MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha NMAX 155 - Version 1  (Read 5669 times)

Offline fardy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #30 on: 06 February , 2018, 14:56:15 PM »
Aik, bro fardy downgrade ke? Cik suzy direhatkan?
survey aritu bro.hehe.
Hampir nak ambik aritu.pikir punya pikir tak jadi amik nmax.huhu

2 suzy masih hidup.hari-hari banting- shah alam  ;D

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 361
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #31 on: 09 February , 2018, 09:50:04 AM »
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline musbiaggi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #32 on: 15 February , 2018, 22:01:37 PM »
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking

Offline megahertz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #33 on: 21 February , 2018, 17:40:37 PM »
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking
saya dah pakai dalam 8 bulan, milage 8000KM.
guna untuk pergi balik kerja jarak dalam 30-50km sehari.
pernah ride ke bukit frazer, genting, bukit tinggi, sungkai, n. sembilan.

Maintenance :
Engine oil - 900ml, service setiap 4000km, harga dalam rm30-70 bergantung jenis brand n kepekatan.
Gear oil - 150ml, service setiap 8000km, harga dalam rm16-30 bergantun pada jenis
V-Belt - every 25,000 KM, harga v belt dalam rm70
Service CVT - every 5000-7000 recommended. harga service dalam rm25-35
Spark Plug - every 10000 KM, CPR8EA-9 ,dalam RM10-15
Tires -  front-110/70/13, rear 130/70/13, sepasang set dalam rm200-400 bergantung pada brand n jenis
brake pad - dalam RM50 sepasang
Air filter  - tukar bila perlu
Coolant
Battery

yang lain lebih kurg kapchai punya maintenance.


top speed standard boleh pergi 120km/h
kalau modi pulley( korek mangkuk) boleh dapat 140km/h

full tank isi minyak 6.6L ( tapi ada kawan pernah dapat isi sampai 7L), boleh pergi dalam 250KM setiap full tank
FC dalam 35-40km per liter bergantung cara bawak.

kalau nak try naik, boleh kita TTS , saya area shah alam.

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 361
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #34 on: 21 February , 2018, 18:49:49 PM »
bro, jom FNF minggu ni...

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,114.msg1417.html#new

mana tau boleh tumpangf duduk...saya gayat sikit bawa skuter ni
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline megahertz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #35 on: 22 February , 2018, 17:49:02 PM »
alamak, jauhnya bang TTS.. sampai N9  ;D ;D

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 361
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #36 on: 26 February , 2018, 19:23:02 PM »
alamak, jauhnya bang TTS.. sampai N9  ;D ;D

Jauh eh? Cuba bro cadangkan kat mana lokasi kita boleh fnf minggu ni  di thread FNF tu...ok tak?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #37 on: 18 June , 2018, 12:59:32 PM »
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 361
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #38 on: 28 June , 2018, 15:20:26 PM »
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn
NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Ahmadghaib

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
« Reply #39 on: 12 July , 2018, 02:55:04 AM »
2018 klo market indon meter dia ngan absober lain...fizikal nmpk yg tu je...dalaman xtau la...sy dah order...odw nk memakai...insyaallah

Sent from my vivo V3 using Tapatalk