MBC Forum Banner

Author Topic: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?  (Read 880 times)

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 310
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« on: 11 January , 2018, 14:33:27 PM »
Kenapa anda suka berforum? Apa kelebihannya jika dibanding dengan medium komunikasi yang lain? Sila beri pendapat anda.

Saya suka berforum atas beberapa sebab.

1) Mengelakkan "communication breakdown"
Teknologi hari ini amat pantas untuk berubah. Saban hari kita dihidangkan dengan berita teknologi terkini. Sebelum kemajuan telefon bimbit seperti hari ini, forum merupakan satu cara untuk saya mencari maklumat mengenai permotoran. Pada hari ini, maklumat dicapai dengan mudah melalui pelbagai medium telekomunikasi : whatsapp, wechat, instagram dan sebagainya. Akan tetapi disebabkan tujuan dan kemampuan peralatan teknologi, menyebabkan cara kita berkomunikasi terkadang tersasar atau tidak mencapai maksud sebenar. Kemampuan peralatan teknologi menyebabkan isu telefon bimbit 'hang' menyebabkan maklumat yang ada terpaksa dilupakan didalam proses memformat semula telefon bimbit. Terkadang terdapat lebih 100 orang didalam sesebuah whatsapp group dan tidak kesemuanya yang saya mampu simpan nombornya. Panjang juga kalau nak dikupaskan bagaimana whatsapp dan kaitannya dengan "managing the social perception".
Mungkin situasi dibawah boleh memberikan sedikit gambaran:
- whatsapp group yang di senyapkan (mute )
- terlalu banyak whatsapp group sehingga terlepas membaca atau terpaksa mendelete mana-mana posting yang berfaedah
- kerugian data apabila terlalu banyak gambar atau video yang tidak memberikan faedah termasuk yang berunsur lucah

2) Lebih kepuasan
Membaca diforum mendatangkan kepuasan kepada saya. Pembacaan disusuli dengan perbincangan yang membina amat membantu didalam percambahan ilmu yang berguna. Peningkatan usia menjejaskan ketajaman seseorang, terlebih bagi mereka yang semakin meningkat usia. Forum mudah diakses melalui desktop atau laptop. Akan tetapi dengan menginstall TapaTalk, ( sila klik di
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.quoord.tapatalkpro.activity&hl=en forum juga boleh diakses menerusi samaada 'browser' telefon pintar atau aplikasi ini.
Selari dengan kematangan dan faktor usia yang semakin meningkat, nikmat membaca juga diselangi dengan nikmat untuk menulis. Penulisan yang bagus yang dihasilkan menerusi berbagai usaha membuahkan satu perasaan yang sukar diluah dengan kata akata apatah lagi sekiranya hasil tulisan dikongsi sebagai memenuhi tuntutan ilmu - untuk belajar berkongsi. Ianya seakan menatap sebuah motorsikal Honda SP51 didalam majalah yang saiznya kecil jika dibandingkan dengan poster motorsikal yang sama. Kita dapat menilai dengan lebih baik dan menghalusi dengan penuh penghayatan.

3) Legasi
Berforum memungkinkan kita meninggalkan legasi didalam sesuatu bidang yang kita sukai. Selagi MBC mempunyai dana yang cukup untuk membiayai kos penyelenggaraan, selagi itu juga memberi peluang kepada saya untuk berkongsi pendapat, ilmu yang hanya terlalu sedikit dan menyambung persahabatan. Legasi ini yang akan ditinggalkan sebagai panduan dan kenangan bagi generasi mendatang.

Bagaimana dengan tuan tuan / puan puan ? Sila kongsikan pendapat anda.
« Last Edit: 11 January , 2018, 15:24:28 PM by pirateofyoursoul »
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline rihuhs

  • Newbie
  • *
  • Posts: 26
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #1 on: 11 January , 2018, 16:01:11 PM »
pada pendapat saya kelebihan berforum ni lebih kepada kemudahan nak mencari topik sebab setiap perbincangan diasingkan mengikut kategori tertentu

sekarang forum kurang sambutan dengan adanya media sosial, yang mana proses bertukar informasi berlaku dengan lebih cepat, tapi kelemahan dia bila kita nak mencari topik2 lama ataupun mana2 perbincangan yang dah masuk "archive"

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 310
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #2 on: 11 January , 2018, 16:43:51 PM »
pada pendapat saya kelebihan berforum ni lebih kepada kemudahan nak mencari topik sebab setiap perbincangan diasingkan mengikut kategori tertentu

sekarang forum kurang sambutan dengan adanya media sosial, yang mana proses bertukar informasi berlaku dengan lebih cepat, tapi kelemahan dia bila kita nak mencari topik2 lama ataupun mana2 perbincangan yang dah masuk "archive"

terima kasih tuan. Ini juga satu sebab pada saya yang saya berforum.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Adioz88

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #3 on: 12 January , 2018, 08:49:27 AM »
Berforum atau forum mbc ada roh tersendiri.
Keakraban di forum ni jauh sama sekali berbeza dengan medium lain walaupun tidak kenal secara dekat.

