MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha NMAX 155 - Version 1  (Read 32208 times)

Offline fardy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #30 on: 06 February , 2018, 14:56:15 PM »
Aik, bro fardy downgrade ke? Cik suzy direhatkan?
survey aritu bro.hehe.
Hampir nak ambik aritu.pikir punya pikir tak jadi amik nmax.huhu

2 suzy masih hidup.hari-hari banting- shah alam  ;D

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 516
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #31 on: 09 February , 2018, 09:50:04 AM »
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline musbiaggi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #32 on: 15 February , 2018, 22:01:37 PM »
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking

Offline megahertz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #33 on: 21 February , 2018, 17:40:37 PM »
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking
saya dah pakai dalam 8 bulan, milage 8000KM.
guna untuk pergi balik kerja jarak dalam 30-50km sehari.
pernah ride ke bukit frazer, genting, bukit tinggi, sungkai, n. sembilan.

Maintenance :
Engine oil - 900ml, service setiap 4000km, harga dalam rm30-70 bergantung jenis brand n kepekatan.
Gear oil - 150ml, service setiap 8000km, harga dalam rm16-30 bergantun pada jenis
V-Belt - every 25,000 KM, harga v belt dalam rm70
Service CVT - every 5000-7000 recommended. harga service dalam rm25-35
Spark Plug - every 10000 KM, CPR8EA-9 ,dalam RM10-15
Tires -  front-110/70/13, rear 130/70/13, sepasang set dalam rm200-400 bergantung pada brand n jenis
brake pad - dalam RM50 sepasang
Air filter  - tukar bila perlu
Coolant
Battery

yang lain lebih kurg kapchai punya maintenance.


top speed standard boleh pergi 120km/h
kalau modi pulley( korek mangkuk) boleh dapat 140km/h

full tank isi minyak 6.6L ( tapi ada kawan pernah dapat isi sampai 7L), boleh pergi dalam 250KM setiap full tank
FC dalam 35-40km per liter bergantung cara bawak.

kalau nak try naik, boleh kita TTS , saya area shah alam.

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 516
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #34 on: 21 February , 2018, 18:49:49 PM »
bro, jom FNF minggu ni...

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,114.msg1417.html#new

mana tau boleh tumpangf duduk...saya gayat sikit bawa skuter ni
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline megahertz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #35 on: 22 February , 2018, 17:49:02 PM »
alamak, jauhnya bang TTS.. sampai N9  ;D ;D

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 516
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #36 on: 26 February , 2018, 19:23:02 PM »
alamak, jauhnya bang TTS.. sampai N9  ;D ;D

Jauh eh? Cuba bro cadangkan kat mana lokasi kita boleh fnf minggu ni  di thread FNF tu...ok tak?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #37 on: 18 June , 2018, 12:59:32 PM »
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 516
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #38 on: 28 June , 2018, 15:20:26 PM »
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn
NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #39 on: 12 July , 2018, 02:55:04 AM »
2018 klo market indon meter dia ngan absober lain...fizikal nmpk yg tu je...dalaman xtau la...sy dah order...odw nk memakai...insyaallah

Sent from my vivo V3 using Tapatalk


Offline hanajazz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #40 on: 08 August , 2018, 22:39:18 PM »
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking
saya dah pakai dalam 8 bulan, milage 8000KM.
guna untuk pergi balik kerja jarak dalam 30-50km sehari.
pernah ride ke bukit frazer, genting, bukit tinggi, sungkai, n. sembilan.

Maintenance :
Engine oil - 900ml, service setiap 4000km, harga dalam rm30-70 bergantung jenis brand n kepekatan.
Gear oil - 150ml, service setiap 8000km, harga dalam rm16-30 bergantun pada jenis
V-Belt - every 25,000 KM, harga v belt dalam rm70
Service CVT - every 5000-7000 recommended. harga service dalam rm25-35
Spark Plug - every 10000 KM, CPR8EA-9 ,dalam RM10-15
Tires -  front-110/70/13, rear 130/70/13, sepasang set dalam rm200-400 bergantung pada brand n jenis
brake pad - dalam RM50 sepasang
Air filter  - tukar bila perlu
Coolant
Battery

yang lain lebih kurg kapchai punya maintenance.


top speed standard boleh pergi 120km/h
kalau modi pulley( korek mangkuk) boleh dapat 140km/h

full tank isi minyak 6.6L ( tapi ada kawan pernah dapat isi sampai 7L), boleh pergi dalam 250KM setiap full tank
FC dalam 35-40km per liter bergantung cara bawak.

kalau nak try naik, boleh kita TTS , saya area shah alam.


