MBC Forum Banner

Author Topic: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung  (Read 11452 times)

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« on: 15 January , 2018, 05:08:57 AM »
Salam guys,

hai saya nak tanya la kan jalan˛ persekutuan/jalan dalam/B road yg menarik yg menghubungkan bandar˛ dan negeri˛ di Semenanjung

saya bercadang memulakan perjalanan dr kuala lumpur menuju ke utara...kemudian dr utara ke pantai timur sebelum turun dari kelantan, terengganu, pahang dan terus ke selatan johor...kemudian dari johor naik ke melaka, N9 dan berakhir semula di kuala lumpur

kalau boleh dapat lah kiranya share pengalaman˛ korang buat ride so saya boleh buat guide utk trip ni...TQ


------------------------------------------------------------------------------------------------

Cadangan Jalan Jalan Menarik
KKB-Sg Chiling
** Route 55 **
Kuala Kubu Bharu - Raub 61km / 1jam 30min
Lepak Di Cendol Durian Musang King On Map

Sepang-LBJ-Terus ke Port Dickson - 48km / 58min
Sepang-LBJ-Terus ke Prot Dickson
« Last Edit: 18 January , 2018, 06:40:34 AM by -fazly- »

Offline Abol

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 45
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
    • bikerzmagazine.com
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #1 on: 15 January , 2018, 13:39:10 PM »
Saya suka jalan, Sepang-LBJ-Terus ke Prot Dickson ;D ;D
Makan pun murah....pemandangan pun kampung jer tenang...tapi tak boleh laju2 ler...
Used ur bike ride to Jannah not Jaahanam.

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #2 on: 15 January , 2018, 21:59:28 PM »
Saya suka juga lalu jalan tu...itu salah satu jalan pulang tu...saya ade draft jalan, jarak dan masa...esok saya update

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #3 on: 16 January , 2018, 11:50:46 AM »
ni draft saya...kalau ada apa2 suggestion lagi baik

Tour Semenanjung

RV Point : Dataran Merdeka
Golek : 9am latest
1st Day

** 1st Stage **
KL- Teluk Intan - 163km
2h 37min
makan place : TBD
Attraction : Menara Condong
* 1h 30min for makan n pics

** 2nd Stage **
Teluk Intan - Penang - 238km
4h
* 1h 30min for makan n pics

-- ETA 1700 --

** 3rd Stage **
Penang - Kuala Perlis - 163km
2h 52min

-- ETA 2100 --
Total Hours : 11h 30min
Total Km : 564km
Average Speed : 51km/h
-- ETA 2100 --

-----------------------------

2nd day
Golek : 9am latest

only 1 stage
Perlis - Kelantan - 395km
6h 18min
* stay for 1 nite
* sight seeing / local attraction

Total Hours : 6h 18min
Total Km : 395km
Average Speed : 62.7kmh

-----------------------------

3rd day

** 1st Stage **
kelantan to kuala terengganu - 161km
2h 47min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

** 2nd Stage **
Kuala Terenganu - Teluk Cempedak - 202km
2h 51min
* stay for 1 nite
* sight seeing / local attraction

-- ETA 1600 --
Total Hours : 7h 8min
Total Km : 363km
Average Speed : 52kmh
-- ETA 1600--

-----------------------------

4th Day

** 1st Stage **
Teluk Cempedak - Mersing 199km
3h 6min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

** 2nd Stage **
Mersing - JB 130km
2h 11min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

** 3rd Stage **
JB - Batu Pahat - 122km
2h 8min
* stay for 1 nite
* sight seeing / local attraction

-- ETA 1930 --
Total Hours : 10h 25min
Total Km : 451
Average Speed : 43kmh
-- ETA 1930 --

-----------------------------

5th Day

Batu Pahat - Melaka - 118km
2h 8min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

Melaka - PD - 81km
1h 32min
makan place : Cowboy Place
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

-------------------------------

To Be Continue

Offline one0202

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #4 on: 17 January , 2018, 11:21:24 AM »
macam best je plan nie bro....
sy pon plan nak pusing semenanjung dalam tahun ni jugak.....
maybe lepas raya kot antara bulan 7-10....