Itu saja dari saya.

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 310
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #4 on: 12 January , 2018, 12:12:07 PM »
Berforum atau forum mbc ada roh tersendiri.
Keakraban di forum ni jauh sama sekali berbeza dengan medium lain walaupun tidak kenal secara dekat.

Itu saja dari saya.

Terima kasih tuan adioz88.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline kroren2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #5 on: 12 January , 2018, 13:12:41 PM »
berforum ni kita stick pada sesuatu topik, berlainan dengan medium yang lain ( put all together), topik senang kena cantas/hiilang. Dalam ruangan forum topik dibuka dibawah tajuk yang berbeza-beza.. cadi senang nak carik/gali semula.
belanglang HIjo

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 310
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #6 on: 12 January , 2018, 14:39:58 PM »
berforum ni kita stick pada sesuatu topik, berlainan dengan medium yang lain ( put all together), topik senang kena cantas/hiilang. Dalam ruangan forum topik dibuka dibawah tajuk yang berbeza-beza.. cadi senang nak carik/gali semula.
pandangan tuan sebagai forumer lama. Kalau dalam wasap grup terlalu banayak hang pulak...atau kalau kita tertinggal sesuatu isu, nak catch up balik dah malas..
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #7 on: 12 January , 2018, 14:44:00 PM »
Forum ni bagus dia senang nak rujuk...sebab masing2 dah asingkan topik...macam fb betul dapat jawapan cepat tapi bila cari balik belum tentu jumpa dah tenggelam dengan posting2 lain....dalam mbc server dulu macam2 post teknikal ada sayangnya dah berkubur....nak refresh & taip balik memang lupa dah

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 310
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #8 on: 12 January , 2018, 15:02:23 PM »
Forum ni bagus dia senang nak rujuk...sebab masing2 dah asingkan topik...macam fb betul dapat jawapan cepat tapi bila cari balik belum tentu jumpa dah tenggelam dengan posting2 lain....dalam mbc server dulu macam2 post teknikal ada sayangnya dah berkubur....nak refresh & taip balik memang lupa dah

harap harap kita dapat recover teknikal yang lama tu tuan...
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #9 on: 12 January , 2018, 15:14:01 PM »
Forum ni bagus dia senang nak rujuk...sebab masing2 dah asingkan topik...macam fb betul dapat jawapan cepat tapi bila cari balik belum tentu jumpa dah tenggelam dengan posting2 lain....dalam mbc server dulu macam2 post teknikal ada sayangnya dah berkubur....nak refresh & taip balik memang lupa dah

harap harap kita dapat recover teknikal yang lama tu tuan...

harap2 macam tu lah...apa khabar dah kita punya otai arafat @ trunasuci ye skang...dah makin sihat ke dia ye...

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 310
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #10 on: 12 January , 2018, 15:45:32 PM »
Forum ni bagus dia senang nak rujuk...sebab masing2 dah asingkan topik...macam fb betul dapat jawapan cepat tapi bila cari balik belum tentu jumpa dah tenggelam dengan posting2 lain....dalam mbc server dulu macam2 post teknikal ada sayangnya dah berkubur....nak refresh & taip balik memang lupa dah

harap harap kita dapat recover teknikal yang lama tu tuan...

harap2 macam tu lah...apa khabar dah kita punya otai arafat @ trunasuci ye skang...dah makin sihat ke dia ye...
seingat saya dia masih dalam proses recovery.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline sarjantulang

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Popularity: +1/-0
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #11 on: 12 January , 2018, 16:06:14 PM »
Forum ni bagus dia senang nak rujuk...sebab masing2 dah asingkan topik...macam fb betul dapat jawapan cepat tapi bila cari balik belum tentu jumpa dah tenggelam dengan posting2 lain....dalam mbc server dulu macam2 post teknikal ada sayangnya dah berkubur....nak refresh & taip balik memang lupa dah

harap harap kita dapat recover teknikal yang lama tu tuan...

harap2 macam tu lah...apa khabar dah kita punya otai arafat @ trunasuci ye skang...dah makin sihat ke dia ye...
seingat saya dia masih dalam proses recovery.