Terima kasih aa share info ni. Amat berguna. Ada baca blog 1 brader ni . owner NMAXX. rasa okay jugak kalau uolls rajin2 baca
Link : http://sowogopakmo.blogspot.com/2017/04/servis-cvt-tukar-engine-oil-dan-gear.html

Offline hanajazz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #41 on: 08 August , 2018, 23:01:03 PM »
Assalamualaikum & salam sejahtera MBCians

ade owner Nmax dalam ni? meh tukar2 cerita  ;D


Saya baru beli NMAXX dalam 3 minggu, millage 1200+- . So far pakai okaylah selesa. Nak kata berat sangat pun tak, since saya perempuan. Sebab beli. pergi kerja hari hari memang naik highway. Dulu pakai scooter Ego Si. Barai gakla lepas 2 tahun. Bila dapat NMAXX ni memang takdela rasa nak terbang  bila bawak kat highway. Cuma dari segi maintainance, harga boleh tahan gaklerrr huhuhu. Walaupun saya baru beli. Tapi dah tanya siap2 la harga2 mana yg patut tahu, cam CVT, minyak gear dengan minyak hitam biasa tu. pastu kalau dulu tayar scooter biasa RM90 dah lepas. kalau NMAXX ni satu tayar mas kahwin dia kalau tak salah nak dekat RM200 ke lebih. Tengok brand la. kalau sepasang tukar sakit jugak. kalau tukar belt, harga dalam RM150 . tapi bukan selalu pun.


Kira harga nak maintain NMAXX ni taklah mahal sangat. utk kualiti dan kepuasan membawak tu bagi saya berbaloi. Tanya bengkel2 rata2 review kata NMAXX tak masalah sangat. janji jaga servis CVT la penting untuk scooter . Minyak hitam dengan minyak gear tu ofcourse kena jaga jugak. ada gak yg tak biasa bawak scooter tak tahu. kalau tukar minyak hitam masa first time, minyak gear tukar sekali. kali kedua tukar minyak hitam. takyah tukar minyak gear. kali ketiga tukar minyak hitam baru tukar minyak gear lagi. kira alternate la. begitulah seterusnya.

best bawak scooter sbb takyah pikir clutch. naknye saya perempuan. memang pemalas la bab tu. hahahahahah. NMAXX ni best sbb bila bawak kat highway rasa macam bawak jetski hahahahahah. k bye



Offline hanajazz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #42 on: 08 August , 2018, 23:02:30 PM »
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn
NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?

Ya. model baru. lain daripada yang ada. warna pilihan yang ada pun agak lain.

Offline enlogam

  • Old Timer MBC Rider
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 77
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #43 on: 09 August , 2018, 09:18:04 AM »

NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?

Ya. model baru. lain daripada yang ada. warna pilihan yang ada pun agak lain.
warna 2018 yg ni kan sis ?

« Last Edit: 09 August , 2018, 14:37:57 PM by enlogam »
|rgsukan|ct110|ks100|kr150a|k-one|nsr-rr|nsr-rrw|

Offline hanajazz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #44 on: 09 August , 2018, 13:44:48 PM »

NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?

Ya. model baru. lain daripada yang ada. warna pilihan yang ada pun agak lain.
warna 2018 yg ni kan sis ?



Yes. Yang dalam poster tu. Yang biru tu lawa gila. tapi sbb masa saya beli GST 0% so kedai yang saya nak beli tu katanya dah ramai beli. sold out. so dapat beli yang hitam je T___T


tengah 0% GST ni memang berbaloi beli. Kalau tak salah dulu motor ni cash RM11k GST 6% . Baru2 ni saya beli RM8k lebih je 0% GST, bulan september owner kedai kata harga akan naik