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #5 on: 17 January , 2018, 12:29:38 PM »
macam best je plan nie bro....
sy pon plan nak pusing semenanjung dalam tahun ni jugak.....
maybe lepas raya kot antara bulan 7-10....

best juga...saya plan start ride maybe 30hb Mac sebab saya cuti 10hari and saya akan ride dengan 2 rider dari Russia...

kalau nak join boleh je...or join setengah2 pon bole

Offline Abg Jaa

  • Old Timer MBC Rider
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 45
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #6 on: 17 January , 2018, 14:36:23 PM »
ni draft saya...kalau ada apa2 suggestion lagi baik

Tour Semenanjung

RV Point : Dataran Merdeka
Golek : 9am latest
1st Day

** 1st Stage **
KL- Teluk Intan - 163km
2h 37min
makan place : TBD
Attraction : Menara Condong
* 1h 30min for makan n pics

** 2nd Stage **
Teluk Intan - Penang - 238km
4h
* 1h 30min for makan n pics

-- ETA 1700 --

** 3rd Stage **
Penang - Kuala Perlis - 163km
2h 52min

-- ETA 2100 --
Total Hours : 11h 30min
Total Km : 564km
Average Speed : 51km/h
-- ETA 2100 --

-----------------------------

2nd day
Golek : 9am latest

only 1 stage
Perlis - Kelantan - 395km
6h 18min
* stay for 1 nite
* sight seeing / local attraction

Total Hours : 6h 18min
Total Km : 395km
Average Speed : 62.7kmh

-----------------------------

3rd day

** 1st Stage **
kelantan to kuala terengganu - 161km
2h 47min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

** 2nd Stage **
Kuala Terenganu - Teluk Cempedak - 202km
2h 51min
* stay for 1 nite
* sight seeing / local attraction

-- ETA 1600 --
Total Hours : 7h 8min
Total Km : 363km
Average Speed : 52kmh
-- ETA 1600--

-----------------------------

4th Day

** 1st Stage **
Teluk Cempedak - Mersing 199km
3h 6min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

** 2nd Stage **
Mersing - JB 130km
2h 11min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

** 3rd Stage **
JB - Batu Pahat - 122km
2h 8min
* stay for 1 nite
* sight seeing / local attraction

-- ETA 1930 --
Total Hours : 10h 25min
Total Km : 451
Average Speed : 43kmh
-- ETA 1930 --

-----------------------------

5th Day

Batu Pahat - Melaka - 118km
2h 8min
makan place : TBD
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

Melaka - PD - 81km
1h 32min
makan place : Cowboy Place
Attraction : TBD
* 1h 30min for makan n pics

-------------------------------

To Be Continue
Wahhh... Best lah ni... Rasa mcm nak join lak....

Sent from my HM NOTE 1S using Tapatalk

Regards,
Abg Jaa

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #7 on: 18 January , 2018, 04:24:48 AM »
ni draft saya...kalau ada apa2 suggestion lagi baik

Tour Semenanjung

RV Point : Dataran Merdeka
Golek : 9am latest
1st Day


Wahhh... Best lah ni... Rasa mcm nak join lak....

Sent from my HM NOTE 1S using Tapatalk

boleh...saya akan finalise sikit masa lagi...still cari cara nak pendek kan masa or tempat utk ride dan tidur...sbb tanak tidur kat tempat tak menarik...

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #8 on: 18 January , 2018, 04:26:25 AM »
macam best je plan nie bro....
sy pon plan nak pusing semenanjung dalam tahun ni jugak.....
maybe lepas raya kot antara bulan 7-10....

best juga...saya plan start ride maybe 30hb Mac sebab saya cuti 10hari and saya akan ride dengan 2 rider dari Russia...

kalau nak join boleh je...or join setengah2 pon bole

huih, russia tu.. hehe.. apa destinasi tuan? mcm berminat.. dah lama sgt x ride..

dan berkait dgn tajuk diatas, antara jalan xsibuk dengan pemandangan mantap
yang saya suka adalah route kuala kubu ke sg chilling.. tenang aman & chillex

noted! saya ada ride juga di area KKB during weekend...geng R25 and rider dr Rawang ada kat sana selalunya weekend...