Alhamdulillah..semoga dipermudahkan dan cepat sembuh buat abam trunasuci

sarjantulang
eh~

Offline kroren2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #12 on: 12 January , 2018, 16:13:37 PM »
berforum ni kita stick pada sesuatu topik, berlainan dengan medium yang lain ( put all together), topik senang kena cantas/hiilang. Dalam ruangan forum topik dibuka dibawah tajuk yang berbeza-beza.. cadi senang nak carik/gali semula.
pandangan tuan sebagai forumer lama. Kalau dalam wasap grup terlalu banayak hang pulak...atau kalau kita tertinggal sesuatu isu, nak catch up balik dah malas..

takpon kita ni dah tua, ... kurang cargas  kikikikiki
belanglang HIjo

Offline sarjantulang

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Popularity: +1/-0
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #13 on: 12 January , 2018, 17:00:27 PM »
berforum ni kita stick pada sesuatu topik, berlainan dengan medium yang lain ( put all together), topik senang kena cantas/hiilang. Dalam ruangan forum topik dibuka dibawah tajuk yang berbeza-beza.. cadi senang nak carik/gali semula.
pandangan tuan sebagai forumer lama. Kalau dalam wasap grup terlalu banayak hang pulak...atau kalau kita tertinggal sesuatu isu, nak catch up balik dah malas..

takpon kita ni dah tua, ... kurang cargas  kikikikiki

tu abam je kot..titew muda lagi..kekekekek

eh~

sarjantulang
eh~

Offline Abg Jaa

  • Old Timer MBC Rider
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 45
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Kebaikan forum. Apa pendapat anda?
« Reply #14 on: 13 January , 2018, 08:01:20 AM »
Kenapa anda suka berforum? Apa kelebihannya jika dibanding dengan medium komunikasi yang lain? Sila beri pendapat anda.

Saya suka berforum atas beberapa sebab.

1) Mengelakkan "communication breakdown"
Teknologi hari ini amat pantas untuk berubah. Saban hari kita dihidangkan dengan berita teknologi terkini. Sebelum kemajuan telefon bimbit seperti hari ini, forum merupakan satu cara untuk saya mencari maklumat mengenai permotoran. Pada hari ini, maklumat dicapai dengan mudah melalui pelbagai medium telekomunikasi : whatsapp, wechat, instagram dan sebagainya. Akan tetapi disebabkan tujuan dan kemampuan peralatan teknologi, menyebabkan cara kita berkomunikasi terkadang tersasar atau tidak mencapai maksud sebenar. Kemampuan peralatan teknologi menyebabkan isu telefon bimbit 'hang' menyebabkan maklumat yang ada terpaksa dilupakan didalam proses memformat semula telefon bimbit. Terkadang terdapat lebih 100 orang didalam sesebuah whatsapp group dan tidak kesemuanya yang saya mampu simpan nombornya. Panjang juga kalau nak dikupaskan bagaimana whatsapp dan kaitannya dengan "managing the social perception".
Mungkin situasi dibawah boleh memberikan sedikit gambaran:
- whatsapp group yang di senyapkan (mute )
- terlalu banyak whatsapp group sehingga terlepas membaca atau terpaksa mendelete mana-mana posting yang berfaedah
- kerugian data apabila terlalu banyak gambar atau video yang tidak memberikan faedah termasuk yang berunsur lucah

2) Lebih kepuasan
Membaca diforum mendatangkan kepuasan kepada saya. Pembacaan disusuli dengan perbincangan yang membina amat membantu didalam percambahan ilmu yang berguna. Peningkatan usia menjejaskan ketajaman seseorang, terlebih bagi mereka yang semakin meningkat usia. Forum mudah diakses melalui desktop atau laptop. Akan tetapi dengan menginstall TapaTalk, ( sila klik di
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.quoord.tapatalkpro.activity&hl=en forum juga boleh diakses menerusi samaada 'browser' telefon pintar atau aplikasi ini.
Selari dengan kematangan dan faktor usia yang semakin meningkat, nikmat membaca juga diselangi dengan nikmat untuk menulis. Penulisan yang bagus yang dihasilkan menerusi berbagai usaha membuahkan satu perasaan yang sukar diluah dengan kata akata apatah lagi sekiranya hasil tulisan dikongsi sebagai memenuhi tuntutan ilmu - untuk belajar berkongsi. Ianya seakan menatap sebuah motorsikal Honda SP51 didalam majalah yang saiznya kecil jika dibandingkan dengan poster motorsikal yang sama. Kita dapat menilai dengan lebih baik dan menghalusi dengan penuh penghayatan.

3) Legasi
Berforum memungkinkan kita meninggalkan legasi didalam sesuatu bidang yang kita sukai. Selagi MBC mempunyai dana yang cukup untuk membiayai kos penyelenggaraan, selagi itu juga memberi peluang kepada saya untuk berkongsi pendapat, ilmu yang hanya terlalu sedikit dan menyambung persahabatan. Legasi ini yang akan ditinggalkan sebagai panduan dan kenangan bagi generasi mendatang.

Bagaimana dengan tuan tuan / puan puan ? Sila kongsikan pendapat anda.
Forum lebih teratur dan senang nak cari infomasi. Tak seperti fb, bila kita post sesuatu utk minta pendapat atau info, post itu akan turun kebawah apabila org comment. Kalau org tak layan posting kita... Terus hilang tanpa jawapan.... Hehehe

Sent from my HM NOTE 1S using Tapatalk

Regards,
Abg Jaa