:45:48 am »
aku dah tukar tayar belakang shadow kat nks sentol... bridgestone saiz 170/80-15.... harge RM344.
mulanye nak pakai whitewall tapi tak jadilah sbb cadang lepas ni nak cat hitam cover rim plak... ok tak bro skalian...?
Sesungguhnya Manusia Sejenis Makhluq Yang Banyak Sekali Bantahannya...