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #9 on: 18 January , 2018, 05:12:07 AM »
Saya suka jalan, Sepang-LBJ-Terus ke Prot Dickson ;D ;D
Makan pun murah....pemandangan pun kampung jer tenang...tapi tak boleh laju2 ler...

jalan ni ke Abol

Sepang-LBJ-Terus ke Prot Dickson
« Last Edit: 18 January , 2018, 05:15:32 AM by -fazly- »

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #10 on: 18 January , 2018, 16:51:32 PM »
macam best je plan nie bro....
sy pon plan nak pusing semenanjung dalam tahun ni jugak.....
maybe lepas raya kot antara bulan 7-10....

best juga...saya plan start ride maybe 30hb Mac sebab saya cuti 10hari and saya akan ride dengan 2 rider dari Russia...

kalau nak join boleh je...or join setengah2 pon bole

wow...route tuan dari mana tu dan hendak kemana? mana tau boleh tumpang ride...
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #11 on: 19 January , 2018, 04:25:17 AM »
macam best je plan nie bro....
sy pon plan nak pusing semenanjung dalam tahun ni jugak.....
maybe lepas raya kot antara bulan 7-10....

best juga...saya plan start ride maybe 30hb Mac sebab saya cuti 10hari and saya akan ride dengan 2 rider dari Russia...


kalau nak join boleh je...or join setengah2 pon bole

wow...route tuan dari mana tu dan hendak kemana? mana tau boleh tumpang ride...

saya start ride dari KL...dataran merdeka before heading utara-pantai timur-selatan-balik semula central..

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #12 on: 19 January , 2018, 08:48:07 AM »
macam best je plan nie bro....
sy pon plan nak pusing semenanjung dalam tahun ni jugak.....
maybe lepas raya kot antara bulan 7-10....

best juga...saya plan start ride maybe 30hb Mac sebab saya cuti 10hari and saya akan ride dengan 2 rider dari Russia...


kalau nak join boleh je...or join setengah2 pon bole

wow...route tuan dari mana tu dan hendak kemana? mana tau boleh tumpang ride...

saya start ride dari KL...dataran merdeka before heading utara-pantai timur-selatan-balik semula central..
errr...tengah berkira kira nak join...naik efjekai boleh join?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline -fazly-

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #13 on: 20 January , 2018, 00:14:38 AM »
macam best je plan nie bro....
sy pon plan nak pusing semenanjung dalam tahun ni jugak.....
maybe lepas raya kot antara bulan 7-10....

best juga...saya plan start ride maybe 30hb Mac sebab saya cuti 10hari and saya akan ride dengan 2 rider dari Russia...


kalau nak join boleh je...or join setengah2 pon bole

wow...route tuan dari mana tu dan hendak kemana? mana tau boleh tumpang ride...

saya start ride dari KL...dataran merdeka before heading utara-pantai timur-selatan-balik semula central..
errr...tengah berkira kira nak join...naik efjekai boleh join?

Boleh...saya tgh nak finalise stesyen minyak...tp kalau ikut kira2 motor saya dlm 300km per tank kalau moderate speed

Offline antusiang

  • Storm Riders
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 17
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang Kosong Jalan2 Menarik Di Semenanjung
« Reply #14 on: 20 January , 2018, 12:13:38 PM »
terbaek....
ikut jalan lama kena plan btol2....
kalo jnis men terjah je, pitstop pon xset, asal tmpt menarik stop....makan masa woooo.....
ipoh-pasir salak-taiping 8jam (xigt sgt route), sg buloh-klia-lukut-pd-melaka 6jam

ape pon, nanti share a gbr ride......